Advertorial

”Boli sistemice la vița de vie din podgoriile vrăncene - cancerul bacterian și fitoplasmozele” -masă rotundă la sediul Direcției pentru Agricultură Județeana Vrancea

Ziarul de Vrancea
21 mai 2018 2394 vizualizări

În data de 17 mai 2017 a avut loc Masa Rotundă cu tema ”Boli sistemice la vița de vie din podgoriile vrăncene - cancerul bacterian și fitoplasmozele” la sediul Direcției pentru Agricultură Județeana Vrancea.

Manifestarea se încadrează în planul de activități de diseminare a rezultatelor cercetărilor efectuate de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Vititcultură și Vinificație Odobești și Intitutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, cu titlul  ”Evaluarea impactului fitosanitar al materialului pentru plantare utilizat în  programul de  reconversie viticolă în România asupra plantațiilor tinere de viță de vie”, finanțat de MADR prin programul ADER 2015-2018.

Masa rotundă a fost organizată de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești cu sprijinul Direcției pentru Agricultură Județeana Vrancea. La eveniment au participat viticultori din Vrancea, reprezentanți ai unor instituții din domeniu: Dr. ing. ȘERDINESCU Adrian, reprezentantul Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești”, Ing. VOICULESCU Ioan, reprezentantul Intitutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, Inspectoratul Teritorial Fitosanitar Vrancea, Inspecţia  de  Stat  pentru  Controlul  Tehnic  Vitivinicol, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Vrancea, precum și alte persoane interesate din cercetare și producția viti-vinicolă.

În prima pate a manifestării, Dr. ing. MIHU Ghică, directorul S.C.D.V.V. Odobești a prezentat informații cu privire la cancerul bacterian la vița de vie – istoric, încadrare taxonomică, mecanismul de transmitere, modul de propagare, manifestare, cât și informații cu privire la impactul fitosanitar pentru materialul de plantare folosit dar și starea de sănătate a plantațiilor înființate în cadrul programului de reconversie viticolă din podgoriile județelor Vrancea și Vaslui.

În continuarea prezentării, Dr. ing. CHIRECEANU Constantina, seful Laboratorului Organisme Daunatoare din I.C.D.P.P. București a susținut prezentarea referitoare la bolile îngălbenirii viței de vie produse de fitoplasme (Flavescenta aurie/Inegrirea lemnului) -  simptomele de manifestare pe plante ale acestora, cicadele vectoare care le răspândesc, posibilități de prevenire și combatere, precum și situația răspândirii acestora în podgoriile vrâncene în anii 2016 și 2017.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.