Evenimente speciale

”Hai la horă, măi copii!” -Festival Concurs Regional de dansuri populare desfășurat în Crângul Petrești, comuna Vînători

Didina CRĂCIUN
20 iun 2018 5364 vizualizări

Duminică, 17 Iunie 2018, a avut loc în Crângul Petrești, Ediția a III-a a Festivalului - Concurs Regional de dansuri populare ,,Hai la horă, măi copii!”. Organizatorii acestei competiții culturale au fost Consiliul Județean Vrancea,  Scoala Gimnazială Vînători,  Primăria com. Vînători şi Administrația Crângului Petrești.

 

Festivalul - Concurs ,,Hai la horă, măi copii!” se înscrie în proiectul educațional cu același nume, ce își propune cunoașterea, păstrarea și promovarea dansurilor autentice românești, atât din jud. Vrancea, cât si din alte județe. Totodată, prin organizarea acestui festival s-a urmărit descoperirea și popularizarea tinerelor talente coregrafice, pe scenă au evoluat următoarele formații:  Ansamblul folcloric ,,Răzeșii lui Ștefan cel Mare,, din Bacău, Ansamblul folcloric ,,Bahluiețul,, din Iași, Ansamblul folcloric Dumbrava,, din Bârsești, Vrancea, Ansamblul folcloric „ Cununița,, din Cîmpineanca, Vrancea și Ansamblul folcloric ,,Păltinașii,, Paltin, Vrancea.

Coordonatorii festivalului au fost doamnele profesoare Stoian Elena Lăcrămioara, Beldiman Mihaela și Ciutacu Alina de la Școala Gimnazială Vînători, susținute de toate cadrele didactice de la aceeași școală.

” Suntem foarte încântați să vă avem alături de noi la Ediția a III-a a Concursului ”Hai la horă, măi copii”! Multumim frumos, în special Consiliului Județean fiindcă  ne-a oferit această superbă locatie, Primăriei Vînători care ne-a sprijinit  tot timpul în  această activitate și tuturor cadrelor didactice implicate în acest proiect! Vă doresc  succes şi cei mai buni să câştige ” a spus, la începutul Festivalului, domnul profesor Andrei Cosmin Seceleanu, directorul Școlii Gimnaziale Vînători.

 Sponsorii acestui concurs au fost SC RIKORA și Asociația Scoala Gimnazială Vînători Vrancea.

Evoluția ansamblurilor a fost o adevărată încântare pentru spectatori și pentru juriu, a cărei misiune nu a fost una ușoară. După un spectacol deosebit, de aproape două ore, juriul a desemnat câștigătorii. Premiul special al juriului a fost acordat Ansamblului folcloric ,,Răzeșii lui Ștefan cel Mare,, din Bacău. Premiul III a fost câștigat de Ansamblul folcloric Dumbrava,, din Bârsești, Vrancea, iar premiul II a ajuns la Ansamblul folcloric ,,Păltinașii,, Paltin, din Vrancea. Cei care  au cucerit publicul, dar și echipa juriului au fost copiii de la Ansamblul folcloric ,,Bahluiețul,, din Iași, motiv pentru care au luat Premiul I.

Activitatea artistică a concurenţilor este una destul de bogată, având în portofoliu numeroase premii şi trofee de la festivaluri naţionale şi internaţionale la care au participat.

Ansamblul folcloric ,,RÃZEȘII LUI STEFAN CEL MARE,, vine din Bacau și reprezintă zona etnografică a Moldovei. Ansamblul este coordonat de d-na profesoară Stanciu Geta. În ceea ce priveste activitatea artistica anterioara amintim:

-”ELEVII AU TALENT“- TROFEUL SECTIUNII -“ONE STAR“, ONESTI- TROFEUL SECTIUNII - “FLORI DE MUNTE, PRAHOVA- TROFEUL SECTIUNII - “EU VREAU SA FIU O STEA”, TARGU NEAMT- TROFEUL SECTIUNII OBICEIURI POPULARE - ”PODUREANCA“, MOINESTI- PREMIUL 1 și multe alte apariții la TV, PROTV, ANTENA sau FAVORIT.

,,PÃLTINAȘII,,. Reprezinta zona etnografica ,,Valea Zăbalei,, şi este coordonat de d-l prof. coregraf Tătaru Ionel. În ceea ce priveste activitatea artistica anterioară amintim:  -Premiul I, obtinut la Festivalul Folcloric ,,Pe plaiul Tojanului,, de la Paltin -Premiul I la Festivalul ,,Comoara Vrancei,, Naruja  - Premiul I la ,,Festivalul de datini si obiceiuri ,,de la Adjud -Premiul Special al Festivalului ,,Opincuța,,din Focsani - Premiul al III-lea la prima editie a Festivalului,,Hai la hora , mai copii!,,

“BAHLUIEȚUL”,  reprezintă zona etnografică Moldova. Coordonatorii ansamblului sunt doamnele NEAGU MARIA-ALEXANDRA si ABABEI ANA-MARIA. Din activitatea artistică anterioară amintim: In anul 2016 : -Premiul II la Festivalul Internațional de folclor “Peștișorul de aur”, Tulcea -Premiul I la Festivalul Internațional de folclor “Cătălina”, Iași In anul 2017: - Premiul I pentru virtuozitate la Festivalul de folclor “zona etnografică Slatina  - Participarea pentru introducerea călușului românesc în Cartea Recordurilor, Slatina.

Ansamblul “PLAI VRÂNCEAN” care a luat naştere  în urmă cu câţiva ani la Şcoala Gimnazială Vînători Vrancea, a susţinut un recital de zile mari,  în cadrul acestui Festival. Deasemeni, au urcat pe scenă şi două foste eleve ale şcolii respective, EMILIA BARBU şi DIANA VAIDA, interprete de muzică populară deja consacrate, cu calitățile vocale și interpretative remarcabile, două tinere cu voci de aur.  (D. Crăciun)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.