Evenimente speciale

Foto | Pelerinaj isihast în inima Țării lui Vrancea. Memento la monumentul închinat vechililor Vrancei

Ziarul de Vrancea
18 iul 2022 1318 vizualizări

Câteva zeci de pasionați ai cămășii de Vrancea din cele mai diverse zone etnografice ale României și din Republica Moldova au mers în pelerinaj în Ierusalimul Țării lui Vrancea, la Schitul Valea Neagră. Aici au avut ocazia să descopere o biserică de lemn autentică și cea mai interesantă clopotniță din acest colț de Românie, ridicată acum aproape trei secole, pe trei niveluri, în picioare și astăzi.

De asemenea, grație bunăvoinței monahiei Benedicta, stareța așezământului, invitații s-au întâlnit la Colecția Muzeală a Schitului Valea Neagră cu tradiția isihastă, cu manuscrisele medievale și arta religioasă românească. S-a alăturat momentului primarul Teodor Dobre din Nistorești, care ne-a adresat invitația de a reveni la Schitul Valea Neagră pentru lansarea monografiei localității, redactate de profesorul Ștefan Neagu. Periplul a continuat la Cabana Fulga din Podul Nărujii, cu un moment de folclor autentic vrâncean, susținut de elevii din Năruja, coordonați de Adriana Bratie, directorul Bibliotecii. Pelerinajul s-a încheiat la Biserica „Cuvioasa Paraschiva”, unde Preotul Vasile Bratie și fiul acestuia, Preotul Horațiu-Petre Bratie ne-au prezentat biografia celebrului Popa Șerban Bălan din Năruja. Evenimentul a fost completat cu un memento simbolic la Crucea ridicată acum 90 de ani de notarul Simion Hârnea în amintirea vechililor Vrancei, care au dus „Marele proces” între 1801-1814, pentru scoaterea Vrancei din „boieresc”. Mulțumim generozității familiei Pr. Bratie, care a demonstrat încă o dată că Biserica este spațiul comuniunii de gânduri, al mărturisirii de credință, dar și locul unde pelerinul este întâmpinat cu masa plină de bucate. Cei peste 50 de ambasadori ai cămășii de Vrancea s-au transformat după acest voiaj inițiatic în ambasadori ai frumuseții și generozității creștinilor Vrancei istorice.

Romeo-Valentin Muscă

PS: Vrancea este un antroponim, adică numele unei persoane, probabil unul dintre fondatori. Deși de un secol și mai bine a intrat în uzanță și se folosește expresia Țara Vrancei, corect este Țara lui Vrancea, așa cum avem și alte entități administrative medievale, ca Țara lui Farcaș etc. Tudora Vrâncioaia ar putea fi văduva lui Vrancea.

Text informații + foto:Muzeul Vrancei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.