Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Guvernul elimină sau comasează 27 taxe parafiscale

Ziarul de Vrancea
20 mai 2014 786 vizualizări
In plus, alte 65 ar urma să fie reglementate prin ordine

Un număr de 27 taxe şi tarife parafiscale au fost eliminate sau comasate de Guvern prin acte normative aprobate în şedinţa de marţi, Executivul informand că alte astfel de 65 de taxe vor fi reglementate prin ordin al miniştrilor sau decizii ale preşedinţilor de instituţii care gestionează tarifele. Astfel, printr-o ordonanţă de urgenţă au fost reduse 12 taxe şi tarife, dintre care 5 prin eliminare şi 7 prin comasare, iar printr-o hotărare au fost reduse alte 15 taxe şi tarife, dintre care 5 prin eliminare şi 10 prin comasare. Guvernul arată că acestea sunt taxe pentru care, anul trecut, au fost realizate încasări sub 100.000 lei pentru o taxă şi că reducerea acestora va diminua şi gradul de birocraţie. Ministerul Finanţelor a prezentat recent o serie de exemple de taxe şi tarife cu caracter nefiscal care urmează să fie anulate şi de care vor beneficia persoane fizice, agenţi economici, instituţii publice:1) Ministerul Afacerilor Interne: Tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei, al cărui nivel este 22 lei. 2) Ministerul Justiţiei. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului: Tarif asistenţă îndrumare înfiinţare firmă – 19,8 lei pe oră, Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fişă sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – 20 lei/ fişă sintetică/statistică unicriterială, Tarif pentru cerere eliberare informaţii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii - 11 lei /firmă. 3) Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală: Tarif pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislaţia în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice) - 73 lei/ora. 4) Consiliul Concurenţei: Tarif privind accesul la documentaţie (documentaţie care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale) – 150 lei /solicitare. 5) Ministerul pentru Societatea Informaţională: Tariful de utilizare a procedurii electronice – 46 lei/an/utilizator. 6) Ministerul Sănătăţii: Taxa pentru emitere aviz privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor – 300 lei/aviz

Executivul a aprobat normele la taxa de stalp

Prima plată în contul impozitului pe construcţii speciale trebuie efectuată pană pe 26 mai

Normele metodologice care clarifică modul de achitare a impozitului pe construcţii, introdus recent de Guvern şi pentru care prima plată trebuie efectuată pană pe 26 mai, au fost aprobate de Guvern, prin hotărare, în şedinţa de ieri. Normele sunt aprobate după ce mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri au reclamat că nu ştiu încă în mod clar cum trebuie calculat impozitul, deoarece nu există norme de aplicare deşi noua taxă a fost introdusă de la începutul anului. Problema i-a fost reclamată direct şi premierului Victor Ponta, în urmă cu două săptămani, într-o discuţie cu directorii companiei Electromagnetica Bucureşti, aceştia spunand că nu au încă o idee clară legată de modul în care "s-ar pune problema privind taxa pe lucrări speciale". Tot în acea zi, înainte să ajungă la Electromagnetica, premierul Ponta a fost întrebat de jurnalişti ce se va întampla cu "taxa pe stalp", deoarece ar trebui să fie încasată pană pe 26 mai şi nu există norme de aplicare, şi a răspuns: "Cam de vreo 100 de ori v-am zis, vă mai zicem a 101-a oară şi o să mă întrebaţi din nou, şi anume: ne-am întalnit şi cu mediul de afaceri, toată lumea a înţeles foarte clar ce are de raportat şi ce are de plătit. Mai departe, ce să vă spun?". Guvernul a introdus de la începutul anului un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei. Impozitul este aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii. La sfarşitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale. Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a precizat că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de un miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI. La randul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei. Impactul bugetar al unei reduceri a CAS cu cinci puncte calculat pentru al doilea semestru din acest an este de 2,6 miliarde lei.

