Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Petrom a raportat un profit uriaş

Ziarul de Vrancea
19 feb 2014 910 vizualizări
Profitul companiei petroliere a urcat cu 22%, la 4,82 miliarde lei, însă vanzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vanzările au scăzut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), în principal din cauza vanzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, deşi vanzările de energie electrică au crescut. În anul 2012, grupul a consemnat vanzări record, de 26,258 miliarde lei şi un profit net de 3,946 miliarde lei. Vanzările consolidate au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vanzărilor mai mici de ţiţei şi produse petroliere, care au contrabalansat vanzările crescute de energie electrică. Vanzările din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vanzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arată în raportul financiar publicat miercuri de grupul Petrom. "În 2013, Romania a înregistrat o creştere economică mai mare decat anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la ţiţei. În activitatea operatională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014", a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Jumătate din profitul OMV

Petrom, care a înreigstrat anul trecut caştiguri record de aproape 1,1 miliarde euro, a generat anul trecut jumătate din profitul OMV, faţă de 38% în 2012, rezultatele grupului austriac fiind afectate de scăderea vanzărilor de petrol din Libia, creşterea cheltuielilor de explorare şi provizioane. Profitul OMV înainte de dobanzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării, a scăzut anul trecut cu 22%, de la 3,4 miliarde euro la 2,6 miliarde euro, potrivit unui raport publicat miercuri de grupul austriac, acţionar majoritar la Petrom. Contribuţia Petrom la acest rezultat a fost de 1,36 miliarde euro, faţă de 1,31 miliarde euro în 2012, notează OMV. Profitul OMV a fost afectat de scăderea semnificativă a vanzărilor din Libia, creşterea cu 5% a cheltuielilor de explorare, la 513 milioane euro, şi constituirea unor provizioane nete de 96 milioane euro pe activele din Kurdistanul irakian şi Tunisia. Creşterea cheltuleilor de explorare a fost generată în principal de achiziţia unor licenţe în Norvegia, de neperformanţa unor blocuri de explorare şi de majorarea investiţiilor în explorare în Romania, potrivit raportului OMV.


Un apartament de trei camere face acum cat o garsonieră în 2008

înainte de perioada de recesiune economică, 60.000 de euro era o sumă modestă pentru cumpărarea unei locuinţe

Bugetul alocat pentru achiziţia unei garsoniere în urmă cu şase ani este suficient în prezent pentru a cumpăra un apartament nou cu trei sau patru camere sau chiar a unei case la curte, în urma scăderii preţurilor de la declanşarea crizei financiare, potrivit imobiliare.ro. "Înainte de perioada de recesiune economică, 60.000 de euro era o sumă modestă pentru cumpărarea unei locuinţe într-unul din centrele regionale ale ţării. În martie 2008, moment de varf pentru piaţa rezidenţială autohtonă, aceasta permitea doar achiziţia unei garsoniere în marile oraşe - şi nici măcar atat în Capitală. În ultimii şase ani însă, lucrurile s-au schimbat radical. La ora actuală un asemenea buget este suficient chiar pentru cumpărarea unui apartament nou cu trei sau patru camere sau a unei case la curte", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar. Astfel, potrivit ofertelor listate pe portal, în Bucureşti, în martie 2008, preţul mediu cerut pentru o garsonieră era de circa 82.000 de euro, iar al unui apartament cu trei camere urca la 123.000 de euro. Astăzi însă, cu suma de 60.000 de euro pot fi găsite cu uşurinţă locuinţe vechi cu trei sau chiar camere în aşa-numitele cartiere "muncitoreşti" (Titan, Drumul Taberei, Crangaşi etc.). În Militari, spre exemplu, o unitate locativă cu patru camere şi o suprafaţă utilă de 75 de metri pătraţi, construită în anul 1970, are un preţ de 60.000 de euro. Deşi la începutul lui 2008 suma de 60.000 de euro era una derizorie pentru segmentul rezidenţial nou, în prezent oferta pe această categorie este una consistentă, chiar şi în Bucureşti. Scăderea preţurilor în Braşov a făcut ca în aproape şase ani, cu bugetul pentru o garsonieră să poţi cumpăra apartamente vechi cu trei, patru şi chiar cinci camere din zone precum Astra, Răcădău, Tractorul, Triaj, Noua etc. Astfel, în cartierul Tractorul, un apartament cu cinci camere, cu o suprafaţă utilă de 118 metri pătraţi, are un preţ de 58.000 de euro. De asemenea, pe segmentul locuinţelor noi pot fi achiziţionate unităţi locative cu două pană la patru camere, şi case la curte. În Constanţa, preţul mediu cerut în martie 2008 pentru o garsonieră şi un apartament cu două camere confort 1 era de aproximativ 45.300 de euro şi, respectiv, 79.000 de euro. Ca şi în celelalte mari oraşe, în prezent, un buget de 60.000 de euro permite achiziţia unui apartament vechi cu trei sau patru camere în cartiere precum Tomis Nord, Poarta 6, Inel I, Inel II, CET, Far, Energia etc. Chiar şi în centru, o locuinţă cu patru camere şi o suprafaţă utilă de 72 de metri pătraţi este disponibilă spre vanzare pentru 52.000 de euro.

