Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Cum a fost la manifestările dedicate Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărășești

Ziarul de Vrancea
9 aug 2023 2335 vizualizări

Sâmbătă și duminică, pe 5 și 6 august 2023, la Mausoleul Eroilor din Mărășești au avut loc evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai impresionant memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial. 

Comemorarea Eroilor a început sâmbătă, 5 august 2023, de la ora 8:00, cu o slujbă oficiată de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu participarea Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și din filialele din țară. A urmat un moment evocator și un moment artistic cu Ansamblul Folcloric Țara Vrancei”. Duminică, 6 august 2023, de la ora 10:30, a avut loc un eveniment prin care s-a onorat memoria Eroilor din Primul Război Mondial. Singurii reprezentanți al puterii de la București care au participat la manifestări au fost președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu din cadrul Administrației Prezidențiale și de general locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării.Au lipsit, surprinzător, președintele Klaus Iohannis și primul ministru Marcel Ciolacu.Deși în anii anteriori manifestările organizate pe 6 august la Mausoleul Eroilor la Mărășești constituiau un prilej pe care ocupanții celor mai înalte poziții de putere în statul român nu-l ratau în ieșirilor lor publice.Inflamarea evidentă a opiniei publice datorită măsurilor de austeritate pregătite de coaliția PSD-PNL ar putea fi una dintre explicațiile menționatelor absențe. 

Ceremonialul derulat, duminică 06 august 2023, la Mausoleul Mărășești a început cu onorul dat de Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul” și tragerea a 21 de salve de tun. Directorul Muzeului Vrancei, teologul dr. Romeo Valentin Muscă, a anunțat cu această ocazie în scurta alocuțiune susținută, emiterea unui timbru cu efigia generalului Constantin Cristescu, cel care a conceput strategia pentru luptele de la Mărășești și de la moartea căruia s-au împlinit 100 de ani.Au urmat discursurile președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, locțiitorului șefului Statului Major al Apărării, general  locotenent Gheorghiță Vlad, reședintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, și prefectului județului Vrancea, Nicușor Halici.În care aceștia au pus accent în conținutul lor pe sacrificiul făcut de soldați în timpul Primului Război Mondial și pe importanța apartenenței României, la UE și NATO.

Citiți și ce spune președintele Consiliului Județean și al Partidului Național Liberal, filiala Vrancea, Cătălin Toma într-o postare pe contul său de facebook după ce a participat la Mausoleul Eroilor din Mărășești la evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai impresionant memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial.

Astăzi( n.r. duminică 06 august 2023), la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, i-am omagiat pe eroii neamului românesc căzuți la datorie în Primul Război Mondial și am aniversat centenarul edificiului devenit emblematic pentru Vrancea.

Au venit la Mărășești Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal, Gheorghiță Vlad, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, alături de numeroși reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale.

Țin să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. Doar uniți putem face lucruri bune pentru Vrancea, pentru România.”

Citiți și ce spune președintele Senarului României și al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă într-o postare pe contul său de facebook după ce a participat la Mausoleul Eroilor din Mărășești la evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai impresionant memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial.

A fost o onoare pentru mine să particip la Centenarul Mausoleului de la Mărășești. La 6 august 1923 se așeza fundația celui mai important edificiu memorial dedicat ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial. În 1917, la bătălia de la Mărășești, dar și în celelalte două puncte fierbinți de la Mărăști și Oituz, românii s-au unit pentru a ține piept unui inamic mai puternic și nu au fugit din calea răspunderii față de țară. Aici a fost ultima redută în fața dispariției țării, națiunea a învins și a supraviețuit.

Din păcate, un secol mai târziu trăim într-o lume instabilă, în care războiul de cucerire a revenit și se întâmplă chiar lângă granițele noastre. Ca stat membru al UE și NATO, România este de partea bună a istoriei. Vom respinge orice tentativă internă sau externă de a ne deturna de pe calea hotărâtă de noi ori de a îndepărta România de partenerii și aliații ei. Nu vom părăsi niciodată traiectoria euro-atlantică, pentru că apartenența noastră la civilizația occidentală este destinul nostru istoric.

Astăzi, avem datoria de a cinsti și de a proteja ceea ce s-a câștigat prin jertfa generației de la 1917: libertatea de a ne decide propria soartă. Protejând permanent această libertate, ne onorăm trecutul și ne asigurăm viitorul.

