Economic

Pădurari de la Ocolul Privat din Tulnici, complici la tăierile ilegale!

Gabriel Sava
6 feb 2014 1745 vizualizări
Delictele silvice au fost depistate în pădurile Obştii Tulnici în urma unor controale din 2012 u un şef de district şi un titular de canton se fac vinovaţi de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de folosirea ilegală a ciocanului silvic u sute şi sute de cioate au fost depistate în păduri

Un fost şef de district de la “defunctul” Ocol Silvic Privat aparţinand Obştii de Moşneni Tulnici, un fost pădurar şi angajatul uneia dintre firmele care a exploatat în zonă au fost trimişi recent în judecată de procurorii vranceni. Unul dintre pădurari, Fănel F., va fi judecat de Tribunalul Vrancea sub aspectul comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi folosirea fără drept a ciocanului de marcat. Ultima dintre infracţiuni nu mai este prevăzută în atare formă de noul Cod Penal, aceasta fiind de altfel prevăzută într-o lege specială. Conform acuzaţiilor aduse de anchetatori, fostul şef de district şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în legătură cu două partizi de masă lemnoasă de la Greşu, pe care le-ar fi reprimit în administrare “fără a inventaria şi marca arbori care nu erau destinaţi exploatării (…) şi în lipsa titularului de canton (n.r.- în al doilea caz)”. Concret, după ce suprafeţele au fost exploatate de o firmă din localitate, pădurarul le-a primit în administrare fără a menţiona în documente arbori care au fost tăiaţi în mod ilegal şi care au fost de altfel identificaţi într-un control al poliţiştilor împreună cu lucrători ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vanătoare (ITRSV) Focşani.

Pădurarul lucra şi la firma care a ras pădurea

Cele două fapte de care este acuzat Fănel F. au fost comise, conform procurorilor, pe 28 februarie şi 25 iulie 2012. La una dintre partizi, controlul ITRSV descoperise, pe 24 iulie 2012, 22 de cioate care proveneau din tăieri ilegale ale firmei care exploatase în zonă. Aceasta este de altfel baza acuzaţiei de fals în înscrisuri sub semnătură privată, anchetatorii considerand că silvicultorul nu a făcut în documentele de reprimire menţiunile legate de cioatele respective cu scopul “de a nu antrena răspunderea materială a firmei exploatatoare, unde era angajat ca specialist silvic”, după cum se indică în rechizitoriu. Folosirea abuzivă a ciocanului de marcat a fost reţinută în sarcina fostului şef de district legat de faptul că acesta ar fi marcat la data de 29 noiembrie 2011, un număr de 14 brazi cu un volum de 31,56 mc. Prejudiciul creat obştii a fost calculat de anchetatori la 10.357 lei. Silvicultorul cu pricina a fost de altfel concediat la un moment dat de conducerea ocolului în disputele duse pentru schimbarea şefului acestei structuri silvice, care, de altfel, a fost desfiinţată printr-o decizie din luna aprilie 2013 a organismului responsabil de păduri din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Titularul de canton -prejudiciu de 158.000 lei

Ionuţ Cosmin C., pădurar în cadrul aceluiaşi Ocol Silvic Privat Obştea Tulnici SRL, a fost trimis în judecată sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Anchetatorii spun că, buzoianul, care la data comiterii faptelor era titularul Cantonului 8 Flora, din pădurea Obştii de Moşneni Tulnici, “nu a luat măsuri de asigurare a pazei” fiind identificate în "ograda sa" sute de cioate provenind de la tăieri ilegale. Conform materialului de urmărire penală, tot în cadrul unui control al ITRSV Focşani din 2012, au fost identificate 203 cioate, cu un prejudiciu calculat de 75.553 lei şi alte 270 de cioate cu un prejudiciu estimat de 82.860 lei. Şi angajatul unei societăţi care are ca obiect de activitate exploatarea lemnului a fost trimis în judecată pentru că, în octombrie 2012, a tăiat fără drept 20 de arbori, cu un volum de 10,9 mc şi cu un prejudiciu de 1.227 lei fără TVA. Daniel B. a fost trimis în judecată sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori. În acelaşi dosar au mai fost cercetate şi alte persoane faţă de care s-a dispus scoaterea sau neînceperea urmăririi penale. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
paduraru, acum 3730 zile, 14 ore, 41 minute, 9 secunde
Silvicultura s-a dus dracu de rapa, daca smecherii fura si platesc padurarii. Titularul autorizatiei a taiat 20 de cioate si padurarul a taiat 500, :::hai sa fim seriosi::::. Nu a avut bani de spaga citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.