Economic

Persoanele cu AVC pot obţine grad de handicap

Raluca Manolache
26 mai 2014 5907 vizualizări
Un ordin recent al miniştrilor Muncii şi Sănătăţii prevede posibilitatea încadrării într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, în urma unui AVC u în judeţ trăiesc aproape 18.000 de persoane cu dizabilităţi

Noi condiţii de încadrare în grad de handicap pentru persoanele afectate de accidente vasculare cerebrale (AVC). Un ordin semnat zilele acestea de ministrul Muncii şi cel al Sănătăţii prevede posibilitatea încadrării într-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, în urma unui AVC, care necesită sprijin parţial sau permanent din partea altei persoane pentru activităţile zilnice. Ordinul iniţial (762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap) a avut în vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe precum parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii, indiferent de cauză (debutul afecţiunii din nastere sau dobândit ulterior), vârstă şi statut. “Toate aceste afecţiuni determină limitări funcţionale majore (de deplasare, de mişcare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru  asigurarea nevoilor zilnice. Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parţial sau permanent din partea altei persoane pentru desfăşurarea activităţilor zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor etc.), conform anchetei sociale anexate la dosar. Iniţierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afecţiuni cu limitări ale autonomiei personale nu au beneficiat până la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Sunt revizuite şi alte diagnostice

Noul ordin revizuieşte şi o serie de diagnostice şi permite acordarea unor indemnizaţii din partea statului pentru o serie de boli ce produc invaliditate precum coxartrozele care generează un impact major asupra autonomiei persoanei. Persoanele cu hemofilie pot fi încadrate în gradul de handicap accentuat şi grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie. Au fost introduse şi o serie de afectiuni neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative, precum sindromul Prader-Willi - disfuncţie neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare şi secundare) etc. În Vrancea numărul persoanelor cu dizabilităţi scade de la an la an. Conform evidenţelor autorităţilor, în judeţ trăiesc aproape 18.000 de persoane cu dizabilităţi. Cele mai frecvente afecţiuni cu care sunt diagnosticate persoanele care se prezintă la evaluare sunt cele care generează handicap fizic, somatic, asociat, vizual şi mental precum: afecţiuni osteoarticulare, sechele accident vascular cerebral (AVC), amputaţii, afecţiuni oncologice, renale, retinopatii diabetice, psihoze, demenţe, întarzieri mentale sau epilepsie, însă gama afecţiunilor este mult mai largă. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.