Brand voice

Cătălin Toma : ”Întoarcem foaia: scoatem Vrancea din robie!”

Ziarul de Vrancea
27 mar 2016 3413 vizualizări
Profesorul Cătălin Toma, primarul Comunei Jariștea și președintele Partidului Național Liberal Filiala Vrancea, crede că alegerile din 5 iunie vor însemna o schimbare profundă a clasei politice din județ și o repoziționare a Vrancei pe harta politică a României. În opinia sa, vrâncenii vor alunga de la putere prin vot actuala administrație, care a adus județul în faliment economic. Președintele Partidului Național Liberal mai spune că în toate comunele Vrancei este o atmosferă de schimbare și nimic nu mai poate opri această reorientare politică a electoratului. Fief al Partidului Național Liberal în vechiul Regat, după 5 iunie, Vrancea ar putea reveni la tradiția liberală antebelică.

 

Reporter: Prin profesia noastră suntem observatori atenți ai vieții politice din județ și avem din ce în ce mai mult impresia că în Vrancea ne aflăm într-o republică ex-sovietică. Chiar este Vrancea o dictatură cum suntem tentați să credem după manifestările celor care conduc acest județ?

   

Cătălin Toma . Nu o spun eu. Dumneavoastră, presa liberă din Vrancea, scrieți și demonstrați cu argumente de aproape 20 de ani, că în județ s-a instaurat dictatură. Însă dictatura stăpânilor din Consiliul Județean trăiește ultimile clipe. Tăvălugul schimbării a pornit pe 16 noiembrie 2014 din București și nu mai poate fi oprit. S-a încercat prin organele de ordine intimidarea cetățenilor din Fcoșani care voiau să manifesteze în Piața Unirii după drama de la #Colectiv, dar Europa este cu ochii pe noi. Aici nu este Belarus, unde un șef de colhoz conduce de un sfert de secol prin alegeri trucate, în care este singurul candidat. Vrancea nu este nici PSD, unde președintele în funcție se propune candidat unic, iar la sfârșit mulțumește membrilor că l-au ales, adică a alergat de unul singur și a ieșit pe primul loc. Aici este vorba despre destinul a peste 340 de mii de cetățeni, pe care nu–i putem trata la infinit ca masă de manevră. Se mișcă poporul, peste tot în județ lumea s-a săturat de minciună : din Soveja, Nereju, Năruja, Paltin, Câmpuri și celelalte comune de munte, până la Măicănești, Tătăranu, Gologanu, Vulturu și în comunele din nordul județului, la Corbița, Ploscuțeni și Homocea, indiferent de culoarea administrației locale, vrâncenii vor schimbarea. S-a dus timpul găleților electorale. La toate întâlnirile cu cetățenii, aceștia vor un singur lucru: să scape de baronii locali care au transformat Vrancea într-o moșie, pe care o exploatează ca arendașii de odinioară.

 

Reporter. Suntem unul dintre județele de unde tinerii au fost obligați să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă. În același timp, constatăm că acești tineri sunt organizați și doresc să se implice direct și indirect în viața politică din țară. Constat că în mediul online sunteți alegerea preferată a tinerilor pentru Consiliul Județean Vrancea. Mizați pe acest val că ar putea aduce schimbarea și la noi ?

 Cătălin Toma. Da. Vrâncenii plecați în exil vor schimbarea. Toate cercetările sociologice pe care le-am făcut arată că tinerii plecați peste hotare l-au trimis pe faraonul Ponta la munca de jos și tot aceștia îi vor scoate pe Roznovanii vrânceni din politică. Cei peste 50 de mii de vrânceni fugiți de foamea instaurată în județ pe timpul acestei dictaturi vor să vină acasă, să-și construiască un viitor aici, lângă părinții și copiii lor. Nimeni nu-i poate opri să voteze sau să revină acasă. Aceștia sunt cei care vor face diferența pentru că s-au săturat să trăiască departe de familii. Ei și familiile lor vor schimbarea, alungarea de la putere a fanarioților îmbrăcați în straie roșii și aducerea la putere a oamenilor de valoare, nu a lipitorilor de afișe, a cumetrilor și figuranților fără pregătire. Acești tineri vor să investească în Vrancea, să deschidă afaceri, să creeze locuri de muncă, bunăstare și pace socială. Ei sunt victimele stăpânilor acestui județ bogat, dar condus prost. Ei sunt cei care suferă după familiile lăsate acasă, după rude și prieteni. De la ei va veni schimbarea pentru că nu există familie în Vrancea care să nu aibă pe cineva plecat la muncă. Familiile lor ne întâmpină prin județ și își plâng suferința. Cetățenii din Vizantea, Bolotești, Jariștea, Negrilești, Fitionești, Țifești, Dumitrești, Andreiașu, Reghiu, Gugești, Păulești, Broșteni, Bordești, Spulber, Străoane, Panciu, Tulnici, Vidra și cei de pe Valea Râmnicului, toți vor să-i vadă pe cei dragi acasă, să găsească aici un loc de muncă pentru copiii lor, nu să umble ca refugiații de război prin Europa după o bucată de pâine.

 

Reporter: Încet-încet ați devenit neoficial vocea opoziției din Vrancea și se pare că există toate șansele să coalizați întreaga opoziție în jurul Dvoastră la alegerile din 5 iunie. Nu vă temeți de presiunile care se fac sau de trădări?

