Evenimente speciale

AUDIO + Foto | Cum s-a încheiat prima ediție a Festivalului Zmeielor de la Mărășești

Ziarul de Vrancea
23 iul 2023 2379 vizualizări

Ultima zi a primei ediții a Festivalului Zmeielor de la Mărășești a făcut subiectul unui reportaj difuzat miercuri, 12 iulie 2023, în emisiunea ”Obiectiv, România” de postul Radio România Actualități.   

Redactor emisiune ”Obiectiv, România” , ediția de miercuri 12 iulie 2023, vorbind din studioul Radio România Actualități de la București: Cine nu a făcut în copilăria sa, sau măcar nu a încercat să facă un zmeu din hârtie? Cei care nu au încercat niciodată acest lucru și bucuria ca el să zboare, ar trebui să ia exemplul de la primul festival al zmeielor care a avut loc azi pe un câmp din apropierea orașului Mărășești. Gabriel Sava a fost acolo și, chiar dacă nu a avut prea multă vreme să-și facă propriul zmeu, s-a bucurat de reușitele altora și transmite.

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava: Câteva zeci de zmeie frumos colorate au fost construite chiar de copii de la mai multe unități de învățământ din Mărășești, cu ajutorul instructorilor de la Clubul de Aeromodele și Rachetomodele de la Palatul Copiilor Focșani și a voluntarilor de la Asociația ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești iar bucuria cea mai mare a fost să le lanseze spre cer.

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava:Nu toate zmeiele s-au înălțat spre cer, cauzat și de lipsa vântului și chiar a unor mici probleme tehnice, lucruri care nu i-au împiedicat pe toți cei prezenți să se bucure de această experiență.

Adult dând sfaturi unui copil: Ține zmeul și asta în mânuță, te rog frumos! Și ai grijă să nu-l desfaci. 

Maria, fetiță participantă la prima ediție a Festivalului Zmeielor de la Mărășești: Mă numesc Maria. Suntem astăzi aici, pe câmpul acesta. E obositor dar foarte frumos.Și înâlțăm zmeie. Este foarte greu să înălțăm zmeiele acestea! Dar reușim noi până la urmă. De vreo trei-patru ori am reușit noi.

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava: A fost mai ușor să-l construiești decât să-l ridici?

Maria fetiță participantă la prima ediție a Festivalului Zmeielor de la Mărășești: Da! Mult mai ușor a fost să-l construim! Dar cine știe?! Poate reușim până la urmă!   

Mama unui băiețel participant la prima ediție a Festivalului Zmeielor de la Mărășești: Suntem foarte încântați. Suntem aici. Ne facem plăcere că suntem alături de copii. El este băiețelul meu.A muncit foarte mult la zmeiele acestea foarte frumoase.

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava (n.r. întrebându-l pe băiețel):Cum a fost?Ai mai făcut zmeie până acum sau e primul ?  

Băiețel participant la prima ediție a Festivalului Zmeielor de la Mărășești: E primul

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava (n.r. întrebându-l pe băiețel):Ți-a plăcut să-l faci?

Băiețel participant la prima ediție a Festivalului Zmeielor de la Mărășești: Da! Mi-a plăcut!

Mama unui băiețel participant la prima ediție a Festivalului Zmeielor de la Mărășești: Foarte plăcut. Și foarte intersantă pentru noi. N-am mai făcut treaba aceasta.

O altă mamă unor copii participanți: Ne-a părut bine să participăm la acest Festival .Am fost în fiecare zi cu copiii mei chiar dacă sunt mici de clasă pregătitoare. Ei au fost bucuroși să participe și ne bucurăm tare mult, să mai avem așa evenimente la noi. 

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava: Printre ei a fost prezentă și o voluntară din Italia. Chiara este din Palermo, are 25 de ani și a venit în România ca voluntar.

Chiara, voluntar al Asociației ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești:( n.r. Traducere) Mă simt minunat, este atât de nostim, chiar dacă este un pic cam cald, dar este chiar amuzant mai ales pentru copii să înalțe zmeie și este important, cred eu, să faci mai mult lucuri îm exterior decât în interior

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava: Evenimentul a fost organizat de Asociația ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, alături de Clubul Copiilor Mărășești și de Palatul Copiilor din Focșani.

Any Mary Drăgan, de la Asociația ”Voluntariat pentru Viață” Mărășești: Foarte multă muncă! Au fost opt zile cu ziua aceasta de construcție a zmeielor. Domnul profesor Ionuț Ștefan (n.r. instructorul de la Clubul de Aeromodele și Rachetomodele de la Palatul Copiilor Focșani) spunea că ne-ar mai fi trebuit o zi. Ca să calibrăm mult mai bine fiecare zmeu în parte. Dar le-a lăsat copiilor plăcerea aceasta. De a învăța să-și calibreze zmeiele și să le încerce ei pentru prima oară pe izlaz la Mărășești.

