Când ai nevoie de un aparat de glicemie și cum să-l folosești?
Un aparat de glicemie este un dispozitiv mic, portabil, care îți permite să-ți verifici glicemia (nivelurile de glucoză) acasă. Medicul tău îți va arăta cum să utilizezi un astfel de aparat.
Mai întâi, vei pune o bandă de testare în dispozitiv.Apoi îți vei înțepa degetul pentru a obține o picătură mică de sânge pe care o poți pune pe bandă, astfel încât să poată fi analizată de glucometru.
Denumite și contoare de glucoză, aceste dispozitive îți pot spune în câteva secunde dacă glicemia este prea scăzută, prea mare sau în intervalul de referință.Indiferent de tipul de diabet pe care îl ai, un glucometru îți poate oferi informații prețioase.
Acest articol analizează modul în care funcționează glucometrele, cine ar trebui să le folosească, precum și când este indicat să te testezi și cum să o faci corect.
Cine ar trebui să folosească un aparat de glicemie?
Poate fi necesar să utilizezi un glucometru în mod regulat dacă suferi de:
- Diabet de tip 1;
- Diabet de tip 2;
- Diabet autoimun latent la adulți sau LADA (tip 1 care se dezvoltă la vârsta adultă)
- Diabet gestațional (similar cu diabetul de tip 2, dar apare numai în timpul sarcinii).
Utilizarea frecventă a unui aparat de glicemie te poate ajuta să:
- Verifici nivelul zahărului din sânge și să realizezi controlul general al glicemiei;
- Vezi cum nivelurile tale de glucoză răspund la efort sau stres;
- Recunoști ce altceva face ca nivelurile să crească sau să scadă;
- Monitorizezi efectele medicamentelor și ale altor terapii;
- Vezi cât de bine îți îndeplinești obiectivele de tratament.
Controlul glicemiei este important din cauza consecințelor pe termen scurt și pe termen lung ale diabetului necontrolat asupra sănătății.
Când să te testezi cu un aparat de glicemie?
Discută cu medicul tău despre când și cât de des ar trebui să îți testezi glicemia.Asigură-te că știi ce să faci dacă rezultatele sunt scăzute sau ridicate. Frecvența ta de testare poate depinde de tipul tău de diabet și de planul tău de tratament.Medicul tău îți va spune ce program de testare este cel mai bun pentru tine. Acest program poate fi sau nu similar cu liniile directoare generale.
- În cazul diabetului de tip 1
Insulina este un hormon produs de pancreas.Ajută celulele să folosească glucoza din sânge.În diabetul de tip 1, pancreasul încetează să producă insulină sau produce foarte puțină. Asta face ca testele frecvente să fie importante.Te ajută să te asiguri că ai suficientă insulină pentru a-ți menține stabil nivelul zahărului din sânge.Dacă ai diabet de tip 1, poate fi necesar să îți testați nivelul glucozei de patru până la 10 ori pe zi.
Poți testa:
- Înainte de a mânca (mese și gustări);
- Înainte și după exerciții fizice;
- Înainte de culcare;
- Posibil în timpul nopții.
Dacă rutina ta se schimbă sau te îmbolnăvești, este posibil să ai nevoie să faci un test și mai des.
- În cazul diabetului de tip 2 și diabetului gestațional
În diabetul de tip 2 și în diabetul gestațional (GD), corpul tău încă mai produce insulină, dar nu o folosește eficient.Acest lucru se numește rezistență la insulină și face ca nivelul zahărului din sânge să crească.
Dacă suferi de una dintre aceste afecțiuni, este posibil să ai nevoie să faci teste doar de două, până la patru ori pe zi.Cu toate acestea, îți poți testa glicemia mult mai des, mai ales când diagnosticul este nou și nivelurile nu sunt încă stabile.
Poți verifica nivelul glicemiei:
- La prima oră dimineața și înainte de culcare;
- Înainte de fiecare masă și înainte de culcare;
- Înainte și două ore după fiecare masă și înainte de culcare;
În parte, acest lucru depinde dacă iei insulină sau utilizezi alte medicamente.Dacă îți gestionezi diabetul cu medicamente fără insulină și îți cunoști tiparele tipice, este posibil să nu ai nevoie să te testezi chiar zilnic.