 

Cătălin Toma. Sigur că da, presiuni au existat tot timpul, dar libertatea are un preț. Pot exista și trădători, persoane șantajabile, dar Vrancea profundă vrea să întoarcă foaia. Le transmit vrâncenilor îndemnul: Nu vă fie frică, Roznovanu pică! Așa cum am scăpat de Ceaușescu, așa vom scăpa și de stăpâni! Este doar o chestiune de timp. Istoria nu poate fi oprită de niciun dictator. S-a terminat ața din ghemul dictatorilor. Suntem oaia neagră a României la capitolul democrație și în toate cercetările sociologice apăream ca ultimul bastion al fanariotismului politic postdecembrist. Trăim în sec. XXI , nu pe timpul fanarioților. Ultimele clipe ale oricărei dictaturi sunt grele pentru cetățenii care luptă pentru democrație. Ne așteptăm la teroare și șantaj, știm cum acționează dictatorii disperați de putere, dar Europa monitorizează România. Tinerii din satele Vrancei vor monitoriza direct alegerile și vor supraveghea mașinăria de vot a roznovanilor. Vom invita în Vrancea reprezentanți ai Uniunii Europene, toată presa liberă va sta cu ochii pe ei. Asociațiile și fundațiile care militează pentru democrație au fost deja invitate în județ și turismul electoral trebuie să înceteze. Vrancea a fost de sute de ani o entitate independentă în Principatul Moldovei, cu două excepții: momentul când fanariotul Roznovanu a luat prin furt și înșelăciune Moșia Vrancei istorice și după 1989, când prin minciună și manipulare, urmașii roznovanilor au înșelat cetățenii să-i voteze. Când și-au dat seama care este adevărata lor față, tinerii au fugit din județ. Acum vor să revină acasă. Este dreptul lor. Unul din 5 vrânceni a plecat la muncă peste hotare pentru că în județ totul a fost distrus și cărat la fier vechi. În iunie vom întoarce foaia. Acest județ, binecuvântat de Dumnezeu, are dreptul la un viitor mai bun!

 

Reporter: Știți că presa nu iartă și toate declarațiile făcute de politicieni rămân. Uneori este dificil de justificat anumite atitudini și declarații. Am căutat în arhiva ziarului și am descoperit câteva materiale în care mulțumeați actualei administrații pentru proiectele realizate în comuna pe care o conduceți.

 

Cătălin Toma. Este o chestiune de educație și minimă curtoazie să inviți reprezentații instituțiilor partenere, ai administrației județene și să le mulțumești în numele comunității. Asta nu înseamnă că trebuie să fim slugoii administrației județene și să ridicăm osanale, cum practică, de teamă, unii dintre edili. Adevărul este simplu: comuna Jariștea face parte din Județul Vrancea, nu din altă lume și unele proiecte sunt realizate în parteneriat cu Consiliul Județean. A propos, CJ Vrancea are multe atribuții, pe care nu le îndeplinește, cum ar fi asfaltarea Drumului Județean care merge din Jariștea în satul Scânteia și pe care CJ îl omite de fiecare dată. Și în Jariștea s-au derulat proiecte cu Consiliul Județean. La inaugurarea unor proiecte, am invitat conducerea județului. Dacă mulțumești autorităților județene, nu o faci unui om trecător într-o funcție, ci instituției. Trăim într-o lume civilizată, nu într-un bantustan din lumea a treia. De ce nu ați căutat în arhiva ziarului să vedeți cum l-am invitat pe ministrul Culturii, pe ambasadorii Italiei și Franței și le-am mulțumit pentru ceea ce au făcut pentru comunitatea noastră? Este același lucru. Trebuie să cultivăm bunul simț și respectul, nu aroganța și intoleranța pe care o afișează acești scatii parveniți, cocoțați în funcții de conducere, care tratează vrâncenii ca pe clăcași!

 

Reporter: Documentându-mă pentru acest interviu, am observat că puneți mare accent pe tradițiile din zona de munte a Vrancei, pe potențialul turistic al Vrancei, neezitând să spuneți la un moment dat că Vrancea poate deveni prin politici publice coerente și investiții oportune în turism, un fel de Elveție a României, iar stațiunea Soveja o perlă a Moldovei.

 

Cătălin Toma. Aveți dreptate, prin investiții serioase și o strategie echilibrată de dezvoltare a Vrancei, întreaga zonă de munte ar putea în câțiva ani rivaliza cu zone identice din Elveția și Austria. În ce privește fosta stațiune Soveja, aceasta a fost în mod premeditat lăsată, ajutată chiar să se distrugă pentru a fi apoi cumpărată pe nimic, așa cum s-a procedat cu toate întreprinderile din Focșani. Soveja poate redeveni perla turistică din Sudul Moldovei dacă va intra printre prioritățile Consiliului Județean. Știți că la Soveja s-a distrus pădurea și spațiul verde pentru a amenaja un parc în pădure, în vârful muntelui, la care nici nu poți să ajungi? Este nevoie de o strategie serioasă a județului, făcută de profesioniști, nu fantasmagorii de parcuri în vârf de munte! Turismul și viticultura sunt cei doi piloni pe care trebuie să se sprijine dezvoltarea Vrancei. Actuala administrație reduce viticultura la iarmarocul cu acadele, dansatoare și flașnete toamna la Bachus, iar de turism nu-i interesează pentru că ei își petrec concediile peste hotare. Depinde de vrânceni dacă vor să trăiască în sclavie pe moșia acestor păturici sau doresc să-și construiască un viitor frumos. Să nu mai plece, bărbații la cules căpșuni și cărat ciment cu spatele prin Spania și Italia, iar femeile pe post de îngrijitoare și femei de serviciu prin azile de bătrâni din aceleași țări, pe salarii de mizerie!  

                                                               (Advertorial)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.