Brand voice

VIDEO | Șefii instituțiilor care verifică activitățile din centrele rezidențiale din județ, convocați la Prefectură

Ziarul de Vrancea
12 iul 2023 1990 vizualizări

În urma ședinței de Guvern de duminică, 9 iulie 2023, cu mai mulți miniștri pe tema „azilelor groazei”, în care bătrâni și persoane cu dizabilități erau torturate, după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate centrele de copii, vârstnici și persoane cu dizabilități din toată țara vor fi verificate și reautorizate, au apărut primele consecințe și în județul Vrancea. Astfel, duminică, 9 iulie 2023, la ora 18:30, prefectul Nicușor Halici a convocat o intâlnire la sediul Prefecturii județului Vrancea cu șefii instituțiilor subordonate cu rol de control și verificare a activității în centrele de îngrijire a copiilor, persoanelor vârstnice şi persoanelor cu dizabilităţi. În urma întâlnirii, Instituția Prefectului Județului Vrancea a transmis duminică, 9 iulie 2023, la ora 20:50, un comunicat de presă al cărui conținut integral îl puteți citi în continuare. 

Comunicat de presă-09.07.2023

Toleranță zero faţă de orice derapaj de la normalitate!

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a emis duminică un ordin de prefect în baza căruia echipe mixte de control formate din reprezentanţi de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vrancea, sub coordonarea prefectului, vor controla timp de o săptămână activitatea centrelor pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile.

Viaţa a fost deja nedreaptă faţă de mulţi dintre tinerii, vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi! De aceea, nu putem permite nimănui să profite de neputinţele şi de necazurile acestor oameni! Având în vedere situaţiile intolerabile care au fost identificate în centrele rezidenţiale din judeţul Ilfov, în urma deciziei primului ministru al României ca în termen de şapte zile să fie făcute verificări interinstituţionale la toate centrele rezidenţiale care asigură servicii persoanelor vulnerabile, fie că vorbim de centre pentru bătrâni, copii instituţionalizaţi sau persoane cu dizabilităţi, ministrul de Interne a emis un ordin de constituire a echipelor interinstituționale mixte pentru verificarea tuturor centrelor rezidenţiale de la nivelul fiecărui județ. În aceste condiţii, am convocat astăzi cele şapte instituţii responsabile, respectiv AJPIS Vrancea, ITM Vrancea, DSP Vrancea, DSVSA, IPJ Vrancea, ISU Vrancea, OPC Vrancea, care vor desemna reprezentanţi ce vor forma patru echipe mixte de control. De mâine, de la ora 08.00, echipele interinstituţionale formate din opt funcţionari vor fi pe teren pentru a controla activitatea acestor centre rezidenţiale din toate punctele de vedere. Am emis deja un ordin de prefect în acest sens", a declarat prefectul Nicuşor Halici.

Zilnic, rezultatele controalelor vor fi centralizate şi transmise mai departe către Ministerul Afacerilor Interne, iar acolo unde vor fi întâlnite situaţii neconforme, se poate merge până la închiderea centrelor.

„În baza acestor verificări, vor fi întocmite zilnic procese verbale de constatare şi acolo unde vor fi găsite nereguli, se vor aplica sancţiuni. În cazul în care vor fi identificate centre rezidenţiale care nu pot asigura minimul condiţiilor necesare şi normale mileniului în care trăim, minimul de servicii pentru persoanele vulnerabile, voi dispune, pe lângă închiderea imediată a centrului respectiv, relocarea rezidenţilor la instituţii similare sau către un ONG. Îmi doresc să nu avem situaţii care să impună măsuri extreme. Zilnic, în funcţie de dinamică, vom lua decizii aplicate pentru fiecare centru în parte, urmând ca în fiecare zi să facem o centralizare a tuturor constatărilor pe care o vom înainta şi către Ministerul Afacerilor Interne. Voi fi personal în fiecare centru, să verific îndeplinirea măcar a condiţiilor minimale ce sunt oferite în astfel de stabilimente, fie de către operatori privaţi, fie de către instituţii publice ale statului", a precizat  prefectul Nicuşor Halici.

La nivelul judeţului Vrancea vor fi controlate 49 de centre pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, majoritatea dintre acestea fiind finanţate de către stat.

Instituția Prefectului Județului Vrancea

Citiți și: VIDEO | Premierul, în cazul azilelor groazei: Toate centrele de stat și private vor fi verificate și autorizațiile reanalizate

Dezvăluirile din azilele groazei au pus autoritățile în mișcare. După o ședință cu mai mulți miniștri la Guvern, Marcel Ciolacu a anunțat prioritățile în domeniul asistenței sociale. Toate centrele de îngrijire a peroanelor vulnerabile vor fi verificate de urgență, iar autorizațiile vor fi reanalizate. Premierul a cerut și pedepsirea celor care se fac vinovați de abuzuri, inclusiv de însușirea bunurilor și banilor beneficiarilor. Au fost anunțate și primele destituiri din funcții. Atenție, sunt informații cu puternic impact emoțional!

