Economic

Marea Britanie trece la bancnote de plastic

Ziarul de Vrancea
18 dec 2013 3089 vizualizări
Pentru conservatorismul britanic, anunţul este cat se poate de surprinzător

Banca Angliei, cea mai veche bancă centrală din lume, a anunţat ieri că începând din 2016 va renunţa la bancnotele din hârtie în favoarea bancnotelor din polimeri, urmând exemplul altor aproximativ 25 de bănci centrale din întreaga lume (printre care se numără şi Banca Naţională a României).
Decizia BoE vine în urma unei proceduri de consultare publică la care 87% din respondenţi au aprobat această modificare. Marea Britanie va deveni astfel cea mai mare economie care a decis până acum să înlocuiască bancnotele din hârtie cu bancnotele din polimeri.
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, care a introdus bancnotele din polimeri în 2011, pe vremea când era şeful Băncii centrale a Canadei, apreciază că această decizie a condus la scăderea numărului de bancnote contrafăcute. "Bancnotele din polimeri sunt următorul pas în evoluţia desingului bancnotelor destinat îndeplinirii acestui obiectiv", a declarat Mark Carney.

Se încalcă o tradiţie veche de peste trei secole

Noile bancnote de plastic vor dura aproximativ şase ani, dublu faţă de bancnotele din hârtie, ceea ce va permite BoE să facă economii de 100 de milioane de lire sterline (162 milioane de dolari) în decurs de un deceniu. Pe lângă faptul că rezistă la testul maşinii de spălat, bancnotele de plastic sunt mai rezistente şi la murdărie comparativ cu cele de hârtie.
Bancnotele din polimeri vor fi introduse treptat, cel mai devreme în 2016 cu ocazia lansării noii bancnote de cinci lire sterline pe care va apărea figura lui Winston Churchill, urmată în 2017 de o nouă bancnotă de 10 lire pe care va apărea figura lui Jane Austen. Banca Angliei a mai spus că bancnotele din polimeri vor fi cu aproximativ 15% mai mici decât cele din hârtie, apropiindu-se de dimensiunilor altor bancnote internaţionale.
Banca Angliei a emis bancnote de hârtie de la crearea sa în 1694. Primele sale bancnote tipărite au fost emise în 1853, înainte de această dată bancnotele erau scrise de mână şi semnate de unul din casierii băncii..
Peste 20 de ţări din întreaga lume au introdus bancnotele din polimeri, începând cu Australia în 1988, urmată de Indonezia, Thailanda, Malaezia, Noua Zeelandă şi Canada. România a introdus primele bancnote de plastic-polimer în 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare când a emis bancnota de 2.000 de lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.