Evenimente speciale

Cu Duminica Floriilor, începe Săptămâna Sfântă 2023 pentru credincioșii romano-catolici din Vrancea și de pretutindeni

Ziarul de Vrancea
5 apr 2023 1378 vizualizări
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

”Cu Duminica Floriilor începe Săptămâna Sfântă, când se celebrează misterele mântuirii noastre împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere.
✝️ Îl însoțim pe Mântuitorul în aceste zile sfinte pentru ca în Duminica Învierii să trăim și în sufletele noastre o adevărată înviere și bucurie, care să rămână mereu alături de noi.”-Radio ERCIS FM

Duminică, 02 aprilie 2023, în Biserica Romano-Catolică, se celebrează Duminica Floriilor, sărbătoare care ne aminteşte de intrarea Domnului în Ierusalim şi de începutul Săptămânii Mari sau Sfinte cum i se mai spune. În această zi se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului.

Denumirea completă din punct de vedere liturgic a acestei sărbători este Duminica Floriilor şi a Pătimirii Domnului. Primirea solemnă a lui Isus în Ierusalim, cu ocazia sărbătorii Paştelui care se apropia la evrei, a fost un motiv de bucurie zgomotoasă pentru mulţimile care l-au întâmpinat cu ramuri de palmier în mână, cu strigăte şi osanale: Osana, binecuvântat este cel care vine în numele Domnului!

A fost o zi deosebită, o zi fericită pentru evrei, ziua în care l-au primit cu mult fast pe Mesia, cel aşteptat de veacuri, în cetatea sfântă a Ierusalimului. Pentru Cristos însă a fost o zi apăsătoare şi tristă. El a intrat în Ierusalim nu pentru a împlini aşteptările mulţimii care îl dorea rege, ci pentru a primi o coroană de spini, pentru a fi torturat şi răstignit pe cruce. Nu a fost o zi a triumfului ci o zi a suferinţei, o zi în care Cristos plânge. O singură dată, ne informează evangheliştii, Isus a mai plâns în public, la mormântul prietenului său, Lazăr, moment care ne-a fost relatat în evanghelia duminicii trecute. Este o zi tristă pentru Cristos deoarece ştie că se apropie de sfârşitul vieţii sale pământeşti, ştie că peste câteva zile, aceeaşi mulţime care l-a primit ca pe un rege, cu ramuri de palmier şi cu aclamaţii, peste câteva zile se va întoarce împotriva lui, îl va huidui şi va cere să fie răstignit.

Glasul mulţimii care l-a întâmpinat pe Cristos la Ierusalim, va răsuna şi Biserica Romano-Catolică ”Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Focşani, prin cântările credincioşilor de la cele două sfinte liturghii din Duminica Floriilor: la 11:00 şi seara la ora 18:00.

Cu această sărbătoare începe şi Săptămâna MareSăptămâna Sfântă sau Săptămâna Pătimirilor, aşa cum mai este numită. Este numită Săptămâna Mare deoarece este mai mare decât săptămânile obişnuite, având 8 zile: începe cu Duminica Floriilor şi se termină cu Duminica Învierii. Este numită Săptămâna Mare deoarece în această săptămână se celebrează misterele mântuirii, mistere înfăptuite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la dureroasa pătimire şi glorioasa înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi ca în această săptămână, meditând la suferinţele Mântuitorului, care a pătimit pentru păcatele noastre, să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.