Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Roma riscă falimentul

Ziarul de Vrancea
28 feb 2014 934 vizualizări
Roma, Oraşul Etern, se află în pragul unui faliment în stilul oraşului american Detroit, după ce executivul italian a decis să retragă din Parlament, din cauza strategiilor de tergiversare folosite de opoziţie, un decret care ar fi ajutat capitala să acopere un deficit bugetar de 816 milioane euro.

Retragerea decretului reprezintă un eşec pentru premierul Matteo Renzi în chiar prima sa zi în fruntea guvernului, potrivit Wall Street Journal. Pregătirea unui nou decret, care să aibă şanse să fie adoptat, îl va costa pe Renzi timp şi capital politic, de care ar fi avut nevoie pentru promovarea unor reforme ample vizand piaţa muncii şi sistemul electoral. Administraţia capitalei are acum de făcut alegeri dure - precum tăirea unor servicii publice, creşterea taxelor sau întarzierea plăţilor către furnizori - pentru a caştiga timp necesar să găsească noi modalităţi de acoperire a deficitului bugetar. Dacă nu reuşeşte, Roma ar putea fi plasată sub controlul unui administrator special, care ar avea ca sarcină vanzarea de active, precum companiile de utilităţi. "Este timpul să renunţăm la trucurile contabile şi să declarăm falimentul Romei", a declarat Guido Guidesi, parlamentar al formaţiunii Liga Nordului, care s-a opus decretului de ajutor financiar pentru capitala Italiei.


Scăpăm de impozitul diferenţiat şi taxa de solidaritate?

Guvernul nu va introduce în acest an nici taxa de solidaritate pe veniturile mari şi nici cotele diferenţiate de impozitare a persoanelor fizice, deoarece nu doreşte să schimbe, în 2014, sistemul fiscal, iar bugetul pe anul în curs este deja construit, afirmă premierul Victor Ponta. Întrebat dacă va introduce în acest an taxa de solidaritate, cu care PNL nu era de acord, dar în condiţiile în care liberalii s-au retras acum de la guvernare, Ponta a spus că în acest an nu doreşte să schimbe sistemul fiscal. "Iniţial PNL a fost de acord (cu taxa de solidaritate - n.r.), după aceea nu a mai fost de acord, dar s-ar putea să fie din nou de acord. Important este că nu dorim în acest an să schimbăm niciun fel de sistem fiscal. Nu se creşte nicio taxă peste 16%. Din păcate, nu o să putem, cel puţin în 2014, să aplică ceea ce am stabilit cu PNL, şi anume cotele de 8% şi 12% pentru cei cu venituri mici, pentru că bugetul este deja făcut. Dacă o să putem în 2015, în mod sigur o vom face", a spus Ponta. În urmă cu două săptămani, cand PNL se afla la guvernare, Ponta afirma că impozitul diferenţiat nu va fi introdus în mod sigur în acest an pentru veniturile persoanelor fizice, la fel cum nici taxa de solidaritate pe venituri ridicate nu va fi aplicată în 2014 dacă nu există o decizie unanimă în cadrul USL. Ponta a mai spus că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit răman şi pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL", important fiind însă să poată fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar "Sunt pe primele două locuri pe agenda din aprilie a discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisiei Europene. Nu era vorba aici că erau doar ale PNL, sunt lucruri bune, important este să putem din punct de vedere fiscal-bugetar să le realizăm", a spus Ponta.


Romanii nu se mai aşteaptă la creşterea veniturilor

Romanii s-au arătat mai pesimişti în trimestrul al patrulea al anului trecut în ceea ce priveşte starea economiei, dorinţa de cumpărare este în urcare, în schimb aşteptările privind creşterea veniturilor sunt neschimbate faţă de cele trei luni anterioare, potrivit datelor GfK. "Dacă sfarşitul anului a venit cu semne bune pentru majoritatea țărilor europene (în cazul aşteptărilor privind starea economiei - n.r.), Romania cunoaşte un uşor regres faţă de trimestrul al treilea din 2013, de la -12, la -14 puncte", se arată în studiul Climatul de consum în Europa, efectuat în 14 ţări europene de GfK. Avand în vedere redresarea treptată înregistrată în UE, speranţa consumatorilor romani de a avea mai mulţi bani pentru cumpărături majore în lunile care urmează este şi ea în creştere. Cu toate că indicatorul dorinţei de cumpărare rămane în mod clar negativ, la -12,1 puncte, spre sfarşitul anului se înregistra o tendinţă clar ascendentă. "În ciuda creşterii continue din ultimii caţiva ani, Romania rămane una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa, cu toate că nivelul începe să crească treptat. Acest lucru reiese, de exemplu, şi din datele privind puterea de cumpărare. Potrivit GfK, în 2013, puterea de cumpărare per capita era în medie de 3.491 euro. Această cifră reprezintă numai 27,1 procente din media europeană", potrivit GfK. În ceea ce priveşte aşteptările privind veniturile, GfK notează că în cazul Romaniei nu se poate vorbi despre o revenire, ci mai degrabă de o conservare a aşteptărilor privind veniturile - indicatorul a scăzut la -9, de la -8.


