Evenimente speciale

VIDEO | Simpozionul ”Bordești – Brâncoveanu” ediția a VIII-a 7 august 2023

Ziarul de Vrancea
9 aug 2023 1246 vizualizări

Luni 7 august 2023 la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bordești a avut loc ediția a VIII-a a ”Simpozionului Bordești-Brâncoveanu”

VIDEO:vrancea atlastv

O nouă ediție a Simpozionului „Bordești – Brâncoveanu” s-a desfășurat luni 07 august 2023, la Bordești, în organizarea mai multor instituții: Primăria și Consiliul Local Bordești, Parohia Bordești, Școala Gimnazială ”Învățător Gheorghe Asănache” Bordești, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” – filiala Vrancea.

Programul simpozionului a inclus premierea elevilor care au participat la concursul „O casă, o istorie”, o expoziție cu obiecte vechi și produse tradiționale și o sesiune de comunicări științifice.

La invitația primarului Adrian Gavrilă al comunei Bordești au luta parte la eveniment alături de președintele CJ Cătălin Toma, senatorul Raluca Ioan, vicepreședintele CJ Ionel Cel-Mare, primarii Fănică Popa (Bolotești), Gelu Grosu (Gura Caliței), Constantin Grigore (Chiojdeni), Ion Păun (Jitia), consilierii județeni Adrian Crețu, Claudiu Matei, Valerică Zamfirescu și consilierul local Lucian Antonescu (Dumbrăveni).

În 2023 se împlinesc 324 ani de la zidirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Bordești, a cărei pictură este opera celui mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești: Pârvu Zugravul.

 Biserica fostei Mănăstiri Bordești a fost ctitorită de clucerul Mănăilă Mărăcineanu - căpitan de lefegii al lui Constantin Brâncoveanu, împreună cu soția și copiii săi, între anii 1698-1699.

 Pictura în frescă de pe pereții interiori a fost realizată de vestitul iconar și creator de școală de pictură bisericească Pârvu Zugravul (Mutu), care a marcat epocile lui Şerban Cantacuzino și a lui Constantin Brâncoveanu.

 Biserica a fost declarată monument istoric în 1915, printr-un decret regal semnat de Regele Ferdinand I.

Citiți și vizionați și: VIDEO | Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bordești 

 

Citiți și: Biserica dregătorului Mănăilă din Bordești a fost redată cultului

”După mai bine de un secol, la altarul Bisericii din Bordești s-a oficiat Euharistia. IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat sfințirea Bisericii construite de clucerul Mănăilă Mărăcineanu și jupânița Ilinca în Bordești, la granița dintre secolele XVII-XVIII. Devenit schit, a fost închinat Episcopiei Buzăului în 1742 de Șerban și Ștefan, feciorii clucerului, ca în jurul anului 1800 să fie transferat Mănăstirii Băbeni și indirect închinat unei mănăstiri din Ianina (Grecia). Seismele din 1802 și 1838 au produs mari pagube lăcașului, iar incendiul din 1856 a distrus chiliile monahilor. Aflat într-o situație precară, logofătul Al. Plaino a profitat și a obținut în instanță 23 din cele 25 de ha ale așezământului. Legea secularizării din 1863 i-a dat ultima palmă, deposedându-l de bruma de avere, iar lăcașul a ajuns în grija preotului satului. Trei alunecări de teren în 1899, 1911 și 1915 au fost suficiente pentru a-l scoate din circuitul liturgic. Consolidat și restaurat în etape succesive, care au durat jumătate de secol, în 2010 lucrările au fost finalizate, iar în 2014, cu ocazia comemorării domnitorului Constantin Brâncoveanu, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a redeschis lăcașul. De astăzi, 16 august 2022, Biserica brâncovenească din Bordești a reintrat în circuitul liturgic. Evenimentul a fost organizat de preotul paroh Dan Burducea, protoiereul Oscar Frunză, cu sprijinul Primăriei Bordești și marchează un moment simbolic în istoria locului. Păcat însă că societatea care a efectuat lucrările de restaurare în anii 90 nu a ținut cont de acest lucru, constructorii dezgropând mormintele aflate în gropnițele din interiorul lăcașului (pronaos + pridvor), precum și mormintele din exteriorul lăcașului, fără să țină cont că erau mormintele ctitorilor, mai precis familia căpitanului Mănăilă, unul dintre dregătorii domnitorului Constantin Brâncoveanu. O cercetare atentă a inventarului ar fi adus elemente interesante despre ctitor și epocă. Nu este singurul caz în Vrancea, unde constructorii au trecut cu buldozerele peste ruine și morminte!

Romeo-Valentin Muscă”-Muzeul Vrancei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.