Brand voice

Demonstrații practice cu drone agricole ce revoluționează tratamentele în viticultură, la Panciu

Ziarul de Vrancea
22 sep 2023 1525 vizualizări

Evenimentul este organizat de Riagro Drone Agricole și va avea loc în orașul Panciu, județul Vrancea, luni 25 septembrie 2023. Vor fi prezentate cu acest prilej avantajele tehnologiei ULV aplicate în tratamentele viticole. ”O oportunitate unică de a învăța și de a descoperi inovația în agricultură!” precizează organizatorii ”Descoperă viitorul viticulturii alături de Riagro! Te invităm la un eveniment special unde vei asista la demonstrații practice cu drone agricole, ce revoluționează tratamentele în viticultură. Vei avea ocazia să interacționezi cu tehnicieni și ingineri agronomi, precum și cu piloții noștri experimentați.” mai adaugă în prezentarea evenimentului inițait pe facebook organizatorii

 

Citiți și:Tehnica volumului ultra-redus de apă (ULV) folosită de dronele agricole

În multe țări, inclusiv România, dronele agricole au devenit instrumente din viitor folosite de fermieri în prezent. Fermierii care au integrat deja dronele agricole în procesul de producție beneficiază de avantaje precum: controlul dăunătorilor, buruienilor și bolilor, fertilizarea, monitorizarea stării culturilor în toate etapele de creștere, cu un cost relativ scăzut raportat la tehnologia oferită.

Dezvoltarea rapidă a software-ului și hardware-ului face ca dronele agricole să fie mai puțin costisitoare și mai autonome, eliminând practic nevoia pilotajului manual.

Una dintre principalele sarcini pe care le îndeplinesc dronele agricole este pulverizarea cu volum ultra-redus a tratamentelor specifice utilizate în agricultură/horticultură.

Pulverizarea cu drone poate fi efectuată în două metode: „clasică”, atunci când substanțele active sunt pulverizate pe toată suprafața și „variabil”, când substanțele active sunt pulverizate țintit doar unde este nevoie.

Și, în plus, metoda include o inspecție preliminară a câmpului, întocmirea unui ortofotoplan al zonei, determinarea limitelor parcelei și calcularea suprafeței. Spre deosebire de aeronavele cu pilot și autopropulsatele, dronele au dimensiuni mai compacte și în același timp, sunt capabile să prelucreze de la 100 până la 150 de hectare în 10 ore, utilizând tehnica volumului ultra-redus de apă (ULV).

Pulverizarea cu volum ultra-redus de apă (ULV) este o metodă de aplicare a pesticidelor și a produselor biologice de protecție a plantelor diluate cu apă într-o formulă foarte concentrată, gata de utilizare.

ULV ca tehnologie de aplicare a pesticidelor este cunoscută de peste 50 de ani. Cu alte cuvinte, ULV este o soluție de lucru cu un volum de până la 25 l/ha dispersată fin, care permite cea mai bună pătrundere în stratul de vegetație al plantelor.

Dimensiunea picăturilor de ordinul a 100 de microni este cea care asigură o pătrundere mai eficientă a soluției prin cuticula plantei. Densitatea de acoperire în ULV este superioară ca eficiență biologică față de metodele utilizate în prezent.

Cantitatea de substanță activă asimilată de plantă este mai ridicată prin reducerea pierderilor sub formă de picături mari, care confluează alunecând de pe suprafața tratată, astfel, în aplicarea clasică se pierde până la 30% din pesticidul utilizat.

Din acest considerent, costurile financiare ale pulverizării rămân minime în cazul tehnologiei de aplicare cu dronele agricole. Metoda ULV permite fermierilor să reducă de mai multe ori costul aplicării pesticidelor, datorită uniformității peliculei se testează o reducere cu până la 25% a dozei pe hectar.

Diferența dintre ULV și alte metode constă în norma soluției aplicate, care, la rândul său, afectează dimensiunea picăturilor, acest aspect fiind și punctul cheie în obținerea eficienței tratamentelor. Cu cât sunt mai mici picăturile, cu atât aria de acoperire a obiectului țintă este mai mare.

Dimensiunea picăturilor, aria de acoperire și capacitatea acestora de a rămâne pe suprafața obiectului tratat

Pentru un anumit volum de lichid, o reducere la jumătate a dimensiunii particulelor pulverizate duce la o creștere de opt ori a numărului de picături formate și suprafața acoperită a unei frunzei, a solului sau a dăunătorului, poate crește de până la patru ori.

Acest lucru se poate realiza prin selectarea unor duze de dimensiuni mici sau reglarea mărimii picăturilor în cazul atomizatoarelor centrifugale. Picăturile foarte fine și fine sunt cele mai eficiente, aderă mai bine la suprafața plantelor decât picăturile mari, care tind să formeze conglomerate care datorită gravitației să cadă de pe suprafață.

Dar picăturile fine sunt foarte susceptibile la derivă și evaporare, elicele având rolul de a proiecta soluția foarte rapid pentru favorizarea asimilării. Prin urmare, este foarte important să respectați cu strictețe viteza dronei care pulverizează soluția, să respectați limita de temperatură a aerului, umiditatea și viteza vântului.

Adezivii (adjuvanții) adăugați în soluția de lucru în timpul tratamentelor au un efect semnificativ asupra capacității unei picături de a fi reținută pe suprafața tratată.

Volumul ultra-redus al tratamentelor agricole trebuie atent pregătit pentru ca eficacitatea produselor să fie cea scontată. Astfel, se recomandă studierea substanțelor de protecție a plantelor utilizate și apelarea la consultanți care au testat acest tip de pulverizare pentru aplicarea în siguranță a tuturor schemelor de pulverizare folosite în cadrul fermei.

Citiți întreg articolul publicat pe agrobiznes.ro accesând titlul alăturat Tehnica volumului ultra-redus de apă (ULV) folosită de dronele agricole

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.