Opinii

Precedentele Morar si Georgia

Cristian Ghinea
16 aug 2008 721 vizualizări
Bizarul razboi nedeclarat din Georgia si Rusia va stabili un precedent pentru relansarea imperiului nationalist rus. Schimbarea lui Daniel Morar de la sefia DNA, daca va reusi, va transmite tuturor magistratilor semnalul ca daca te iei de politicieni esti demis. Vom trai ceva vreme cu consecintele acestor doua evenimente, daca precedentele negative se vor confirma.

Mai intii, Georgia. E foarte simplu sa spui ca presedintele georgian a actionat necugetat. Insa acest razboi nu a pornit acum. Acest razboi se poarta de citiva ani si a acumulat numai episoade in care minuscula Georgie trebuia sa fie umilita. Georgieni expulzati din Moscova fara ca opinia publica internationala, atat de grijulie de pilda cu ursii polari, sa se indigneze. Avioane de lupta rusesti incalcind spatiul aerian georgian. Avioane de lupta rusesti atacand aviatia georgiana in teritoriul sau, lucru confirmat de anchetatorii ONU. Intrebarea care plutea in aer este: cat de mult poate sa fie umilita o natiune mica? S-ar intelege ca daca ai nenorocul sa fii prea aproape de Rusia trebuie pur si simplu sa inghiti orice. Altfel trupele rusesti de mentinere a pacii te vor pedepsi crunt. Pe vremuri, era un banc: cu cine se invecineaza Uniunea Sovietica? Raspuns: cu cine vrea ea. Acum, Rusia trimite trupe de mentinere a pacii unde vrea ea. Trupe care sunt in stare sa lupte pentru pace pana nu mai ramane piatra peste piatra (alt proverb din vremurile sovietice).

Acum se vede ce sansa istorica am avut cand am intrat in NATO. Asa cum se vede si ce sansa istorica au refuzat europenii georgienilor la summitul de la Bucuresti. I-am lasat la mila rusilor si le dam superior sfatul de a alege intre umilinte repetate si distrugere.

Cat priveste celalalt precedent, inlocuirea lui Morar, aici nu este vorba despre o persoana in sine, ci de ratarea unei sanse istorice de a sparge imunitatea de facto a politicienilor romani. Va amintiti de Pavalache? Acest nefericit era un functionar in guvernul Nastase. Dupa doi ani de la crearea PNA, predecesorul lui Daniel Morar, Amarie, il plimba pe Pavalache de colo-colo "" cel mai important dosar al institutiei. Pavalache era simbolul coruptiei intr-o tara corupta si fara corupti. Acum vorbim de ministri trimisi in judecata. E rafuiala politica spune majoritatea parlamentara intr-o trista solidaritate. E pentru prima data in istoria Romaniei (incluzand aici si perioada de dinaintea comunismului) cand sunt anchetati ministri. Iar cel care a trecut dincolo de Pavalache si i-a anchetat pe sefii lui este schimbat. Nu pentru lipsa de rezultate (DNA este singura institutie laudata in rapoartele Comisiei Europene) ci pentru ca PSD si PNL au votat si au ajuns la concluzia ca este rafuiala politica. Daca Traian Basescu nu reuseste sa blocheze aceasta schimbare, mesajul catre magistrati va fi limpede: nu anchetati politicieni. Alegeti intre umilinta si cariera.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.