Dumnezeu să îi odihnească pe cei căzuți!

Citiți și: Ce a transmis Brigada 282 Blindată "Unirea Principatelor" cu privire la participarea militarilor Garnizoanei Focșani la ceremonialul militar și religios de celebrare a Centenarului Mausoleului Mărășești, locul unde își dorm somnul de veci eroii căzuți pe câmpurile de luptă din județul Vrancea, în timpul Primului Război Mondial.

Militarii Garnizoanei Focșani au participat astăzi, 6 august 2023, la ceremonialul militar și religios de celebrare a Centenarului Mausoleului Mărășești, locul unde își dorm somnul de veci eroii căzuți pe câmpurile de luptă din județul Vrancea, în timpul Primului Război Mondial.

Activitatea s-a desfășurat în prezența președintelui Senatului României, Nicolae – Ionel CIUCĂ, a locțiitorului șefului Statului Major al Apărării, general locotenent Gheorghiță VLAD, consilierului de stat din cadrul Administrației Prezidențiale, Constantin IONESCU, a reprezentanților autorităților publice și Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și a numeroși cetățeni. Și în acest an, militarilor li s-au alăturat membri ai Asociației de Reconstituiri Istorice <<Ferdinand I>> și ai Asociației Culturale <<Tomis>>, filialele Constanța și Galați, care au prezentat uniforme istorice ale Armatei României.

La Mausoleul Mărășești a avut loc serviciul religios pentru odihna sufletelor înaintașilor eroi, au fost depuse, în cadru solemn, coroane de flori, iar pe timpul intonării Imnului Național au fost executate 21 de salve de tun, în semn de adâncă recunoștință pentru sacrificiul lor!

Activitatea s-a încheiat cu defilarea detașamentelor de onoare ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Gărzii de onoare a Jandarmeriei Române, Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Județean «Eracle Nicoleanu» Vrancea și Batalionului 280 Infanterie Mecanizată «Căpitan Valter Mărăcineanu», structură de manevră din subordinea Brigăzii 282 Blindată «Unirea Principatelor» și un moment artistic susținut de sublocotenent Emilia Dorobanțu și Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă «Mihai Viteazul».

Onoare eroilor neamului, care și-au dat viața pentru neam și patrie!”

Citiți și ce spune prefectul județului și președintele Partidului Social Democrat, filiala Vrancea, Nicușor Halici într-o postare pe contul său de facebook după ce a participat la Mausoleul Eroilor din Mărășești la evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai impresionant memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial.

Dragi români, comemorăm astăzi 100 de ani de recunoștință, de lacrimi, de durere pentru cei care şi-au dat viaţa pentru idealul de unire al acestui popor, dar și de reconstrucție. 100 de ani în care mulți dintre noi și-au arătat recunoştinţa şi sper ca în următoarea perioadă să fim tot mai mulți cei care credem și mai ales să arătăm această recunoștință zilnic, fiecare de acolo unde suntem, fiecare în felul nostru.

Un erou esta acela care pune mai presus de propriul interes poporul. Asta au făcut și cei pe care îi comemorăm astăzi și cărora ar trebui să le aducem recunoștință zilnică.

 Asistăm astăzi la o reconstrucție a acestei ţări, care a ajuns la un nivel pe care poate şi l-au dorit eroii noştri, dar cu siguranţă este loc şi de mai bine. Această reconstrucţie nu poate fi făcută decât de un popor unit. Avem nevoie de instituții puternice, de un stat suveran care poate fi menţinut însă doar de un popor unit.

 Dincolo de războiul de la graniţele României, vedem astăzi şi tentative de divizare a poporului român, inclusiv de schimbare a legilor fireşti. Avem datoria să facem tot ce stă în putinţa noastră pentru a menţine un popor unit, pentru că doar uniți putem avea un stat puternic, un stat care să fie în continuare un partener credibil pentru noi toți.

Dumnezeu să dăruiască lumina veșnică eroilor noștri, iar pe noi toţi să ne binecuvânteze!”

Citiți și:”IPS Ciprian a deschis sâmbătă 05 august 2023  festivitățile dedicate Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărășești.

