Evenimente speciale

Foto | Gala premiilor Bogdania -Continuitate în promovarea valorilor literare şi culturale româneşti

Ziarul de Vrancea
18 iul 2022 1326 vizualizări

Pe data 21 iunie 2022 la Bucureşti, sediul AGIR a avut loc festivitatea de premiere a ediţiei a XI-a a Festivalul – Concurs internațional de creație literară „Bogdania”.

Asociația Cultural-umanitară „Bogdania” și revista de creație și cultură „Bogdania”din municipiul Focșani, județul Vrancea, în parteneriat cu AGIR – Cenaclul „Literar Ing” din București au organizat Festivalul – Concurs internațional de creație literară „Bogdania”, ediția a XI-a.

Ca și în alți ani, momentul de apogeu s-a consumat la sediul AGIR, sala de festivități, sub genericul GALA  PREMIILOR  BOGDANIA, în fața unui public destul de numeros, dacă avem în vedere perioada inerentă a concediilor ce au loc în această lună.

Parteneri în realizarea acestui important eveniment cultural au fost Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Liga Scriitorilor Români.

Invitatul special al acestui eveniment cultural a fost scriitorul Florian Laurențiu Stoica, președintele Fundației Literar-Istorice STOICA și director al Revistei Independența Română- Independența prin Cultură. A fost impresionantă prezența domnului Prof. Cristian Petru Bălan, român stabilit în SUA, cu o vârstă de peste 85 de ani, căruia moderatorul evenimentului i-a oferit cuvântul, marcat emoțional de onoarea ce i se acordă acasă, între românii săi.

Cei care au luat cuvântul, mă refer la scriitorii Nicolae Vasile, Florian Laurențiu Stoica, Doina Bârcă, Geo Călugăru, Corneliu Cristescu și Cristian Petru Bălan, au avut aprecieri elogioase la adresa domnului Ionel Marin, a Asociaţiei cultural-umanitare Bogdania, a juriului şi desigur a tuturor premianţilor şi concurenţilor din acest an.

Şi la această ediţie s-au înmânat premii și diplome de onoare, de excelenţă din partea Asociației cultural-umanitare Bogdania, a revistei de creaţie şi cultură Bogdania: juriului, partenerilor, invitaţilor şi altor scriitori şi personalități ale culturii române din ţară şi diaspora românească.

Ca şi în anii anteriori, la acest concurs s-au înscris numeroși participanți creatori din țară și diaspora română, fără a avea volume publicate, pe două secțiuni de vârstă:

 – Secțiunea pentru tineri între 15 și 30 de ani;

 – Secțiunea pentru creatori de peste 30 de ani, indiferent de vârstă.

Jurizarea creațiilor literare, a textelor trimise de concurenții din țară, Republica Moldova, Belgia, Ucraina a fost realizată de juriul alcătuit din scriitorii: Nicolae Vasile – președintele juriului, Alexandru Florin Țene, Ionel Marin, Geo Călugăru, Doina Bârcă.

În urma evaluării fiecărei creații s-a stabilit, în mod corect și obiectiv, pe bază de note, concurenții câștigători pe cele trei secțiuni: Poezie, Proză scurtă, Eseu. Directorul Festivalului-concurs Bogdania, domnul Ionel MARIN a înmânat cu bucurie şi emoţie, premiile.

În semn de apreciere a laureaților, îmi îngădui a-i menționa, după cum urmează:

