Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Prof. univ dr.Petru Ghervan, decanul Facultății de Ed. Fizică și Sport sărbătorit de comunitatea din Suceava 

Ziarul de Vrancea
21 iun 2023 1478 vizualizări

Unul dintre cei mai valoroși, educați și înțelepți tehnicieni ai handbalului românesc actual prof. univ dr.Petru Ghervan, decanul Facultății de Ed. Fizică și Sport va fi sărbătorit pentru întreaga activitate de comunitatea din Suceava.Citiți amănunte despre acest eveniment într-o postare activată duminică 18 iunie 2023 pe contul de facebook CSU Suceava

 

Suntem mândri să anunțăm că antrenorul principal al echipei CSU Suceava, Petru Ghervan, va fi protagonistul ediției a XVI-a a manifestării omagiale "Omul și Cartea". Evenimentul va avea loc luni, 19 iunie, la Biblioteca USV, începând cu ora 12:00.

 Petru Ghervan, profesor universitar, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, antrenorul principal al echipei de handbal CSU Suceava, s-a născut în data de 23 iulie 1958, în comuna Todirești, Județul Suceava. După terminarea studiilor gimnaziale (1965-1973) în cadrul școlii din comuna natală, alege să se specializeze în domeniul sportului, înscriindu-se la Liceul cu Program Sportiv „Mihai Eminescu” din Iași, al cărui absolvent devine în anul 1977. Urmează studiile superioare la Institutul de Învățământ Superior din Suceava, profilul Educație Fizică și Sport (1979-1982). În perioada 1991-1992, Petru Ghervan s-a specializat în cadrul Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport din București. Încoronarea procesului de formare profesională îl constituie obținerea, în anul 2003, a titlului de Doctor în Educație Fizică și Sport.

Începuturile carierei profesionale sunt legate de orașul Roman, unde a activat ca profesor-antrenor, specializarea handbal, la Clubul Sportiv Școlar. Începând cu anul 1990 revine la Suceava, unde se angajează, ca profesor-antrenor, la Clubul Sportiv Școlar din vechea Capitală a Moldovei. Din anul 1992, Petru Ghervan devine membru al comunității academice sucevene, în calitate de lector universitar. Acumulând experiență și dobândind rezultate frumoase în domeniul formării tinerilor generații de profesori și antrenori, universitarul obține titlul de conferențiar (2006), iar în anul 2013 devine profesor.

 Competența și abilitățile organizatorice ale profesorului Petru Ghervan au fost recunoscute de către colegii săi care l-au ales Șef al Colectivului de Educație Fizică și Sport din USV, Director de Departament și Decan al Facultății. Din anul 2000 și până în prezent, este membru al Senatului USV. Sub coordonarea Profesorului Petru Ghervan, în anul 2002 s-a reînființat Facultatea de Educație Fizică și Sport, iar în anul 2003, a fost autorizată specializarea Kinetoterapie.

În calitate de specialist în domeniu, a participat în diverse comisii pentru ocuparea posturilor didactice vacante, ca membru sau președinte, a validat peste 20 de teze de doctorat susținute la diverse universități din țară și străinătate. Ca unic autor sau în colaborare, a publicat zeci de studii în reviste și volume de specialitate, atât în limba română, cât și în limbi de largă circulație. Amintim, în acest sens, cele mai recente apariții editoriale, care poartă semnătura profesorului Petru Ghervan, în calitate de autor: Teoria educației fizice și sportului, Handbal: repere conceptuale, Metodica handbalului în liceu, Handbal: pregătirea sportivă în stadiul de inițiere: (9-10 ani), Selecția și primii pași în handbal, Handbal – teorie, metodică și practică ș.a.

 În paralel cu activitatea didactică, universitarul s-a dedicat activității de formare a handbaliștilor profesioniști, fiind antrenor la lotul național de juniori (1984-1996), al echipei de handbal masculin CSS Roman (1984-1990), al echipei LPS-CSS Suceava (1990-2002), antrenor principal al echipei de seniori Universitatea Suceava (2002-2023) și antrenor secund al Lotului Național al României, handbal masculin (2007-2009). Talentul și meritele sale au fost recunoscute și pe plan național, fiind desemnat antrenor secund, respectiv antrenor principal al echipei naționale a României (2007-2009). În perioada 1987-1998, a fost membru al Colegiului Central al Antrenorilor din cadrul Federației Române de Handbal. Din 2004 și până în prezent, este membru al Comisiei Metodice și de Cercetare Științifică a acestei Federații. În perioada 2009-2014, a fost membru al Consiliului de administrație al FR Handbal, Director al departamentului tehnic al FR Handbal (2012-2014).

 Profesorul si antrenorul Petru Ghervan activează ca membru al unor societăți științifice: Consiliul Științei Sportului din România (din anul 2001), Fundația „Ștefan Lupașcu”, Iași, filiala Suceava (2000), Societatea Științei, Excelenței Umane și Sportului Universitar (2011).

 În cadrul Clubului Sportiv Universitar din Suceava au fost formați tineri ambițioși care au devenit componenți ai naționalei României de handbal masculin (Adomnicăi Cristian, Acatrinei Florin, Ciubotariu Florin, Rohozneanu Mihai, Șelaru George, Stanciuc Daniel), participanți în Challenge CUP (finalistă 2008-2009, semifinalistă 2012-2013) cu echipa de handbal masculin C.S.U. Suceava (Tcaciuc Ioan, Chiruț Adrian, Mitrea Adi, Gavriloaia Răzvan, Dospinescu Florin, Ignat Marius, Bursuc Cristian, Andrei Iulian, Pralea Bogdan, Țuțu Mădălin, Zvanciuc Sergiu).

 În semn de recunoaștere și pentru merite deosebite în activitatea de antrenor al echipei de handbal masculin, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Suceava (2009), al comunei Todirești (2018) și al comunei Pârteștii de Jos (2021).”-CSU Suceava


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.