Puls

Şirag de perle la Evaluarea Naţională, la Limba şi Literatura Română

Ziarul de Vrancea
1 iul 2016 2700 vizualizări
Proba de examen a scos la lumină exprimări hazlii, chiar bizare şi răspunsuri date „după ureche” din partea elevilor

Iată cateva dintre ”perle” descoperite de profesorii de limba română, după zilele de corectare. Cu toate că subiectele au fost considerate mai uşoare decât la simulare, unii dintre candidaţi nu doar că au dat răspunsuri greşite, ci s-au şi exprimat într-un stil propriu, stangaci, stârnind hohote de râs, dar totodată şi îngrijorarea faţă de nivelul slab de pregătire al unor elevi. ”Genul liric este o poezie cu versuri şi cu personaje multe care ştie să ungă şi să sensibilizeze sufletul oricărui visător”. ”Sunt prezente personajele, o primă trăsătură salcâmul şi florile albastre”. ”Naratorul este implicat, povestind o poezie, e una specială, care are versuri”. ”Propoziţii cu o insulă învecinată cu insula Mafate sunt: Am fost într-o insulă. Nu este precizat omul în articolul poetei Andreea, este unul ca în basme «illo tempore», nu are nici titlu deoarece este ziar”. ”Exemplu de completivă directă: Unde voi face liceul frate? sau Unde am fost îndrăgostită?”. ”Evaluare Naţională 2016. Zona turistică: casa unei prietene care face bairamuri”. „Am fost într-o staţiune şmecheră, trendy şi cool, cu gipanul tatălui meu, acolo am întâlnit oameni ok care ştiau ce înseamnă viaţa. Am băut băuturi din alea scumpe, nu prea întâlneşti în ţara asta prăpădită”. ”Sinonim pentru alerga este a zbura peste sus”. „Căci are sinonim o conjuncţie subordonatoare”. ”Primul vers are multe consoane, al doilea vers are şi mai multe consoane”. ”Poetul este precum o femeie, se simte extaziat de un copac care are flori albe, deci este unul ca în basme, care ştie să fascineze lumea”.Naratorul spune că salcâmul este personajul principal şi protagonistul romanului Salcâmi”. ”Repetiţia obositoare «voi» zice că noi lumea nu avem cum să fim ca el, cu imaginaţie”. „Când am văzut că vine extraterestrul, am plecat peste munţi şi mări, precum Făt-Frumos”. „Zona turistică este casa unei prietene care face bairamuri în fiecare săptămână, îşi aduce prieteni de prin ţară, pe care îi cunoaşte de pe calculator”. (ZdV)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.