Evenimente speciale

Foto | Simpozion Internaţional „Strategii Pentru Sănătate, Nutriție și Mișcare” la Panciu

Ziarul de Vrancea
28 iun 2023 1834 vizualizări

Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” a organizat prima ediție a unui eveniment dedicat atât copiilor cât și adulților.

Vineri, 23 iunie 2023 la Panciu, în sala de Festivități a Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” a avut loc prima ediție a Simpozionui Internaţional „Strategii Pentru Sănătate, Nutriție și Mișcare”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic European din Moldova, Universitatea De Studii Europene din Moldova, Fundaţia „Proiect Pro Inovare, Educație, Cercetare Și Transfer Tehnologic” Din Chișinău, Republica Moldova și Asociaţia Cultural-Ştiinţifică “Vasile  Pogor” – Iaşi și a beneficiat de prezența unui cunoscut medic nutriționist, doctor Oana Ciuhureanu. Conform organizatorilor, simpozionul internațional a fost organizat în beneficiul cadrelor didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, studenţilor şi elevilor, altor categorii profesionale, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ are în structură o clasă de postliceală cu specializarea tehnician nutriționist. ”Ideea este mai veche, pandemia nu ne-a permis să organizăm până acum acest simpozion, mai ales că noi avem o scoală postliceală cu specializarea tehnician nutriționist. Am spus că trebuie să facem un simpozion pe probleme de nutriție pentru că am considerat că este nevoie de așa ceva pentru comunitatea noastră. Am avut în vedere, printre altele, invitarea unui specialist și am ales-o pe doamna doctor Oana Ciuhureanu”, a spus Luminița Irimescu, directorul Liceului Tehnologic din Panciu.

Obezitatea, tot mai întâlnită în rândul tinerilor

Sedentarismul și nutriția deficitară sunt cauze ale apariției premature a obezității la copii și tineri. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de medicul nutriționist Oana Ciuhureanu, în dialog cu Gabriel Sava, corespondentul Radio România Actualități în județul Vrancea.

Dr. Oana Ciuhureanu: Educația nutrițională are o lacună imensă la noi în țară și mă bucură foarte mult că a început să existe un interes pentru acest sector, pentru că clar avem nevoie de el. Obezitatea infantilă în România a luat o proporție considerabilă în mod negativ în ultima perioadă și trebuie să facem educație alimentară

Reporter: Din păcate, copiii moștenesc obiceiurile părinților și bănuiesc că acest lucru se întâmplă în continuare.

Dr. Oana Ciuhureanu: Da, acest lucru se întâmplă în continuare. Educația alimentară se învață din familie, iar un copil o să facă clar ceea ce vede acasă. Clar, există două mari soluții, educația alimentară și alimentația și sportul. Totodată, acești doi factori sunt și factori importanți pentru predispoziția obezității: sedentarismul și mâncatul prost.

Reporter:  Ați mai fost invitată în carul unor instituții de învățământ pentru a le vorbi copiilor despre aceste probleme. Ce le spuneți?

Dr. Oana Ciuhureanu: Am mai fost invitată la orele de dirigenție, luni în diferite școli și recomand lucrul acesta să se facă cât mai des posibil și copiilor, oarecum să li se imprime o educație alimentară și, bineînțeles, niște obiceiuri nutriționale sănătoase.

Reporter: De unde ar trebui să ne luăm sfaturi și înțeleg că, totuși, acestea diferă de la persoană la persoană.

Dr. Oana Ciuhureanu: Sfaturile nutriționale, exact ca cele medicale, trebuie să le luăm de la un specialist recomandat este de la un medic sau un tehnician nutriționist care are niște informații complete și complexe în direcția aceasta nutrițională.

”Întâlnim din ce în ce mai frecvent pacienți tineri”, spune medicul Claudia Vasiliu

Medicul primar gastroenterolog Claudia Vasiliu, care este și director medical al Spitalului din Panciu a fost invitată în cadrul acestui simpozion care sunt principalele probleme pe care le întâlnește la tineri în activitatea de zi cu zi. ”Din păcate, întâlnim din ce în ce mai frecvent, pacienți foarte tineri cu toleranță alterată la glucoză care reprezintă un stadiu de prediabet mergând până la pacienți tineri diabetici, dislipidemii, deci valori foarte mari ale colesterolului și trigliceridelor în sânge, steatoză și ficat gras. Sunt și tulburări și în sfera hormonală, extrem de multe, în special la persoanele de sex feminin, sunt multe paciente care, de exemplu, asociază și un sindrom al ovarului polichistic, deci pe lângă creștere în greutate, tulburări ale ciclului menstrual, modificări ale pilozității corporale. Sunt mai multe probleme care pot apărea și din păcate, cauza principală, așa cum am mai spus, este sedentarismul și consumul acestei diete foarte bogate în alimente prăjite, supra procesate, dulciuri, foarte multe paste făinoase, cartofi și așa mai departe. Nu le recomand neapărat să meargă la sală, ci pur și simplu măcar mers pe jos 30 de minute pe zi. Cei care sunt fani ai bicicletei, cu atât mai bine! Să încerce să-și diversifice alimentația, să consume mai multe fructe, mai multe legume pește, slab să evite alimentele prăjite da și să evite alimentele cu un conținut caloric ridicat, cum este carnea de porc, de exemplu, care, din păcate este un aliment preferat al românilor. (...) Noi, în cadrul spitalului, încercăm să explicăm aceste lucruri și să-i facem să înțeleagă importanța stilului alimentar și a stilului de viață pentru sănătatea lor și pentru. Considerăm că ar fi foarte benefică o campanie mai amplă de educație în sănătate, pe diverse probleme, inclusiv pe problema alimentației nesănătoase, a declarat medicul Claudia Vasiliu corespondentului în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava.

În cadrul Simpozionului de vineri au fost prezentate următoarele lucrări:

  1. "Steatoză hepatică la persoanele tinere”. dr. Claudia Mihaela Vasiliu – medic primar gastroenterologie, medic specialist interne și director medical al Spitalului Panciu
  2.  ”Postul, remediu între trup și suflet”, profesor Diana Geamona Țopa
  3. "Contributia industriei HoReCa la adoptarea unui stil de viață sănătos"- profesor Cristina Herea
  4. "Hrană și nutrienți pentru inimă” profesor Dr. Ing. Malvina Ghalayini
  5. Cum să îți îmbunătățești rezistenta corporală: exercitti si nutriție” director adjunct, profesor Raul Mihail Cioran
  6. Dieta franțuzească: spune au revoir kilogramelor în plus!"- profesor Mariana Agapie
  7. Matematică si artă – propoziții în artă și matematică”, profesor ing. Rodica Ștefania Franciuc

Sponsorii evenimentului au fost: Ana are, Marco, Velpitar și SC Axoran Comixt SRL

P.S. Cu toate că au primit invitație să participe la acest eveniment organizat în premieră la Panciu, niciun reprezentant al Primăriei orașului nu a considerat că este necesar să fie prezent la Simpozionul menționat.Probabil, că nu l-au considerat atractiv sau reprezentativ pentru orașul pe care îl reprezintă!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.