Evenimente speciale

FOTO | Sâmbătă a avut loc vernisajul expoziției de benzi desenate „Povestiri din Holocaust. Vrancea”

Ziarul de Vrancea
11 apr 2022 1483 vizualizări

Sâmbătă, 9 aprilie 2022, în Piațeta Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” din Focșani a avut loc vernisajul expoziției de benzi desenate „Povestiri din Holocaust. Vrancea".

Proiectul a fost realizat de Institutul „Elie Wiesel” cu finanțare EVZ Foundation, în parteneriat cu Colegiul Național "Al. I. Cuza" Focșani, Liceul Tehnologic "Alexandru Ioan Cuza" Panciu, cu sprijinul Primăria Municipiului Focșani.
Ilustrație: Anghel Șerban; Ionut Popescu (creion); Alexandru Ciubotariu (tuș și culoare)

Expoziția de benzi desenate „Povestiri din Holocaust. Vrancea” a fost inaugurată sâmbătă, 9 aprilie 2022 și a adus ȋn fața publicului din Focșani secvențe din istoria comunităților de evrei și romi din Vrancea, din perioada Holocaustului. Vernisajul a avut loc în Piațeta Teatrului Municipal Focșani „Maior Gh. Pastia”, iar expoziția va putea fi vizionată până pe data de 9 mai 2022. 

O lecție de istorie altfel și totodată un proiect al memoriei, „Povestiri din Holocaust. Istorii locale” este realizat de Institutul „Elie Wiesel” și finanțat de Fundația EVZ (Republica Federală Germania) prin programul „Local History”. 

Prin intermediul artei, proiectul ne aduce mai aproape de istoria comunităților în care locuim, încurajându-ne să o descoperim și să o înțelegem. Poveștile despre viața evreilor sau romilor din diverse localități din România, trimiși la muncă obligatorie, deportați în Transnistria, excluși din viața economică, socială, culturală, ne sunt dezvăluite cu ajutorul benzilor desenate realizate de ilustratorii Octavian Ungureanu, Anghel Șerban, Alexandru Ciubotariu.

 La pregătirea conținutului expozițiilor au colaborat cercetători ai Institutului, elevi și cadre didactice de la liceele partenere. „Povestiri din Holocaust. Istorii locale” a început în decembrie 2021 cu expozițiile de bandă desenată din Bacău și Suceava și continuă în 2022 cu ilustrarea istoriei tragediei comunităților de evrei și romi din Galați, Vrancea, Argeș și Dolj. În Vrancea, expoziția este realizată în parteneriat cu Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, cu Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Panciu și cu sprijinul Primăriei Municipiului Focșani. 

Text informații + foto:Colegiul Național "Al. I. Cuza" Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.