Evenimente speciale

Ieromonahul Peru Movilă, dar duhovnicesc făcut de poporul român bisericii ucraineene

Nina Elena Plopeanu
24 dec 2023 1277 vizualizări
 Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului-Foto:arhiza ZdV, Credit foto:ziarullumina.ro
Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului-Foto:arhiza ZdV, Credit foto:ziarullumina.ro

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în anul 2002 hotărârea ca în ziua de 22 decembrie să fie prăznuit Sfântul Ierarh Petru Movilă.

Petru Movilă s-a născut la 31 decembrie 1596 la Suceava ca fiu al domnitorului Simion Movilă și nepot al voievodului Ieremia Movilă. După moartea tatălui său în 1607, este nevoit să fugă împreună cu mama și frații săi în Polonia. Și-a continuat învățătura dobândită în familie în vestita școală a „Frăției” ortodoxe din Lvov și apoi la Academia Zamoiska din Zamosc. Și-a însușit mânuirea armelor și a luat parte la două lupte ale polonilor împotriva turcilor în 1620 și 1622.

În 1627, a fost tuns în monahism la Lavra Pecerska, iar doi ani mai târziu a devenit egumen al mânăstirii. S-a ocupat de restaurarea și înfrumusețarea mânăstirilor și peșterilor în care se găseau moaște de sfinți. De asemenea a tipărit mai multe cărți care aveau menirea de a apăra ortodoxia în fața ofensivei bisericii catolice.

 La 2 martie 1631, Petru Movilă a fost ales mitropolit al Kievului, Haliciului și a toată Rusia, iar în 1633, a fost hirotonisit arhiereu în catedrala Adormirea Maicii Domnului din Lvov. Bun gospodar și susținător de seamă al culturii s-a remarcat prin refacerea și construirea de noi așezăminte religioase, spitale și aziluri.  A continuat activitatea tipografică îngrijindu-se de apariția multor lucrări de slujbă, de evlavie și zidire sufletească și de apărare a ortodoxiei. Dintre cele mai însemnate cărți  putem aminti: Mărturisirea Ortodoxă, Evhologhionul sau Moliftelnicul, Evanghelia Învățătoare sau Cazania și Nomocanonul, o lucrare canonico-juridică. Dintre toate se remarcă Mărturisirea Ortodoxă sau Pravoslavnica  Mărturisire, al cărei text a fost definitivat în cadrul Sinodului de la Iași din 1642, este considerată cea de-a treia mărturisire de credință, iar Petru Movilă este socotit părintele teologiei ortodoxe moderne.

Marele Ierarh al Kievului, Petru Movilă, nu și-a uitat niciodată neamul din care s-a născut. Dovadă este faptul că pe frontispiciul  multora dintre tipăriturile sale se găsea stema Movileștilor sau a celor două Țări Române în care domniseră tatăl și unchiul său. Adesea el însuși se intitula „fiu de neam moldovean ” sau „fiu al Țării Moldovei”. De asemenea, a trimis tipografii la Câmpulung, Govora și Iași, iar la Academia de la trei Ierarhi înființată de voievodul Vasile Lupu, după modelul celei din Kiev întemeiată de mitropolitul Petru Movilă, a trimis și patru profesori.

Ieromonahul Petru Movilă s-a stins din viață la 22decembrie 1646, la Kiev. Este cinstit ca sfânt și de bisericile Ucrainei și Poloniei.

Profesor de istorie Nina-Elena Plopeanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.