Manifestările din prima zi au fost organizate de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române (SNFOR) din Arhiepiscopia Buzăuli și Vrancei, la eveniment participând invitați din Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei și din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Programul a avut în centru oficierea Sfintei Liturghii în cripta Mausoleului cu hramul Schimbarea la Față, o rememorare a începuturilor prezentată de Mirela Furtună, președintele SNFOR, un moment artistic, iar la sfârșit, Ansamblul Țara Vrancei, condus de artista Maria Murgoci, a susținut pe esplanada din fața memorialului, un mini recital. Din partea autorităților i-a fost oferită, în premieră, Ierarhului, placheta cu cele două timbre, cu efigiile generalului Constantin Christescu și a mitropolitului Pimen al Moldovei. Festivitățile vor continua astăzi de la ora 10:30.”-Muzeul Vrancei

Citiți și: Foto | Sărbătorirea centenarului punerii pietrei de temelie a Mausoleului Eroilor de la Mărășești

Ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului are o semnificație comemorativă deosebită în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în special în acest an, 2023, când se împlinește un secol de la începerea construirii Mausoleului Eroilor din Primul Război Mondial de la Mărășești, demers pentru care un rolul hotărâtor l-a avut Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române (SONFR).

Pentru a marca acest moment istoric, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Eparhie (SNFOR – ABV) a organizat evenimentul intitulat Mausoleul de la Mărășești, un veac de rugăciune și recunoștință, care a început în dimineața zilei de sâmbătă, 5 august 2023, când Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela ortodoxă a mausoleului, cu hramurile „Învierea Domnului” și „Schimbarea la Față a Domnului”, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Ionuț-Cristian Vuță și pr. Ionuț Constantin, consilieri eparhiali, respectiv pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu. După Sfânta Liturghie, a fost oficiat Parastasul pentru eroii căzuți pe câmpul de luptă de la Mărășești, începând cu data reluării ofensivei militare pe acest front (6 august 1917), precum și pentru fondatoarele și membrele SONFR care au contribuit la realizarea monumentului comemorativ de pe teritoriul fostului județ Putna, astăzi, Vrancea. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

Printre invitații la eveniment s-au aflat membre ale SNFOR – ABV, reprezentante ale SNFOR din Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Episcopia Covasnei și Harghitei, o delegație din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, condusă de pr. Florin Țuscanu, consilieri eparhiali, protoierei, monahi și preoți din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, dl Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, dar și grupuri de copii din toate protoieriile buzoiene și vrâncene, îmbrăcați în portul popular.

Partea a doua a manifestărilor a debutat cu un discurs al dnei prof. Neluța Mirela Furtună, președintele SNFOR – ABV, în care au fost prezentate inițiativa și eforturile depuse de Biserica Ortodoxă Română și SONFR pentru construirea Bisericii Neamului la Mărășești, lucrări începute pe 6 august 1923 și încheiate la 18 septembrie 1938.

Două momente artistice emoționante au fost susținute de mai mulți elevi coordonați de membrele SNFOR – ABV, printre care și vicepreședintele societății, dna prof. Viorica Țîrdeanu.

În cuvântul adresat tuturor celor prezenți în capela mausoleului, Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat semnificațiile acestei zile pentru istoria înfăptuită chiar pe locul Mausoleului de la Mărășești.

„Neamului nostru românesc i-a fost dat, de-a lungul istoriei, să trăiască permanent răstignirea și învierea sa proprie. Așa cum am auzit în rugăciunea de dezlegare din slujba Parastasului, eroii unui neam creștin sunt alăturați cetei de martiri sau mucenici, care sunt eroii credinței. Noi ne rugăm, de fiecare dată, la Sfânta Liturghie, pentru eroii neamului, pe care îi cinstim și prin evenimente cultural-educaționale, când evocăm personalitățile cele mai importante din rândul lor, care au rămas adânc întipărite în conștiința românilor. Astăzi i-am pomenit și pe ctitorii acestui sanctuar care, la început, s-a dorit să fie o catedrală a neamului românesc – așa cum s-a consemnat în analele vremii –, lucru susținut de înaintașele femeilor ortodoxe reunite aici, dorind ca, prin acest mausoleu, să își exprime recunoștința față de jertfele eroilor români”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La finalul evenimentului, dna prof. Neluța Mirela Furtună a primit Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano” și medalia jubiliară dedicată Ierarhului cărturar, pentru activitatea remarcabilă depusă pe altarul Bisericii și al Școlii. Ansamblul folcloric „Țara Vrancei” l-a întâmpinat în exteriorul mausoleului pe Chiriarhul locului cu interpretarea unor cântece patriotice.

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.