Guvernul va discuta cu FMI scăderea CAS şi neimpozitarea profitului

Guvernul a transmis un comunicat în care afirmă că susţine pachetul de măsuri de relaxare fiscală şi dezvoltare economică, care include reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit, şi aminteşte că acestea vor fi discutate cu delegaţia FMI în luna aprilie. "Guvernul Romaniei susţine pachetul de măsuri de relaxare fiscală si dezvoltare economică anuntate la începutul acestei luni, care include reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit. Toate aceste măsuri vor fi discutate cu reprezentanţii Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, în cadrul vizitei în Romania care va avea loc în luna aprilie. După cum a fost anunţat încă de la recenta vizită a delegaţiei finanţatorilor internaţionali, de către vicepremierul Daniel Chiţoiu (care a condus discuţiile cu reprezentanţii FMI, BM si CE, alături de ministrul Liviu Voinea) măsurile de relaxare fiscală şi dezvoltare economică urmează a fi discutate cu aceste instituţii în aprilie, pe baza unui studiu care se face cu Banca Mondială. Guvernul Romaniei este dedicat îndeplinirii angajamentelor asumate în cadrul programului de guvernare, care prevede măsuri de relaxare fiscală. Guvernul Romaniei susţine aplicarea acestora, cu respectarea tuturor obligaţiilor luate în cadrul Uniunii Europene, precum şi în relaţia cu partenerii internaţionali ai Romaniei", se arată în comunicat. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Politic, că PNL a decis că îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, dorind, pană la 15 iunie şi scăderea numărului de ministere.

IATA cere agenţiilor de turism să nu mai vandă bilete Carpatair

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) le-a transmis ieri, printr-un e-mail, agenţiilor de turism solicitarea IATA de a suspenda "imediat" emiterea de bilete de avion în sistem BSP în numele Carpatair, întrucat compania aeriană este în insolvenţă şi agenţiile riscă blocarea banilor. "IATA a suspendat Carpatair, cu efect imediat, întrucat compania aeriană se află sub protecţia legii falimentului, în vederea reorganizării. Agenţii de turism BSP (Billing and Settlement Plan - n.r.) trebuie să suspende imediat toate emiterile de bilete în numele Carpatair, inclusiv utilizarea tuturor sistemelor pentru procesarea returnărilor sau a altor tranzacţii cu carduri de debit/credit în numele Carpatair", se arată în mesajul ANAT. De asemenea, agenţiilor li se solicită să regleze toate debitele restante şi vanzările în curs de procesare direct cu SC Carpatair SA şi să se abţină de la deducerea sau efectuarea oricărei rambursări din sumele ce corespund debitelor restante, vanzărilor în curs de procesare sau altor tranzacţii viitoare ale Carpatair. Orice viitoare tranzacţii între agenţiile de turism şi compania aeriană se vor realiza şi deconta bilateral. International Air Transport Association (IATA) este o organizaţie comercială internaţională a companiilor aeriene. Prin sistemul Billing and Settlement Plan, IATA facilitează vanzarea biletelor prin agenţii de turism acreditate, astfel că decontările companiilor aeriene se realizează cumulat. "Pentru o mai mare siguranţă, remiterea tuturor facturilor scadente trebuie să fie făcută fără a se reţine rambursările deja cauzate de compania aeriană. În urma discuţiei cu reprezentanţii IATA locali, vă atragem atenţia că agenţii care au făcut deja remiterea către Clearing Bank înainte de data stabilită trebuie să regleze sumele remise şi să returneze sumele reţinute în termen de 24 de ore, în caz contrar riscand iregularităţi sau intrarea în default", se mai arată în mesajul ANAT.

