Promo

Cum să îngrijești anvelopele în 8 pași

Ziarul de Vrancea
30 aug 2021 1486 vizualizări

Întreținerea anvelopelor este esențială dacă vrei ca durata lor de viață să fie cât mai lungă și nu mai vorbim de siguranța pe care o oferă atunci când călătorim. Aici găsești câteva sfaturi care te vor ajuta să le menții la capacitate optimă:

1.Verifică lunar presiunea roților și mai ales înainte de a face o călătorie mai lungă! În funcție de temperaturile de afară și de faptul că mașina este condusă zilnic sau staționează o perioadă mai lungă de timp, anvelopele își pot schimba dimensiunea. Oricum, fiecare mașină are un loc în care menționează dimensiunea roților (fie în manualul proprietarului, fie chiar într-un loc special din mașină), numărul de persoane și capacitatea la care ar trebui umflate pentru a funcționa corect. Dacă sunt umflate prea tare pot să explodeze, iar dacă sunt prea puțin pot să nu te ajute să frânezi eficient. Mai mult, o presiune corectă ajută și la un consum optim de combustibil.

2.Nu încărca prea tare mașina pentru că asta poate duce la deteriorarea anvelopelor, la fel ca și viteza prea mare, din cauza supraîncălzirii.

3.Reglează geometria roților de două ori pe an, la început de vară și iarnă, atunci când trebuie să schimbi și anvelopele pentru a evita apariția uzurii neuniforme pe banda de rulare. Din această cauză  poți să ai parte de o vibrație a volanului care devine supărătoare, îngreunând șofatul, mai ales în cazul unor curbe.

4.Nu uita nici de îndreptarea jantelor. Drumurile  accidentate, denivelările și gropile sunt direct răspunzătoare de strâmbarea jantelor, ceea ce duce la scurtarea vieții acestora.

5.Dacă vezi că sunt prea uzate sau deteriorate, nu ezita să le înlocuiești cu unele noi. Pe emag poți să găsești dimensiuni și modele de la diferite branduri.

6.Ai grijă și de depozitare! Un aspect foarte important este să le păstrezi într-un loc acoperit, ferit de soare, ploaie sau ninsoare, cu o temperatură controlată. În cazul în care nu le poți depozita în subsol, într-o boxă sau garaj, poți să le duci la un hotel special dedicat, mai ales că nu vei plăti o sumă foarte mare.

7.De cele mai multe ori, anvelopele din față se uzează mai repede decât cele din spate și asta presupune că trebuie să le rotești. Este recomandat să faci asta după ce ai parcurs undeva la 10.000 km, uneori chiar mai puțin, dacă faci drumuri lungi, mergi cu viteză sau te deplasezi cu sarcini mari. Astfel se uzează omogen și banda de rulare poate fi valorificată la maximum.

8.Ai grijă și la modul în care parchezi mașina. Nu lăsa niciodată mașina cu roțile îndreptate și fixate în bordură și încearcă să păstrezi distanța astfel încât să nu o atingi deloc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.