Evenimente speciale

Foto | Târnosirea bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Focșani

Ziarul de Vrancea
30 iun 2023 2328 vizualizări

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat duminică, 25 iunie 2023, slujba de sfințire a bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Focșani. Cu acest prilej, lăcașul de cult a primit al doilea hram, închinat Sfântului Mare Mucenic Mina.

După târnosirea bisericii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitori, împreună cu un sobor de nouă ieromonahi, preoți și diaconi, printre care s-a aflat și pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În omilia adresată credincioșilor prezenți, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat textul evanghelic din Duminica a 3-a după Rusalii (Matei 6, 22-33), în care se vorbește despre grijile vieții, arătând că grija față suflet trebuie să fie prioritară pentru orice creștin, și nu preocuparea de a acumula bogății materiale, întrucât acestea îl îndepărtează de Dumnezeu.

Pentru implicarea în lucrările de înfrumusețare a lăcașului de rugăciune, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a acordat rangul onorific de iconom stavrofor preotului paroh Florin Văsie. De asemenea, mai mulți binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano” și icoane.

Construită între anii 1850-1862, biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Focșani a trecut prin mai multe etape de consolidare și restaurare. În perioada 2017-2023, prin osteneala actualului paroh, ajutat de enoriași și cu sprijinul autorităților centrale și locale, s-au executat următoarele lucrări: refacerea acoperișului și aducerea la forma inițială a celor două turle, înlocuirea tâmplăriei, placarea pardoselii cu marmură, rezidirea Sfintei Mese, realizarea hidroizolației și a instalației termice prin pardoseală, restaurarea picturii murale, a catapetesmei și a icoanelor acesteia, dotarea sfântului lăcaș cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice.

Text informații + foto:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.