Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Cum a fost la dublă lansare de carte - Ela și Toader Răduță desfășurată la Biblioteca Județeană Vrancea

Ziarul de Vrancea
3 iul 2023 1248 vizualizări

Vineri, 30 iunie 2023, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a organizat evenimentul de lansare a două cărți de excepție intitulate „Neadormitele dureri” și „Secundele iubirii” ale familiei de scriitori (soț și soție) Ela și Toader Răduță, în cadrul primitor al Galeriilor de Artă din Focșani.

VIDEO:vrancea atlastv

În deschidere a luat cuvântul dna Oana-Raluca Boian, manager Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Evenimentul a fost moderat de directorul editurii „Salonul Literar”, domnul Culiță Ioan Ușurelu, sub al cărui nume au fost editate cele două volume.

De asemenea, în cadrul evenimentului au luat cuvântul despre volumele lansate oameni de cultură ai urbei noastre, exprimându-și propriile opinii și impresii despre cele două volume și despre talentul și unicitatea celor doi scriitori, Ela și Toader Răduță. Dintre aceștia menționăm pe: dnul prof. Vasile Lefter; dna prof. Nina Plopeanu și dnul prof. dr. Petrache Plopeanu, membri ai Uniunii Scriitorilor din România; dnul Radu Borcea, membru al Ligii Scriitorilor din Vrancea; dnul Ion Apostu, membru al Ligii Scriitorilor din Vrancea.

Participanții s-au bucurat de spectacolul liric susținut de actorii Sorin Francu, director al Teatrului Municipal Focșani și Lucica Nistor, scriitoare și dnul Ion Tătaru, scriitor.

Ne-am bucurat de un public numeros: oficialități publice, oameni de cultură, profesori, bibliotecari și publicul larg. Printre cei care au participat la eveniment menționăm pe: dna Claudia-Lavinia Serafimciuc, subprefect județul Vrancea; membri ai Cenaclului Literar „Dimitrie Dăscălescu”; membri ai Cenaclului „Miorița” din Panciu; membri ai Ligii Scriitorilor din Vrancea; membri de la Șezătoarea Focșani; reprezentanți ai Muzeului Vrancei și ai Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”.

Evenimentul de lansare s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Text informații + foto:Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Citiți și postarea postarea Elei și a lui Dorel Răduță după dubla lor lansare de carte care a avut loc vineri 30 iunie 2023

VĂ MULȚUMIM, DRAGI PRIETENI!

Ieri( n.r. vineri), 30 iunie, am trăit un vis frumos, alături de voi, dragi prieteni!

După această lansare de carte, dați-ne voie să vă considerăm astfel, pe toți cei care ați participat la acest eveniment, unul absolut rarisim din viața noastră! Încă mai plutim în atmosfera Galeriilor de Artă Focșani, local în care cei îndrituiți a promova valorile culturale vrâncene, s-au implicat total în organizarea și derularea acestei acțiuni. Sub auspiciile Consiliului Județean, a Bibliotecii “Duiliu Zamfirescu”, și a Editurii “Salonul Literar”, creațiile noastre “Neadormitele dureri” și “Secundele Iubirii”, au fost dăruite publicului; dar nu oricum, ci cu o recomandare deosebit de caldă din parte distinșilor vorbitori, oameni cu nume mari în viața literară a Vrancei și nu numai! Vom face o scurtă enumerare, absolut aleatorie, pentru că fiecare dintre vorbitori merită a fi menționat pe locul întâi:

- d-na Oana Raluca Boian, director al Biblioteca Județene “Duiliu Zamfirescu”, gazdă periodică a ședințelor de cenaclu și a lansărilor de carte, un adevărat focar de cultură în orașul de pe Milcov.

- director al Editurii “Salonul Literar” Vrancea, scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, neobosit promotor al culturii vrâncene, vicepreședinte al Filialei Uniunii Scriitorilor Bacău, nașul meu editorial. Sub tutela acestei edituri, am publicat cele trei volume de poezii, Coviltirul cu zâne, Șoptiri în amurg și Secundele Iubirii, (autor Toader Răduță) și unul de proză, Neadormitele dureri (autoare Ela Raduță).

- profesorul de limbă și literatură română, diriginte și director al liceului de la poarta Vrancei, în perioada adolescenței noastre, profesor devenit astăzi un romancier de primă mână, distinsul Vasile Lefter, căruia îi adresez mulțumiri pentru sprijinul acordat pe acest drum al creației.

- fostul meu coleg de clasă, Georgică Manole, ajuns astăzi un cunoscut scriitor, epigramist și un excelent analist al operelor literare, promotor consecvent al scrierilor contemporane; un Dan Barbilian al generației noastre, pentru că este profesor de matematică, dar pasiunea pentru literatură l-a consacrat ca un nume mare în acest domeniu; pentru mine rămâne același iubit coleg care mi-a insuflat dragostea pentru scris și care, în calitate de redactor șef al Revistei Luceafărul, m-a debutat în urmă cu zece ani. Pentru soția mea a fost cel care a îndemnat-o și încurajat-o să-și publice confesiunile din jurnal. Mulțumim din suflet, prieten drag!

