Orașul Panciu

Preoții martiri ai temnițelor comuniste ,evocați la Panciu

Ziarul de Vrancea
12 dec 2017 2029 vizualizări

Preoții martiri ai temnițelor comuniste au evocați duminică, 10 decembrie 2017, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ din Panciu, în cadrul conferinței „Chipuri de preoți mărturisitori din Ținutul Vrancei, în perioada regimului comunist“, organizată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Protoieria Panciu și Primăria Orașului Panciu. Conferința a beneficiat de binecuvântarea ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a onorat cu prezența evenimentul. 
 

„La această întâlnire dunovnicească, de suflet, încercăm să ne facem datoria față de memoria celor care au apărat credința ortodoxă în teminițele comuniste. Tema conferinței respectă hotărârea Sfântul Sinod, care a stabilit ca anul 2017 să fie dedicat evocării personalității Patriarhului Iustinian și cinstirii apărătorilor ortodoxiei în temnițele comuniste“, a spus, în deschidere, Vasile Dabija, protoiereu al Protoieriei Panciu.

Personalitatea centrală a evocării a fost părintele Evghenie Hulea, cunoscut și ca Sfântul de la Mușunoaiele, mănăstire al cărui stareț a fost, între anii 1936-1945. Protoiereul Vasile Dabija a evidențiat faptele duhovnicești ale preotului Hulea, care, începând cu anul 1949 și până la trecerea sa la cele veșnice, în 1962, a fost de mai multe ori arestat, anchetat, condamnat și torturat, pentru că s-a împotrivit regimului, ajutându-i pe cei aflați în nevoie și apărând, în același timp, credința ortodoxă și secretul spovedaniei. 

„Părintele Evghenie Hulea este, de departe, o personalitate a Bisericii noastre mărturisitoare, o personalitate a acestei zone, care merită foarte mult respect pentru suferințele sale din temnițele comuniste, dar și pentru sprijinul acordat, în detenție, celor care aveau nevoie de ajutor“, a afirmat Vasile Dabija.

Despre persecuțiile la care au fost supuși atât preoții din Vrancea, cât și cei din țară, în perioada comunistă, au conferențiat lectorul universitar doctor Vasile Crețu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și protosinghelul Isidor Iacob, duhovnicul Mănăstririi Sihastru. Cei doi invitați au descris condițiile în care au fost anchetați și închiși clericii din acea vreme, precum și represaliile la care erau supuse familiile acestora. Printre martirii amintiți cu acest prilej au fost: părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, cunoscut dizident anticomunist și luptător pentru drepturile omului; protoiereul Nicolae Bălănuță - tatăl actriței Leopoldina Bălănuță; preoții Vasile Boștiog, Ioan Gogancea, Emanoil Arghir, Constantin Alexandrescu, Gheorghe Popa, Ion Năstase, Enache Graur, Ștefan Marcu, Petre Focșăneanu, Dumitru Ioniță, Ioan Grosu, Toma Andronescu, Bucur Ferăstrău. 

„A vorbi despre mărturisitorii din închisorile comuniste este un lucru anevoie de împlinit, pentru a ne face datoria așa cum se cuvine. Ar trebui să vorbim foarte mult, să cercetăm cu foarte multă atenție documentele care există în legătură cu martirii din închisorile comuniste. Era nevoie să ne aducem aminte despre ceea ce s-a întâmplat în secolul XX. Noi, cei de astăzi, știm din evocările altora ce s-a întâmplat atunci. De aceea, nu trebuie sa trecem cu vederea acest capitol al istoriei poporului român pe care trebuie să ni-l asumăm. A-l mărturisi pe Hristos cu prețul muceniciei nu este la îndemâna oricui, nu oricine poate deveni martir sau mucenic. Acesta este un dar al lui Dumnezeu, coroborat cu virtuțile pe care cei în cauză le-au cultivat, le-au înțeles rostul și le-au valorificat“, a declarat ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancea.

Înaltul prelat a felicitat autoritățile locale și pe primarul Iulian Nica pentru implicarea în organizarea conferinței. „Este un lucru firesc și așa ar trebui să fie și de acum înainte, deoarece acela care este ales de oameni, de credincioși, într-o funcție sau o demnitate, trebuie să înțeleagă că, mai presus de diferențe și de convingeri, trebuie să punem binele comunității în care trăim. O comunitate adevărată nu se rezumă doar la lucruri materiale, ci trebuie să ia aminte și la componenta spirituală. Numai atunci este completă și sănătoasă din toate punctele de vedere. O comunitate trăiește potrivit principiilor creștine“, a adăugat ÎPS Ciprian. 

La rândul său, primarul Iulian Nica a mulțumit invitaților pentru faptul că au ales orașul Panciu ca gazdă a evenimentului. 

„Mă bucur că orașul Panciu a fost gazda acestei conferințe religioase. Evenimentul a reprezentat un bun prilej de a ne reaminti de cei care au respectat și au apărat credința ortodoxă în anii întunecați ai comunismului. Este de datoria noastră ca, împreună, să-i facem cunoscuți și să-i omagiem pe oamenii dedicați Bisericii lui Hristos, mai ales în rândul tinerilor, care vor descoperi adevarate modele de viață, vor învăța să-și respecte și să-și iubească aproapele“, a declarat primarul Iulian Nica.

Sursa:Primăria Orașului Panciu  contul de facebook


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.