Ionuț Valentin Ștefan (n.r. instructorul de la Clubul de Aeromodele și Rachetomodele de la Palatul Copiilor Focșani): Astăzi este primul Festival de zmeie organizat vreodată în județul Vrancea. Festivalul a fost organizat de Clubul Copiilor Mărășești, împreună cu copiii și cu voluntarii de la Asociația ”Voluntariat pentru Viață” din Mărășești. Am construit împreună aceste zmeie. Tăiat, legat, colorat, făcut codițe. Și astăzi ( n.r. miercuri 12 iulie 2023) dăm drumul la treabă!   

Corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități, Gabriel Sava: După atât de multă muncă și bucurie, cu experiența adunată în a face și a înălța zmeie multicolore către cer, participanții și organizatorii se gândesc deja la o a doua ediție care va fi organizată anul viitor.

Citiți și:”Festivalul Zmeielor: O sărbătoare a culorilor și a comunității din Mărășești

Asociația <<Voluntariat pentru Viață>> din Mărășești, în parteneriat cu Palatul Copiilor Focșani și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea au organizat prima ediție a Festivalului Zmeielor. Povestea a început cu entuziasmul unei echipe dedicate formată din membri ai organizațiilor, ghidați de pasionatul profesor de aeromodelism Ionut Valentin Ștefan și de Any-Mary Drăgan, profesoara a Palatului Copiilor și membru al Asociației <<Voluntariat Pentru Viață>>. Motivația a fost una simplă și înflăcărată: să le oferim copiilor din Mărășești, bunicilor acestora și voluntarilor, ocazia să vină împreună și să împărtășească clipe deosebite, să învețe cum să construiască ei înșiși un zmeu de la zero și să se bucure de rezultatele implicării lor.

Pregătirile pentru festival au început cu 8 zile înainte, timp în care copiii și voluntarii Corpului European de Solidaritate s-au strâns pentru a confecționa și decora zmeiele. Atelierele creative au fost pline de energie și entuziasm, iar fiecare participant și-a adus aportul la construirea acestor minunate creații.

În prima zi ne-am cunoscut mai bine și am început să înțelegem cum funcționează un zmeu. Profesorul Ionuț Valentin Ștefan ne-a explicat designul pe care îl vom folosi și care sunt etapele pe care le vom urma.

Zi după zi, zmeiele începeau să prindă viață în mâinile copiilor, a voluntarilor și a bunicilor ce au venit să-și ajute nepoțeii. Le-am colorat în felurite feluri, cu pisici și căsuțe de vis, copăcei și copii ce se joacă, zâmbete și inimioare, unele chiar foarte abstracte, cu stropi și urme de pensule - adevărate opere de artă. Ciolofan, baghete din lemn atent tăiate în prealabil, capse, fășii de material colorat, muuuuulte carioci și multă voie bună - astea ne-au fost materialele pe care le-am transformat în mici aparate de zbor.

În plus, am fost susținuți și reprezentanții Serviciul de Siguranță Școlară al IPJ Vrancea, care ni s-au alăturat în promovarea siguranței în școli și a mesajelor de conștientizare a efectelor violenței și agresiunii de toate tipurile: fizice, emoționale și psihologice. Împreună cu ei am desenat zmeie ale incluziunii și am făcut o serie de postere cu mesaje anti-bullying.

Ziua lansării a venit în sfârșit și ne-am adunat cu toții la Centrul Social Voluntariat Pentru Viață. 50 de copii și peste 20 de voluntari, tineri și mai puțin tineri ne-am urcat în microbuz și am plecat către locul lansării, loc ales cu grijă în prealabil de către membrii echipei. Ne-am împrăștiat, ne-am aliniat aparatele de zbor, ne-am pregătit sufletește și…în 5,4,3,2,1….am decolat! A început alergătura pe tot platoul de lângă Mărășești, în sus și-n lat, am fugit cu zmeiele, vânând curenții de aer propice înălțării lor cât mai sus. Lansare după lansare, învățam mai bine cum să ne descurcăm cu aceste curioase aparate de zbor. Unele cădeau și la impact se mai stricau, dar voluntarii noștri erau acolo să le repare și să-i ajute pe copii să-și înalțe zmeul. Am învățat și eșecul astăzi căci unele zmeie nu au vrut să se înalțe și asta ne-a arătat ce putem să îmbunătățim la ele și cum să ne pregătim mai bine data viitoare.

Copiii, cu entuziasmul și râsetele lor au alergat până când obrăjiorii le erau roșii iar voluntarii gâfâiau și ei alergând de la un copil la altul pentru a-i ajuta. Ne-am simțit bine și inimile ni s-au umplut de bucurie văzând atâția oameni, tineri și în vârstă, ce s-au adunat să facă posibilă o astfel de zi pentru copiii Marasestiului. La sfarsit, copiii au primit câte o diplomă și un premiu pentru participare.

Evenimentul a fost susținut și de Fundația Regală Margareta a României prin programul Fondul pentru Vârstnici, vizând activități intergeneraționale ce vor să aducă împreună tineri și vârstnici și să reducă decalajul dintre generații.

Mulțumim tuturor participanților pentru implicare și entuziasm și vă așteptam cu drag la următoarea ediție a Festivalului Zmeielor!”-Voluntariat Pentru Viață


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.