Scaunul directorului de la Poştă se clatină

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, a declarat ieri că intenţionează să-l demită pe directorul general al Poştei Romane, Ion Smeeianu, instituţia pe care o conduce lucrand în prezent la modalitatea în care se va face eliberarea acestuia din funcţie. "Nu ni se pare corect ca Poşta să suporte aceste clauze ... Exista, pentru că acum nu mai există, o clauză în cazul contractului unui director executiv care, indiferent ce făcea, în momentul în care contractul individual de muncă se încheia, chiar dacă fura, pleca acasă cu 20 de indemnizaţii, situaţie pe care noi o considerăm inacceptabilă ... Aceste contracte au fost semnate de actualul director general al Poştei Romane, Ion Smeeianu. Se lucrează la asta (demiterea lui Smeeianu- n.r.) Da, bineînţeles, există posibilitatea ca Smeeianu să fie inlăturat de la conducerea companiei", a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea. Ministerul pentru Societatea informaţională (MSI) a anunţat, luni, că întreaga echipă de management a Poştei Romane a renunţat benevol, la solicitarea ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, la orice clauze din contractul individual de muncă referitoare la plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii. La finele săptămanii trecute, MSI a solicitat Corpului de Control al premierului să verifice baza legală prin care fostul director juridic al Poştei Romane Rosita Mădălina Alexe va primi 30 de salarii compensatorii, reprezentand aproximativ 60.000 de euro. Cotovelea a mai spus că salariile angajaţiilor Poştei Romane ar putea fi majorate cu sume cuprinse între 80 şi 120 de lei, dar în mai multe etape şi condiţionat de creşterea veniturilor operatorului poştal, întrucat o creştere imadiată pentru toţi salariaţii ar băga firma în faliment.

Ministrul Agriculturii a început să viseze cu ochii deschişi

Daniel Constantin: Canalul Siret-Bărăgan va fi şi navigabil, rămane un proiect prioritar

Canalul Siret-Bărăgan rămane un proiect prioritar pentru Guvern, urmand ca acesta să fie navigabil, iar pentru construcţia sa sunt elaborate deja studiile de fezabilitate, a declarat marţi într-o conferinţă Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. "Facem de mult timp o analiză privind construcţia canalului Siret-Bărăgan. Ministerul Agriculturii a elaborat deja studiile de fezabilitate. Aveam nevoie de un minister integrator, iar Ministerul Marilor Proiecte este astăzi un minister integrator. Aici trebuie să muncim împreună cu cei de la Ministerul Transporturilor, dorindu-se ca acest canal să fie navigabil, şi împreună cu cei de la Ministerul Mediului, pentru combaterea inundaţiilor", a spus ministrul Agriculturii. El speră să ca proiectul integrat să fie finalizat cat mai repede, după care se se caute sumele necesare pentru a putea începe investiţia. "Deci, Canalul Siret-Bărăgan rămane un proiect prioritar", a mai spus ministrul. Guvernul a înfiinţat la începutul acestui an Administraţia Canalului Siret-Bărăgan, care elaborează studiile şi documentaţiile tehnico-economice pentru proiectarea şi realizarea Canalului Siret-Bărăgan, un proiect aprobat în urmă cu 26 ani, oprit în lipsa fondurilor şi despre reluarea căruia se discută din 2002. Proiectul pentru realizarea canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat în 1988, dar a fost oprit în lipsa fondurilor după construirea a doar 6 kilometri dintr-un total de 190 kilometri prevăzuţi. După 1990, au existat mai multe tentative de reluare a lucrărilor, din partea diferitelor guverne, dar fără să rezulte nimic concret.

Avertisment pentru ţările din Europa
Bloomberg: Exporturile de gaz din SUA nu vor înlocui livrările Rusiei

Livrările de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite nu vor putea înlocui importurile convenţionale ale Europei din Rusia, întrucat cantitatea va fi insuficientă, iar companiile exportatoare vor căuta să vandă în Asia, unde preţurile sunt mai mari, potrivit Bloomberg. Exporturile de GNL din SUA, programate să înceapă din 2016, nu vor compensa o eventuală scădere, în contextul crizei din Ucraina, a importurilor din Rusia, care asigură circa 30% din consumul Europei, a declarat Jean Abiteboul, preşedintele Cheniere Supply & Marketing, care deţine în SUA unul dintre puţinele terminale avizate pentru export de autorităţile americane. Exporturile de gaz lichefiat ale SUA nu vor avea impact în actualul conflict, iar ulterior vor viza probabil pieţele cu preţuri mai mari din Asia, a declarat Will Pearson, director pentru energie globală şi resurse naturale la firma de consultanţă Eurasia Group. "Nu poţi înlocui gazele ruseşti cu GNL, mai ales doar cu GNL din SUA. Situaţaia va forţa probabil oamenii să se gandească mai atent la diversificarea aprovizionării, la securitatea livrărilor şi nu doar la preţ şi ar putea, de asemenea, să dea o şansă suplimentară importurilor de GNL în Europa, inclusiv celor din SUA", a declarat Abiteboul la o conferinţă organizată la Amsterdam. Comisia Europeană va pregăti pană în iunie un plan pentru reducerea dependenţei de importurile din Rusia şi pentru creşterea securităţii aprovizionării, în contextul escaladării crizei dintre Rusia şi Ucraina. Circa jumătate din exporturile de gaz rusesc către Europa tranzitează gazoductele din Ucraina. Disputele dintre cele două ţări au condus la perturbarea livrărilor în 2006 şi 2009. Gazul lichefiat din SUA dar şi cel din alte surse nu va ajunge probabil în Europa după ce preţurile pe piaţa National Balancing Point din Marea Britanie au scăzut cu 36% în acest an, iar vremea foarte rece a crescut preţurile la Henry Hub din SUA cu 6,8%, a declarat Thierry Bros, analist la Societe Generale din Marea Britanie.

