Evenimente speciale

Astăzi va fi dezvelit, în fața Primăriei Cotești, bustul fostului prim-ministru interbelic Vintilă I. C. Brătianu

Ziarul de Vrancea
11 sep 2021 1710 vizualizări

Astăzi, sâmbătă 11 septembrie 2021  la ora 11:00, în fața Primăriei Cotești, va avea loc dezvelirea bustului fostului prim-ministru interbelic liberal Vintilă Brătianu. Evenimnetul este organizat de Primăria Cotești iar la el și-au anunțat participarea , președintele Senatului Anca Dragu, fostul lider liberal Valeriu Stoica.Vor fi de asemenea prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, deputatul PNL de Vrancea Ion Ștefan și alți invitați. 

Reamintim că bustul lui Vintilă I. C. Brătianu a fost descoperit în luna iulie 2017 în comuna Cotești, Vrancea, fiind clasat un an mai târziu ca bun cultural cu semnificație artistică în patrimoniul cultural național mobil, categoria juridică ”Fond” de către Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.Sculptura care îl reprezintă pe liberalul Vintilă I. C. Brătianu, fost ministru al finanțelor și fost prim-ministru a fost descoperită cu ocazia unor săpături pentru rețeaua de utilități în curtea Școlii Primare din Cotești-Odobasca.

Bustul a fost realizat în 1931, la un an după moartea liberalului și a fost amplasat în fața școlii din Cotești, care îi purta numele lui Brătianu, prim ministru al României. La venirea comuniștilor, unul dintre fruntașii coteșteni a ales să își riște libertatea și să ascundă bustul politicianului din familia Brătienilor și să îl îngroape în pământ, în curtea unității școlare, acolo unde a fost descoperit în 2017.

Imediat ce a fost descoperit proprietarul bustului ”Vintilă I. C. Brătianu”, Primăria comunei Cotești și-a arătat intenția să asigure restaurarea bunului și ridicarea unui soclu în comună, în vederea punerii în valoare a operei și a semnificației istorice a bunului cultural.

Sculptura a fost realizată din bronz patinat, de către Oscar Han, vrâncean după mamă, în anul 1931. Sculptorul Oscar Han este autor și al Statuii Victoriei de la Tișița, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod VN-III-m-A-06586.

Vintilă I.C. Brătianu (n. 16 septembrie 1867, București – d. 22 decembrie 1930, București) a fost prim-ministru liberal al României în perioada 1927-1928.

În anul 1901 și-a început cariera politică în cadrul Partidului Național Liberal, fiind ales de mai multe ori senator, deputat sau consilier comunal pe listele acestuia. Între 1927 și 1930 a ocupat funcția de președinte al Partidului Național Liberal.

Vintilă Brătianu a fost al treilea fiu al Ion C. Brătianu, ctitor al României moderne, frații săi fiind Ionel Brătianu și Dinu Brătianu. În 1886 a început studiile în Franța. Întors în țară cu diploma de inginer a participat la lucrările de construcții ale podului de peste Dunăre de la Cernavodă. Apoi, a primit conducerea lucrărilor de construcție a podurilor de pe Siret, Argeș și Vădeni.

 

Citiți și:

(Update) Descoperire la Cotești:Un bust care îl reprezintă pe Vintilă I. C. Brătianu atribuit sculptorului Oscar Han

Știți cine a realizat „Monumentul Victoriei” de la Tișița, la

comanda lui Pamfil Șeicaru? Astăzi despre sculptorul Oscar Han -

vrâncean după mamă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.