- distinșii profesori Nina-Elena Plopeanu și Petrache Plopeanu, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, scriitori consacrați și mentori ai unei întregi familii literare - Cenaclul literar-artistic “Dimitrie Dăscălescu” din Focșani.

- poetul Ion Apostu și scriitorul Radu Borcea, membri ai Ligii Scriitorilor Vrancea.

- actorul Sorin Francu, director al Teatrului Municipal “Mr. Gh. Pastia” Focșani și actrița Lucica Nistor, poeta romaniței, care au citit fragmente din cărțile lansate și cărora le mulțumim pentru modul emoționant în care au transmis publicului propriile noastre gânduri.

- ne-a onorat cu prezența d-na Mariana Vârtosu, președinta Ligii Scriitorilor din Romania, filiala Vrancea, alături alte nume mari ale literaturii vrâncene: Geanina Bîrlădeanu, Anca Șogor, Mariana Rogoz Stratulat, Gheorghe Suchoverschi, Ion Tătaru, Virgil Ursu Munceleanu, Lăcrămioara Apostu și alții.

- ne-am bucurat de prezența în sală a poetei Vasilisia Lazăr Grdinariu, cofondator, (alături de regretatul scriitor Ion Lazăr da Coza) al cenaclului literar-artistic online “Însemne Culturale”, din Coza mea dragă, dar care reunește talente literare chiar și de dincolo de granițele țării, primul atelier de cizelat cuvinte la care m-am școlit. Poeta este și redactor coordonator literar al revistei Eminesciana, fondată de un nume de mare sonoritate în grafica contemporană, artistul plastic Mihai Catruna, București.

- doamna Claudia-Lavinia Serafimciuc, subprefect al Județului Vrancea.

- un grup de consăteni din Satul Coza, ținut al Vrancei arhaice, în costume tradiționale vrâncene (Rodica Popa, Cristinela Raduta, Dorel Burdusa ), alături de tulniceana Victoria Tutueanu, fostă coregraf al ansamblului folcloric din comună, consăteni ai soției din Pădurenii de Jariștea (Margareta Butuceanu cu nepoatele Valentina și Giulia Dumitrașcu, Constantin Buchidău, Costel Voicu).

- grupul Șezătoare Vrancea, promotor al costumului tradițional local, promotor activ al iei de pe aceste meleaguri.

- colegi de liceu, din toate colțurile județului, alături de care am trăit adolescența și care au ținut să ne fie alături: Costel Borș, Vasile Fusaru, Nelu David, Tanța Duțulescu, Stela Ștefănescu, Maricica Prisecariu, Maria Cherciu, Ciobotaru Sena, Maria Aluculesei, Vasilica Condorovici, Filofteia Macoveii, Lina Burdușa, Nicuța Mengher, Ionel Zisu, Mihai Neguț, Ene Veronica (împreună cu soțul, profesorul Simion Ene)

- draga mea fiică, una din cele patru zâne, Oana, / Oni Onu /membră Șezătoare București, în costum tradițional, purtând ia cusută după modelul preluat de la bunica ei, decriptat dintr-o fotografie de epocă; alături de ea, ginerele Bogdan Buțurcă și scumpa nepoțică Elena.

- ieșenii noștri dragi - Maricica și Nelu Burdușa, Adina și Adrian.

Scuze pentru cei ce nu i-am nominalizat, dar tuturor vă adresăm calde mulțumiri pentru prezență și ne place să credem că veți deveni cititorii noștri dragi!

Imaginile preluate și transmise de mas-media locală (TV Atlas) ne-au imortalizat bucuria, emoțiile și trăirile voastre alături de noi. Le mulțumim că ne-au fost alături!

Ziua s-a încheiat mirific, în pași de dans, în acorduri muzicale de mare sensibilitate, dublate de vocile Lucicăi Nistor și ale lui Nică Apostu, ce au creat o atmosferă de vis. Un vis pe care l-am fi vrut fără sfârșit!...

Vă mulțumim din suflet, prieteni dragi!

Despre ce am scris în cele două cărți, nu avem a spune decât că am făcut-o ca un omagiu adus acestor meleaguri unice în care ne-am petrecut copilăria și unde ne-am reîntors ca la un izvor fermecat, cu apă vie; soția, pentru a-și alunga angoasele copilăriei greu încercate de un destin de neînchipuit pentru unii; eu, pentru a cânta iubirile vieții mele: dragostea de neam, de satul și dealul meu drag, de părinți, de obiceiuri și tradiții; cuprins apoi de fiorul iubirii, am cântat pe această strună, pentru draga mea dragă, devenită iubită, muză, mama scumpelor mele zâne și bunica nepoțeilor noștri dragi... Îi mulțumesc în fiecare zi pentru că există și pentru că a dat un fermecător sens vieții mele!”-Ela și Dorel Răduță

Citiți și:Prin aproape, aproape! Povestea fascinantă de viață a poetului vrâncean Toader Răduță, primul inginer din satul Coza


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.