China interzice Windows 8 la instituţiile statului

China a interzis utilizarea sistemului de operare Windows 8 al Microsoft pe calculatoarele, laptopurile şi tabletele noi cumpărate de instituţii ale statului, decizia fiind o nouă lovitură pentru compania americană, ale cărei vanzări pe piaţa chineză întampinau deja dificultăţi, potrivit Reuters. Centrul Pentru Achiziţii al Guvernului a interzis instalarea Windows 8 în cadrul unei notificări mai ample despre utilizarea de produse care au consum redus de energie. Interdicţia are ca scop asigurarea securităţii computerelor, după ce Microsoft a oprit suportul pentru sistemul de operare Windows XP, folosit la scară largă în China, a informat agenţia oficială de presă a statului chinez, Xinhua. Nici guvernul şi nici Xinhua nu au furnizat informaţii despre modul în care interzicerea Windows 8 susţine utilizarea de produse cu consum redus de energie sau despre cum ajută securitatea computerelor. China este de mult timp o piaţă dificilă pentru Microsoft. Potrivit unor surse, fostul director general Steve Ballmer a declarat angajaţilor în 2011, cand încă ocupa postul, că Microsoft caştigă din China mai puţin decat din Olanda din cauza pirateriei, chiar dacă vanzările de computere sunt similare celor din SUA.

Visa şi MasterCard s-ar putea retrage din Rusia

Companiile americane Visa şi MasterCard au circa şase săptămani la dispoziţie pentru a decide dacă răman în Rusia, în contextul unei legi care le impune plata a sute de milioane de dolari pentru a opera în ţară, potrivit Bloomberg. "Cerinţele actuale ale Rusiei merg mai departe decat suntem dispuşi să facem. Sper să ajungem la o concluzie diferită (de propunerea actuală - n.r.) decat să ne întalnim la 1 iulie şi să spunem că nu suntem dispuşi să participăm", a declarat directorul general al Visa, Charlie Scharf, la o conferinţă cu investitorii, la Boston. Şeful Visa şi directorul general al MasterCard, Ajay Banga, au declarat că lucrează cu membri ai legislativului din Rusia pentru schimbarea legii, care a fost adoptată ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA Rusiei în contextul crizei din Ucraina. În joc se află venituri combinate de 638 de milioane de dolari ale celor doi operatori de plăţi prin card, precum şi poziţia pe o piaţă importană care face tranziţia de la plata în numerar la cea electronică. Discuţiile companiilor cu oficialii ruşi se poartă, însă, sub spectrul introducerii de noi sancţiuni de către Rusia, potrivit Bloomberg.

Lupta stransă pentru licenţele TV digitale

RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) vor licita, la 5 iunie, pentru una din cele cinci licenţe de televiziune digitală, unde cererea a depăşit oferta, a declarat directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin. "În cazul uneia din cele cinci licenţe de televiziune digitală cererea a depăşit oferta. Astfel, în data de 5 iunie, va fi organizată o licitaţie pentru această licenţă", a spus Lovin, prezent la un eveniment de specialitate. ANCOM a anunţat, săptămana trecută, că RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) s-au calificat în a doua etapă a licitaţiei pentru cumpărarea celor cinci licenţe de TV digitală terestră, după ce comisia de licitaţie a constatat că ofertele depuse îndeplinesc criteriile din caietul de sarcini, a anunţat ANCOM. "Pană la data de 19 mai pot fi depuse contestaţii la decizia comisiei de calificare a candidaturilor, iar pană la data de 22 mai comisia va anunţa organizarea rundelor de licitaţie, în cazul în care cererea va depăşi oferta", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). RCS&RDS şi SNR au depus ofertele în urmă cu o săptămană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.