  1. Grupa I – tineri între 15-30 de ani

Secţiunea Poezie

Premiul I –Stamate Delia Cristiana, Belgia

Premiul II –Grigorescu Emanuela Maria, C-lung, jud. Argeş

Premiul III –Vornicescu Daniela, Chişinău, Rep. Moldova

Secţiunea Proză scurtă

Premiul I –Simion Elena Cristina, Bucureşti

Premiul II –Marica Alexandra-Ramona, oraş Potcoava, jud. Olt

Premiul III –Rotaru Monica-Gianina, Focşani, jud. Vrancea

Secţiunea Eseu

Premiul I –Leahu Ana Daria, municipiul Iaşi

Premiul II –Păun Andreea, Timişoara

Premiul III –Irimia Gianina, com. Goleşti, jud. Vrancea

  1. Grupa II–concurenţi peste 30 ani

Secţiunea Poezie

Premiul I – Tcaci Marinela, oraş Siret, jud. Suceava

Premiul II –Nica Violeta, Alba Iulia

Premiul III – Bozeanu Mariana, Alexandria, jud. Teleorman

Secţiunea Proză scurtă

Premiul I –Forgo Irina, Bucureşti

Premiul II –Simion Liliana Elena, Bucureşti

Premiul III –Macovei Lilioara, Bacău

Secţiunea Eseu

Premiul I – Tudor Georgeta, Verneşti, jud. Buzău

Premiul II – Corneliu Ion, Mangalia, jud. Constanţa

Premiul III –Băluţă Mihaela, Satu Mare

Trofeul Bogdania (Marele Premiu): DomnulLar Cornel Dorel din comuna Ileanda, judeţul Sălaj.

 La această ediție s-a acordat unor concurenți diplome speciale, din partea Revistei de creație și cultură „Bogdania” și a revistei Independenţa Română-Independenţa prin Cultură. Au primit premiile: D-naBaciu Bogdana din Bucureşti,  d-na Nicolae Cheleş Nicoleta din Slobozia şi eleva Morarita Patricia din Republica Moldova.

 Voi înfățișa câteva înfăptuiri majore ale scriitorului Ionel Marin datorate valorificării perseverente „a clipei cea repede ce ni s-a dat”, Înființarea în februarie 2012 a Revistei Bogdania, de creație și cultură, care a împlinit zece ani de existență tipărită, fără vreo întrerupere, cu difuzare națională și internațională (Australia, S.U.A., Canada, Belgia, Germania, Spania, Republica Moldova). În septembrie-octombrie 2022, ne vom bucura de apariția „Bogdaniei” cu numărul 99-100. A organizat și finalizat cu succese frumoase în privința scopului urmărit 11 ediții ale Festivalului concurs internațional de creație literară Bogdania. Anul acesta scriitorul Ionel Marin a participat la Salonul Internațional de carte Alma Mater Librorium, ediția a VIII-a la Suceava, din 12-13 mai, eveniment desfășurat la Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Reușită Universitară și Alianța Franceză din Suceava sub egida Ministerului Educației.

Domnia sa a prezentat la acest eveniment cultural revista „Bogdania” cu nr. 93-94, martie-aprilie 2022, ediție aniversară – 10 ani de existență tipărită, Enciclopedia Scriitori din Generația 2000, coordonator fiind scriitorul Nicolae Vasile, Ed. U.Z.P., volumele I și II. Anul trecut a realizat cartea ,,Aripi spre zbor. Antologia literară Bogdania, vol. IV în care sunt trecute cele mai reuşite creaţii ale participanţilor, din anii 2019-2021, la Festivalul-concurs literar Bogdania. La începutul acestui an, Revista „Bogdania” a fost premiată de Liga Scriitorilor Români / 2021, pentru promovarea tinerelor talente.

Anul trecut, la ediţia a X-a, domnul scriitor şi jurnalist Ionel MARIN, a primit medalia VIRTUTEA LITERARĂ, din partea  Ligii Scriitorilor Români, preşedinte Al. Florin ŢENE, în semn de preţuire a operei sale literare şi a activităţii depuse în slujba culturii naţionale. Domnul Marin a spus: ,,Să devenim conştienţi că numai prin iubire, cultură şi credință vie putem înălța statui de lumină: vieţii, ţării, planetei noastre”. Doresc să reafirm că toate textele literare trimise la concurs sunt rodul talentului, ale gândirii şi dăruirii. Foarte mulţi participanţi de la celelalte ediţii sunt acum deja autori consacraţi. Vă rog să duceţi mai departe flacăra literaturii și culturii românești. Să deveniţi flacăra renaşterii României. Genialul Mihai Eminescu spunea: ,,Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de o mie de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…”.

În final, mă simt dator să subliniez că scriitorul Ionel Marin posedă arta de a chema cuvintele la un sunet nou, într-un nou sistem de înțelesuri și, prin aceasta, la un consens superior, într-o construcție a cuvintelor care dobândește energia unei alte ontogeneze, adică o dezvoltare tot mai accentuată a unor caractere în generațiile care se succed. Ca om, domnia sa are harul de a lega și păstra prietenii adevărate de durată. În ambele ipostaze, merită prețuirea și admirația noastră.                  

Prof. Geo Călugăru, Bucureşti

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.