Economic

Director BNR: Două bănci discută fuziunea

Ziarul de Vrancea
23 feb 2014 1349 vizualizări
Una dintre instituţiile financiare are o cotă de piaţă între 1% şi 5%, cealaltă o cotă sub 1%", a destăinuit Nicolae Cinteză

Investitorii manifestă un "interes major" pentru preluarea de bănci din România, dar unii acţionari ţin la preţ, deşi nu dispun de resurse pentru a susţine banca în cazul unor probleme, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. "Există interes major pentru băncile din România. Doar că există şi acţionari care, deşi este evident că într-un eventual necaz nu au bani să injecteze în bancă sub forma de capital, ţin totuşi la preţ", a spus Cinteză la un seminar organizat la Sinaia.
El a arătat că în materia fuziunilor există două bănci care "se tatonează", după ce au ajuns la concluzia că există compatibilitate atât pe protofolii cât şi pe modelul de afaceri. "Acţionarul uneia doreşte, iar acţionarul celeilalte şi da şi nu. Una dintre instituţii este din grupul doi de bănci, cu o cotă de piaţă între 1% şi 5%, cealaltă este cu o cotă sub 1%", a detaliat Cinteză.
Întrebat dacă vreuna dintre instituţii este din Grecia, Cinteză a negat. Astfel, rămân în discuţie, din grupul doi de bănci, Banca Comercială Carpatica, Otp Bank, Credit Europe, Intesa San Paolo şi Italo-Romena.
Din categoria băncilor mici, având cote de piaţă de sub 1%, ar putea participa la o fuziune Libra Bank, Bank Leumi, Nextebank şi Banca Feroviară.
Pentru Millennium Bank, Credit Agricole şi Marfin acţionarii au demarat procedurile de vânzare.

Suspendare dreptului de vot pentru Carabulea?

Anterior, şeful supravegherii afirmase că banca centrală analizează oportunitatea suspendării dreptului de vot pentru acţionarul unei bănci, în contextul în care povestea că la o astfel de situaţie era să se ajungă şi în cazul RIB Bank. "Veţi vedea, în două-trei săptâmani, o decizie a BNR în legătură cu un acţionar al unei bănci care nu mai îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru a fi acţionar şi îşi va pierde probabil dreptul de vot în Consiliul de Administraţie", arătat Cinteză. Deşi a refuzat să spună despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care deţine direct şi indirect controlul Băncii Comerciale Carpatica.
Carabulea a fost arestat pentru 29 de zile şi este cercetat penal în dosarul "Carpatica Asig" pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, dare de mită, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.