Ponta se laudă că va restitui taxa auto

Persoanele care au plătit taxa auto vor primi banii înapoi, în urma deciziei definitive a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dar Guvernul analizează modalitatea şi durata de efectuare a operaţiunii, în funcţie de restricţiile şi posibilităţile bugetare, a declarat premierul Victor Ponta. "În urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a stabilit definitiv că taxa introdusă de Guvernul Boc, în 3 februarie 2012 – cred că era cu cateva zile înainte să îşi dea demisia premierul Boc - este neeuropeană, avem de dat banii oamenilor înapoi. În funcţie de toate restricţiile şi toate posibilităţile bugetare, o să dăm banii înapoi, să vedem cum şi în cat timp facem acest lucru", a spus Ponta, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului. Taxa auto instituită de Guvernul Romaniei în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justiţie a UE, la întrebările preliminare a două instanţe romaneşti. Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu Articolul 110 din TFUE. De la 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Investitorii fug din Ucraina pe capete

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime record. Tranşa de 2 miliarde de dolari plătită marţi de Rusia guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe pieţele financiare, transmite Bloomberg. Astfel, costurile de finanţare ale Ucrainei au scăzut uşor, timp de numai o oră, după încasarea tranşei de la Rusia. Obligaţiunile guvernamentale cu maturitatea în luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, însă au pierdut întreg caştigul pe parcursul zilei şi au închis în scădere cu 0,2%, după ce autorităţile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev.

Compania Peugeot, salvată de stat şi chinezi

PSA Peugeot Citroen, cel mai mare producător auto francez, a convenit un plan de salvare de 5,27 miliarde euro cu guvernul francez şi compania chineză Dongfeng Motor, care vor prelua 28% din acţiunile companiei, oferind în schimb finanţare pentru dezvoltarea de noi automobile. Peugeot va atrage finanţare prin vanzarea de noi acţiuni şi certificate şi încheierea unui parteneriat cu grupul spaniol Banco Santander, a anunţat miercuri compania franceză. Guvernul francez şi Dongfeng vor plăti cate 800 milioane euro, primind în schimb cate un pachet de 14% din acţiunile Peugeot. Noii acţionari vor finanţa astfel jumătate dintr-o majorare de capital de 3 miliarde euro. Compania a primit totodată o linie de credit de 2,7 miliarde euro de la un grup de bănci. Alte 770 milioane euro vor fi atrase prin emiterea de certificate de preempţiune pentru acţiuni la acelaşi preţ la care va fi efectuată majorarea de capital. Schema reprezintă un punct de cotitură în istoria de 118 ani a Peugeot, familia fondatoare renunţand pentru prima dată la controlul asupra companiei în încercarea de a obţine finanţare pentru dezvoltare şi extinderea către pieţele emergente.

Decizie care poate trimite în şomaj 500.000 de oameni

Creşterea salariului minim în Statele Unite, susţinută de preşedintele Barack Obama, ar cauza pierderea a 500.000 de locuri de muncă în economia americană pană în cea de-a doua jumătate a anului 2016, potrivit unui raport al agenţiei pentru buget din Congres, citat de Financial Times. Congressional Budget Office (CBO) este o agenţie fără afiliere politică, subordonată Congresului Statelor Unite, care este însărcinată să furnizeze date şi analize economice către legislativ. Agenţia critică astfel, pentru a doua oară într-o perioadă de numai cateva săptămani, o măsură economică importantă promovată de Casa Albă. Preşedinţia SUA susţine majorarea salariului minim, în trepte, în următorii ani, cu scopul de a reduce diferenţa de venituri dintre bogaţi şi cea mai săracă pătură a populaţiei. CBO notează, în raport, că 16,5 milioane de angajaţi din SUA plătiţi cu ora ar beneficia de majorarea veniturilor în urma adoptării măsurii, sprijinită de Obama şi de congresmenii Partidului Democrat. Agenţia consideră de asemenea că această evoluţie ar conduce la creşterea cererii interne din economie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.