O nouă modă: Nuntă în “Mocăniţă”

Mai mult de 21.000 de turişti au călătorit anul trecut cu trenul cu aburi în Maramureş, iar "Mocăniţa" de pe Valea Vaserului a început să găzduiască nunţi şi chiar concerte, potrivit firmei CFF Vişeu de Sus, care se ocupă de operarea trenului. Dacă în 2010 aproximativ 13.300 de turişti au călătorit anul trecut cu "Mocăniţa" pe Valea Vaserului din Maramureş, iar gara din Vişeu a fost vizitată de aproximativ 5.000 de persoane, anul trecut trenul a avut peste 21.000 de călători, iar în gară au ajuns în jur de 9.000 de vizitatori. Pentru anul în curs, firma care operează trenul estimează 25.000 de călători, la care se vor adăuga 15.000 de vizitatori în gară. Aproximativ 80% din turişti sunt romani, iar restul provind din diverse ţări, printre care Germania, Franţa, Ungaria, Polonia, Italia, Austria sau Elveţia. Au fost însă şi vizitatori din Taiwan, Hong Kong, Ghana sau Islanda. Un bilet dus-întors pentru o călătorie cu "Mocăniţa" în sezonul de varf costă 49 de lei, iar cursele regulate ale trenurilor cu abur începe primăvara şi se sfarşesc toamna. Trenurile turistice cu program normal de circulaţie merg 21,6 kilometri, pană la staţia Paltin, iar după o staţionare de 1-2 ore, urmează cursa de întoarcere. Incluzand staţionarea, călătoria totală durează între şase şi şapte ore. Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus este situată în nordul Romaniei, la graniţa cu Ucraina. Pe traseul căii ferate circulă pană astăzi, pe langă locomotive Diesel, locomotive cu abur, alimentate cu lemn. CFF Vişeu de Sus (Calea Ferată Forestieră) este ultima cale ferată forestieră activă din Romania pe care circulă locomotive cu abur. Alături de cursele regulate din sezon, mai există şi aşa numitele trenuri charter, închiriate special de turişti pentru diverse evenimente. Preţul închirierii unui tren charter cu abur pană la staţia Paltin costă 930 de euro, cu TVA inclus.


Boeing dezvoltă un smartphone inspirat de James Bond

Grupul american Boeing, cunoscut mai ales pentru construcţia de aeronave, dezvoltă un smartphone securizat, desprins parcă dintr-un film cu James Bond, care pe langă criptarea convorbirilor şterge datele stocate şi face dispozitivul inoperabil dacă se încearcă deschiderea neautorizată a carcasei. Boeing Black Smartphone vizează clienţii care ţin la securitate, inclusiv oficiali guvernamentali, potrivit datelor grupului şi unor documente depuse la Comisia pentru Comunicaţii din SUA, scrie Reuters. Dezvoltarea unui telefon reprezintă o extindere a activităţilor diviziei de comunicaţii a contractorului american din industria aerospaţială şi de apărare. Boeing se ocupă deja de securizarea comunicaţiilor la bordul Air Force One, aeronava preşedintelui SUA. Smartphone-ul rulează sistemul de operare Android al Google, are un ecran de 5,2 inci pe 2,7 inci, uşor mai mare decat cel al unui iPhone. Dispozitivul este dual SIM, pentru a permite accesarea mai multor reţele de telecomunicaţii.


Moneda Ugandei lovită frontal de legea împotriva homosexualilor

Moneda naţională a Ugandei, şilingul, s-a depreciat puternic în această săptămană după ce preşedintele Yoweri Museveni a semnat o lege care pedepseşte dur actele homosexuale, iar mai multe ţări occidentale au anunţat retragerea unor programe de ajutor financiar. Şilingul s-a depreciat cu 2,9% începand de luni, cand Museveni a semnat legea. O scădere mai mare a valorii monedei naţionale au înregistrat în acest interval doar Ucraina şi Haiti, potrivit Bloomberg. Înainte de adoptarea restricţiilor împotriva homosexualilor, şilingul era una dintre monedele africane cu cea mai bună evoluţie de la începutul anului, în apreciere cu 3,1%. Legea creşte pedepsele pentru persoanele surprinse în timpul unor acte homosexuale şi impune sentinţe care ajung pană la închisoare pe viaţă în cazurile de "homosexualitate în formă agravată" - inclusiv relaţiile sexuale cu un minor. Legea pedepseşte lesbianismul pentru prima dată şi condamnă ajutorul dat unor persoane pentru a întreţine acte homosexuale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.