Evenimente speciale

VIDEO | Zidurile Parcului Bălcescu au prins viață la Școala de Vară Internațională de la Focșani

Ziarul de Vrancea
1 aug 2022 2266 vizualizări
Vineri, 29 iulie 2022, în Parcul Bălcescu din Focșani a avut loc festivitatea de închidere a Școlii de Vară Internațională „Identitate, spiritualitate și cultură românească”, unde elevii de la Atelierul de Artă urbană și-au prezentat creațiile.
Reamintim că proiectul transfrontalier „Identitate, Spiritualitate şi Cultură Românească" a fost derulat în perioada 25-31 iulie 2022 de către Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani, în parteneriat cu Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun" din Cernăuţi, singurul liceu cu predare în limba română în Ucraina, cu Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, singurul cu predare în limba română din regiunea separatistă, şi Centrul de Resurse pentru Adolescenţi şi Tineret CRAT din Republica Moldova, cărora li s-au alăturat elevi şi profesori de la Liceul de Artă Focşani şi Colegiul Naţional „Emil Botta" din Adjud, în total, aproape 90 de copii luând parte la acest proiect.

VIDEO:vrancea atlastv

Zidurile Parcului Bălcescu din Focşani au fost pictate de elevi din Ucraina, Republica Moldova şi Transnistria, alături de elevi din Focşani şi Adjud, în cadrul proiectului transfrontalier.

Pentru Focşani este o noutate această pictură murală de tip stradal. Încercăm să aducem un aport artistic, folosindu-ne de elevii noştri şi de invitaţii de peste hotare, pentru a da un pic de culoare acestui loc. Încercăm să ameliorăm vizual imaginea oraşului Focşani, care are nevoie de un astfel de proiect. Comunismul a presupus o standardizare de tip sovietic, care iniţial avea un aspect curat, dar ulterior acele alburi curate şi frumoase au devenit griuri şi acele griuri au devenit motiv de depresie urbană. Ceea ce noi facem aici este doar un mic strop de culoare. Practic, aceşti pereţi nu puteau fi renovaţi, tencuiţi, şi atunci s-a ales varianta de a crea o punte între ce înseamnă clădire şi ce înseamnă suflet şi om, pentru că, până la urmă, oraşul este pentru oameni", a declarat profesorul Mihai Lăduncă de la Liceul de Arte din Focşani despre proiectul amintit, citat de agerpres.ro

Pentru că elevii au prins gustul acestui tip de artă stradală, profesorul promite că acesta nu va rămâne singurul proiect de acest gen.

Scopul proiectului şcolii de vară a fost pictarea unor ziduri din parcul focşănean, dar copiii s-au bucurat şi de alte ateliere, la care au participat în număr foarte mare. Este vorba de un atelier numit Ro-mozaic, derulat în părculeţul din faţa unui liceu, unde au fost create alei din mozaic, precum şi atelier de pictură de icoane pe sticlă şi lemn.

Am venit la de Tiraspol, de la singura instituţie cu predare în grafia latină şi limba română, la care elevii vin atât din oraş, cât şi din suburbii. Noi ne bucurăm de fiecare elev care vine să studieze la noi şi le creăm de fiecare dată oportunităţi pentru un viitor decent. Primind invitaţia aici, la Focşani, am fost plăcut surprinsă şi am acceptat. Copiii au fost deosebit de încântaţi, s-au simţit foarte bine, au învăţat multe lucruri şi au văzut lucrurile pe viu, pentru că în zona noastră mulţi dintre ei sunt induşi în eroare cu multe falsuri. Acolo se spune că românul ne este duşman şi fiind aici, copiii au văzut că nu este aşa, au văzut frumosul, libertatea, civilizaţia, au auzit graiul românesc, pe care, în afara incintei noastre, îl aud foarte rar. Noi nu avem emisiuni la radio şi tv în limba română, astfel că experienţa de la Focşani a fost una benefică pentru ei", a declarat,  directoarea Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Veronica Posneac, citată de agerpres.ro.

Ce a transmis primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, despre festivitatea de închidere a Școlii de Vară Internațională „Identitate, spiritualitate și cultură românească”:

„Am participat vineri, 29 iulie 2022, la festivitatea de închidere a Școlii de Vară Internațională «Identitate, spiritualitate și cultură românească» care se desfășoară la Focșani

Festivitatea a avut loc în Parcul Bălcescu, unde elevii de la Atelierul de Artă urbană și-au prezentat creațiile.

Tot cu această ocazie au fost prezentate și mai multe icoane pe sticlă, realizate de elevii care au participat la Atelierul de pictură icoane pe sticlă.

Cu acest prilej le-am acordat participanților câte o «Diplomă de Apreciere».

Școala de Vară «Identitate, spiritualitate și cultură românească» este organizată de Liceul de Artă «Gh. Tattarescu» în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, ISJ Vrancea, Protoieria Panciu și Colegiul Național «Emil Botta», Adjud în perioada 25-30 iulie 2022 și reunește elevi și profesori de la Liceul de Artă «Gh. Tattarescu», Focșani și de la Colegiul Național «Emil Botta», Adjud dar și elevi și profesori de la Liceul «Alexandru cel Bun» din Cernăuți, Ucraina, Liceul Teoretic «Lucian Blaga» Tiraspol, Transnistria și Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret «CRAT» din Bălți, Republica Moldova.

Scopul școlii de vară este acela de a promova şi valoriza potenţialul individual şi de grup al copiilor de pretutindeni, precum şi însuşirea, pe termen scurt şi lung, a unor alternative real - educative de petrecere a timpului liber fără frontiere si prezentarea și explicarea unor elemente definitorii ale spiritualității și culturii românești, influența trecutului în prezent pentru formarea unei atitudini deschise față de diversitatea exprimării culturale.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

În cadrul proiectului au fost implicați 16 elevi și 4 profesori din Cernăuți, Ucraina, 15 elevi și 2 profesori din Tiraspol, Transnistria, 4 elevi și 2 profesori de la Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret «CRAT» din Bălți, Republica Moldova, 15 elevi și 1 profesor de la Colegiul Național «Emil Botta» Adjud și elevii și profesorii de la Liceul de Artă «Gh. Tattarescu» Focșani.”-Cristi Valentin Misăilă

„Traditia s-a impletit cu modernitatea prin intermediul unui Flashmob care a marcat incheierea atelierelor Scolii de Vara Internationala din cadrul Proiectului Transfrontalier "Identitate, spiritualitate si cultura romaneasca" si care a reunit inimile elevilor din Cernauti, Tiraspol, Balti si Romania.

Multumim dnei prof Doinita Buturuga pentru coordonare si implicare! scrie Ioana Constantinescu, Directorul Liceului de Artă, pe contul său de facebook.

Felicitări, minunați copii și îndrumători ai lor! Felicitări, Ioana Constantinescu!

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.