Opinii

Va fi Siria noul focar de război al Orientului Apropiat?(I)

Ziarul de Vrancea
9 sep 2013 1039 vizualizări
Dacă vă mai amintiţi, ţăranii lui Marin Preda din Siliştea-Gumeşti erau convinşi că tot ce se întâmplă rău în altă parte a lumii nu-i poate afecta

De falsitatea acestei filozofii aveau să se convingă mai curând decât se aşteptau. Aşa se întâmplă şi cu noi în aceste zile când problema neguroasă a Siriei este întoarsă pe toate părţile, bietul român suportând cu stoicism majorarea preţului benzinei la pompă ca şi cum acest lucru nu mai contează pe lângă zecile de biruri pe care ni le pun politicienii, indiferent de culoarea politică pe care au adoptat-o pentru o vreme.
Ca şi altădată, informaţiile despre problemele internaţionale ajung la noi, cetăţenii de rând, greu şi distorsionat. Ni se prezintă un singur punct de vedere, ca fiind singurul valabil. Răsfoind presa internaţională înţelegi că albul nu e chiar alb, iar negrul prezintă şi el nuanţe. Voi face câteva trimiteri doar la două cotidiene de prestigiu, în care energicul discurs al lui Obama şi atacul cu gaz sarin asupra populaţiei Siriei sunt comentate lucid şi cu argumente, citându-se oameni cu implicaţii directe în ordinea mondială cu ajutorul forţei.
Analiştii publicaţiei El Mundo concentrează totul în jurul a cinci întrebări legate de un posibil atac asupra Siriei, încercând să vadă şi reversul medaliei, enumerând posibilele pericole.
1. Se poate produce un masacru chimic?
Multe din cele 50 de depozite de arme chimice sunt situate în zone populate. Analistul Steven Bucci atenţionează că atacarea locurilor unde se elaborează substanţe chimice e periculoasă, deoarece Siria are arsenalul chimic cel mai important din lume.
2. Şi dacă Assad răspunde cu un al doilea atac chimic?
Cu toate că preşedintele SUA vorbeşte de un atac limitat, problema unui pericol chimic rămâne aceeaşi. Israelul estimează arsenalul chimic al Siriei la 1000 de tone. De teama programului nuclear al Israelului, Siria a început să dezvolte armele chimice prin anii 1970.
3. Şi dacă rebelii se apropie de vreunul din arsenale?
Atacul proiectat de Obama ar trebui să fie punitiv şi limitat. Costurile unei intervenţii în Siria sunt enorme, ridicându-se la 1000 de milioane de dolari pentru fiecare lună de misiune.
4. Şi dacă Assad răspunde cu un atac asupra Turciei sau Israelului, doi aliaţi pe care SUA sunt obligate să-i apere? S-ar declanşa un război foarte serios şi fără limite. Mesaj ce contrastează cu Casa Albă!
5. Ce vor face SUA şi eventualii aliaţi după atac?
Problema fundamentală a atacului este că nu răspunde unei strategii generale articulate despre ceea ce se petrece în Orientul Apropiat. Ar fi un bombardament cosmetic!
Robin Wright, membru al Woodrow Wilson Intenacional Center, este de părere că ideea conform căreia un atac rapid ar produce un “impact trainic şi susţinut” este o măruntă iluzie. Generalul James Mattis, responsabil până acum câtva timp al trupelor SUA în Orientul Apropiat, avertiza recent de pericolul oricărei intervenţii. ”Şi o dată puşi în mişcare, va trebui să fim pregătiţi pentru ceea ce va urma după”.


 Vasile LEFTER


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3886 zile, 22 ore, 33 minute, 3 secunde
Sunt cateva discutii legate de problema siriana in primul rand in ceea ce priveste paternitatea atacului cu gaz. Unii zic ca Assad ar fi ordonat atacul, altii zic ca nu ar fi fost el. Asa stateau citeste integral
AUTORUL, acum 3886 zile, 16 ore, 20 minute, 31 secunde
Dragul meu Danb,chiar nu ati inteles ca articolul meu se bazeaza pe informatii din presa internationala?Nu ati auzit de El Mundo,de El Pais?Problema siriana este mai clar ilustrata decat in timidele citeste integral
danb, acum 3886 zile, 10 ore, 30 minute, 51 secunde
@ Lefter. Avem ministru de externe, avem ministrul al apararii, avem CSAT, avem gramezi de APV-isti platiti gras, am impresia cumva ca problema nu e de competenta dumneavoastra.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.