VIDEO:Stirile TVR Online

Premierul Ciolacu anunţă controale urgente în toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi

Toate centrele de copii, vârstnici și persoane cu dizabilități din toată țara vor fi verificate și reautorizate, a anunțat Marcel Ciolacu. Controalele încep luni, sub coordonarea prefecților, și trebuie finalizate într-o săptămână. Premierul a cerut totodată implicarea activă a cultelor și ONG-urilor în îngrijirea persoanelor vulnerabile. Nu în ultimul rând, a cerut pedepsirea vinovaților de abuzuri.

"În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, de stat sau private, trebuie verificate şi reanalizate toate autorizaţiile. Termenul va fi unul foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecţilor", a declarat prim-ministrul după ședința de la guvern.

Ciolacu a solicitat autorităţilor "toleranţă zero faţă de grupurile infracţionale care au jefuit aceste persoane total neajutorate" şi a anunţat că a stabilit, împreună cu ministrul Justiţiei, ca soluţionarea acestor cauze să fie prioritară.

"În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, cât şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ţine de latura socială, asistenţă în primul rând pentru persoanele vulnerabile. Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot numi oameni", a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Potrvit unor surse, premierul Ciolacu ar fi cerut demisii în Poliția Afumați și Voluntari. În ultimele zile, șeful Autorității pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, a fost destituit, iar directoarea de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 s-a suspendat din funcție.

Interceptări DIICOT din azilele groazei

Interceptările din dosarele DIICOT arată că, dincolo de condițiile de trai crunte pentru cei internați în azile, gestionarii centrelor căutau să le ia beneficiarilor apartamentele sau pensiile.

DUMITRA CRISTINA MARIA: “Am fost de i-am făcut lu' ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă, apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină N., să facă poze, să-l mărităm.”

DOAMNĂ: "Îhî! Îhî!"

DUMITRA CRISTINA MARIA: "Na, e cu trei camere, două băi, îți dai seama, că nu l-aş da pentru nimic în lume, că am doi copii."

DOAMNĂ: "Unde e? Unde este?"

DUMITRA CRISTINA MĂRIA: "Ăăăă, pe Gârleni, unde e, bre!? Ieși încolo înspre Bragadiru, în Ghencea. Și dacă nu sunt bani!? Și să-l închiriez, să mă doară capul."

DOAMNĂ: "Aa!"

DUMITRA CRISTINA MARIA: "Adică și știi cum e! Mă mai salvează pe mine să-l mai mânjesc pă omul ăsta cu ceva. Până rezolv și cu Ștefăneștiu, până rezolv și cu Oltului. Mai mă agăț și eu de ceva, că na! Cică e vreun 80.000."

(sursa Referat DIICOT)

Toate aceste planuri în timp ce, potrivit documentelor DIICOT, îngrijirea celor mai vulnerabili dintre beneficiari lasă mult de dorit. Se administrau, de exemplu, tratamente nepotrivite. Într-un caz, o infirmieră i-ar fi dat diazepam, un sedativ puternic, unei paciente care o deranja cu probleme digestive. Iar interceptările par să susțină astfel de practici.

În urma acestor dezvăluiri, șefii instituțiilor care ar fi trebuit să se preocupe de bunăstarea persoanelor vulnerabile încep să cadă.

La aproape o săptămână de la descoperirea ororilor din cele 3 azile din Ilfov s-au concretizat și primele demiteri. Pleacă din funcție șefii ANPIS, AJPIS Ilfov, ANPDPD, DGASPC S3 și Ilfov și urmează DSP Ilfov.

Nu avem însă de-a face doar cu o problemă de neglijență instituțională, susține Avocatul Poporului, după circa 30 de vizite la astfel de stabilimente în ultimul an și jumătate.

Renate Weber: "În toate vizitele pe care le-am făcut până acum, cu excepţia câtorva centre unde am văzut într-adevăr foarte multă grijă şi atenţie pentru beneficiarii din acele centre, de cele mai multe ori observăm că este vorba de lipsă de personal calificat, inclusiv medicii. Lipsa fondurilor - înseamnă inclusiv încăperi care mai trebuie renovate, barele de susținere ca să poată să se deplaseze."

În prezent, din cele 98 de persoane preluate de la centrele din Ilfov, în jur de 80 se află în alte centre de îngrijire. Unii au fost viziatți duminică de premierul Ciolacu. Nu toți au fost însă identificați. Autoritățile încearcă de urgență să le stabilească identitatea.

În dosarul azilelor groazei, patru suspecți au fost arestați preventiv. Atenție, în caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde 0800 500 333 destinat victimelor violenţei domestice și traficului de persoane, iar la numărul unic 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiiilor.

Text informații:stiri.tvr.ro 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.