Brand voice

VIDEO | Ministrul Apărării, vrânceanul Angel Tâlvăr: Centrul de pregătire pentru piloții de F-16, de la Fetești, funcțional curând

Ziarul de Vrancea
31 iul 2023 804 vizualizări

Centrul pentru pregătirea piloților de F-16 de la Fetești se apropie cu pași rapizi de operaționalizare, după cum a dezvăluit ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, într-un interviu exclusiv pentru TVR. Potrivit declarației sale, centrul va fi complet funcțional la începutul anului viitor, aducând beneficii semnificative Forțelor Aeriene Române și nu numai.

 

VIDEO:Stirile TVR Online

Rolul esențial al centrului va fi pregătirea piloților români pentru cele două noi escadrile de avioane F-16 pe care România le-a achiziționat, dar nu numai atât. În contextul unui parteneriat inovator, centrul va fi deschis și pentru piloții ucraineni, oferindu-le instruirea necesară pentru a opera aparatele F-16 transferate de către țările occidentale către Ucraina.

Pentru organizarea și funcționarea acestui important centru de pregătire, România colaborează cu două parteneri de încredere: Olanda și compania americană Lockheed Martin. Fiecare dintre acești parteneri aduce contribuții esențiale la proiect. Astfel, România pune la dispoziție infrastructura necesară, Olanda furnizează avioane, iar Lockheed Martin asigură instructorii și tehnicienii prin intermediul unui subcontractant.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța acestei inițiative și a asigurat că nevoile de pregătire a piloților români vor avea prioritate și că centrul va fi dedicat în primul rând formării acestora.

” Ne dorim foarte mult, ca la începutul anului viitor să putem avea elemente concrete. Ce pot să vă spun este faptul că piloții români vor avea prioritate și că nevoile noastre de pregătire a piloților români vor fi acoperite de existența acestui centru.”, a precizat  Ministrul Apărării Naționale, vrânceanu, Angel Tîlvăr citat de stiri.tvr.ro

Unele declarații anterioare au creat unele confuzii în privința termenelor de operare. Președintele României, Klaus Iohannis, a arătat că, deși operaționalizarea centrului este un proces important pentru țară, acesta se va finaliza mai probabil la începutul lunii august a acestui an.

”Este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată, este un proces care pentru noi este important și este important să se mențină. Noi nu antrenăm piloți din august până în septembrie, ci începem la sfârșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult.” a explicat  Președintele României, Klaus Iohannis conform stiri.tvr.ro  

Inițiativa de a sprijini Ucraina în pregătirea piloților pentru avioanele F-16 a primit sprijinul a 11 țări, inclusiv România, în cadrul Summitului de la Vlinius. Această colaborare va aduce beneficii semnificative, permițând României să-și îndeplinească propriile obiective de pregătire a piloților, având în vedere că achiziția a 32 de aparate norvegiene a mărit considerabil flota de avioane F-16 a țării.

Fostul șef al Armatei, generalul (r.) Ștefan Dănilă, a apreciat inițiativa ca fiind foarte oportună pentru România, deoarece țara nu dispune în prezent de suficiente resurse și facilități pentru pregătirea piloților în țară. Centrul de la Fetești va contribui semnificativ la depășirea acestei provocări.

”Este o soluție foarte bună pentru România, pentru că în momentul de față România nu are resursele necesare pentru a pregăti, în țară, pentru că nu avem nici aeronavele de dublă comandă, nici nfrastructura, nu avem simulatoarele, nu avem instructorii necesari.” a susținut  fostul șef al Armatei, generalul (r.) Ștefan Dănilă citat de stiri.tvr.ro

În prezent, România deține 17 avioane F-16, iar cu cele 32 de aparate norvegiene recent achiziționate, flota va crește semnificativ. Astfel, prin 2025-2026, Forțele Aeriene Române vor dispune de trei escadrile de avioane F-16, consolidând capacitățile de apărare ale țării și consolidând parteneriatele internaționale în domeniul militar.

Operaționalizarea centrului de pregătire de la Fetești reprezintă o inițiativă semnificativă pentru România, consolidând capacitățile de apărare și cooperarea internațională în domeniul militar. Prin pregătirea piloților pentru avioanele F-16, țara va putea îndeplini mai eficient misiunile de apărare și va consolida relațiile cu partenerii săi din cadrul NATO și ai comunității internaționale.

Vizionați și VIDEO | Ministrul Apărării Naționale, la TVR Info: Foarte repede, nu vom vorbi de luni de zile, vom afla se va întâmpla cu corvetele - dacă se merge (...) sau dacă se abandonează pur și simplu acest proiect

VIDEO:Stirile TVR Online


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.