SOS

Imobilizata la pat de 10 ani

Ziarul de Vrancea
4 dec 2007 8496 vizualizări
Femeia din Focsani a cazut dintr-un copac in 1991 si din 1998 nu a reusit sa se mai miste din pat, nici macar in carutul cu rotile u de la stat primeste o pensie de handicap de numai 250 de lei u cei care doresc sa faca un gest nobil in preajma sarbatorilor sau sa-i spuna o vorba buna este binevenit acasa la Jenica

La 47 de ani, o femeie din cartierul Mindresti zace tintuita la pat de 10 ani. Jenica Popa nu a mai putut privi pe fereastra, nu a iesit afara din casa si nu mai stie cum mai arata orasul. De 10 ani in aceeasi pozitie, cu ochii fixati la televizor, femeia nu se da batuta si spera ca intr-o zi macar intr-un carucior sa se mai poata misca prin casa. In tot acest timp, plin de suferinta, a avut-o la capatii pe mama sa, batrina si neputincioasa, in virsta de 76 de ani, care a incercat sa ii mai aline durerile prilejuite de un accident stupid petrecut in 1991, cind a cazut dintr-un copac. Dupa cazatura, in urma mai multor tratamente medicale, i s-a declansat osteoporoza, iar deplasarea, fie si in carut, a devenit imposibila. A muncit la o cantina la Rovinari, judetul Gorj, unde l-a urmat pe sotul sau, care lucra in mina. La revenirea la Focsani a gasit de munca la fostul CPL. Au venit apoi pe lume copiii, patru la numar, iar slujba a fost lasata pe planul doi. Dupa cum singura povesteste, nenorocirea a venit cind avea copii maricei si putea sa revina la munca. Dar destinul a vrut altfel. De atunci, fiii sai s-au facut mari, fiecare a luat-o pe drumul sau si au lasat-o in urma cu durerea nemiscarii. Patul ii este loc de odihna si alinare, dar si locul unde chinul bolii o tintuieste. "De la cea de-a doua operatie, din 1998, mi-au facut prea multe raze si a aparut osteoporoza. De atunci nu ma mai pot ridica din pat si ma ingrijeste mama. Nu ma mai pot ridica si in pozitia aceasta stau de 10 ani, iau calmante pentru ca am dureri de urlu, nu ma pot controla. De la stat primesc o pensie de 2,5 milioane de lei vechi. Nu imi ajung banii, dar nu am cum sa strig dupa mai mult...", ne-a spus femeia. Aceasta are patru copii, cel mai mare de 28 de ani, iar mezinul de 18. Barbatul a parasit-o in urma cu cinci ani de zile, dar o mai viziteaza din cind in cind.


Zilele ii trec toate dupa acelasi scenariu...


Daca nu o doare nimic are puterea de a sta sa se uite la televizor, in special la stiri si seriale. In schimb, daca durerile sint insuportabile, nu mai are chef de nimic. Iar mama sa, in virsta de 76 de ani, incearca, asa cum poate, sa o ajute. Si cind am vizitat-o noi ii era alaturi, aprindea o candela pentru ca Dumnezeu sa isi indrepte privirea catre ei. Sa ii pazeasca si sa ii tina cit mai sanatosi. "Pina in 1997 am mers in carut, mai spalam rufe. Stateam in sezut, puneam ligheanul alaturi de mine, intre picioare si lucram asa. Mai curatam cartofi, lucram la andrele, dar din 1998 nu m-am mai putut ridica. Si am luat medicamente care nu m-au mai ajutat de niciun fel", ne-a mai spus femeia. De sub pledurile care o inveleau se strecura subtire si transparent firul de plastic al unei pungi de perfuzie, semn ca o parte a problemelor fiziologice se rezolva artificial. Cu toate acestea, femeia nu vrea sa fie compatimita si nici sa-i fie cunoscuta imaginea chinului si a neputintei in care a fost aruncata de boala inca de la virsta de 30 de ani. Ea are insa neaparata nevoie de ajutor, hrana, medicamente, vitamine si cite altele. Cu pensia de 2,5 milioane de lei vechi nu se descurca, iar mama, si ea bolnava si in virsta, nu ii mai poate fi alaturi mult timp. Toti cei care doresc sa faca un gest nobil acum, in preajma Sarbatorilor de Iarna, pot suna si face orice fel de donatie la redactia "Ziarului de Vrancea", 23.77.77 sau la numarul de telefon 258.885, familia Jenica Popa. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.