Orașul Panciu

Alimentarea cu gaze a Panciului a alimentat afacerile de partid

Gabriel Sava
20 iun 2005 1165 vizualizări
Primaria Panciu a facut plati de 3,6 miliarde catre Aispa Stars '95 fara aprobarea Consiliului Local, pe motiv ca lucrarile la reteaua de alimentare cu gaze trebuiau urgentate. Primarul Ion Petre a recunoscut acest lucru, insa considera ca votul consilierilor nu mai era necesar. Banii au fost dati printr-un act aditional la contractul de concesiune, incheiat numai cu "aprobarea" primarului.

Dezvaluirile "Ziarului de Vrancea" privind miliardele date pe linga lege de Primaria Panciu firmei Aispa Stars \'95 pentru alimentare cu gaze incep sa fie confirmate chiar de autoritatile locale. Intr-o informare adresata consilierilor locali, primarul Ion Petre recunoaste ca i-a dat firmei afaceristului Corneliu Prunache 3,6 miliarde de lei fara aprobarea consilierilor. Banii s-au dat printr-un act aditional care schimba practic contractul de concesiune, prin care Primaria Panciu nu trebuia sa dea nici un ban. Initial, in urma unei discutii purtata in luna martie, primarul Petre recunostea plati de doar 2,5 miliarde facute catre Aispa Star, insa, mai nou, aceasta valoare a crescut cu inca 1,1 miliarde. In acest ritm, verificarile Camerei de Conturi ar putea scoate la iveala o suma mult mai mare, apropiata de banuielile consilierilor care vorbesc de o valoare totala a platilor catre Aispa de aproape 6 miliarde lei. Cu toate miliardele acordate pentru urgentarea lucrarilor la investitie, reteaua de alimentare cu gaze n-a trecut sa treaca de cartierul Satu Nou din Panciu.


Pentru a justifica oficial cheltuirea banilor facuti cadou catre firma de partid Aispa Stars \'95, primarul pancean Ion Petre a dispus intocmirea unei informari cu privire la investitia de alimentare cu gaz a orasului. "In anul 2003, dorindu-se accelerarea lucrarilor de executie a retelei, s-a incheiat actul aditional nr. 7490/15.07.2003 la contractul de concesiune, si in baza acestuia Primaria Panciu achita suma de 3.610.000 mii lei, reprezentind c/v a 1365 metri conducta de inalta presiune si lucrari in SRM, suma care urma sa fie recuperata prin marirea redeventei in primii 5 ani de exploatare conform art.3 modificat din contractul de concesiune", specifica informarea semnata de inginerul Zamfir Stoica, prezentata Consiliului Local Panciu. Practic, autoritatile locale recunosc ca au schimbat contractul de concesiune aprobat de consilieri fara a se mai cere acordul acestora. Printr-un simpla trasatura de condei, primarul Ion Petre i-a facut cadou 3,6 miliarde de lei lui Corneliu Prunache cu de la sine voie. Mai mult, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nu a fost de acord cu contractul de concesiune. Intrebat despre provenienta banilor si modul in care acestea au fost repartizati din bugetul local catre Aispa Star, primarul Petre a raspuns cit se poate de sigur. "Acesti bani provin de la Ministerul Administratiei si Internelor, de unde am primit fonduri in valoare totala de 8 miliarde lei. Pentru ca acesti bani au venit pe investitii, pentru destinatia lor nu a mai fost nevoie de votul consilierilor", a declarat primarul. El a fost insa contrazis chiar de directorul Camerei de Conturi- Directia de Control Financiar Ulterior Vrancea, Ionel Petrea. "Pentru suma cu care s-a majorat bugetul initial numai consilierii locali puteau decide o destinatie prin hotarire acestora", a declarat directorul Ion Petre, care a precizat ca nu exista nici o exceptie de la aceasta prevedere. "Bugetul initial aprobat si orice rectificare ulterioara trebuie aprobata in Consiliul Local. Nici Ministerul Administratiei si Internelor si nici Consiliul Judetean nu putea sa dirijeze o suma care privea Consiliul Local Panciu, pentru efectuarea platilor catre un furnizor", a adaugat directorul Ionel Petrea.


Alba- neagra cu alimentarea cu gaze

Punctul de plecare al proiectului de alimentare cu gaze a fost Hotarirea de Guvern nr. 438 din 4.08.1997, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Infiintare distributie gaze naturale in orasul Panciu, judetul Vrancea", conform unui studiu de fezabilitate intocmit de societatea Instaproiect SRL Focsani. "In baza acestui contract, firma mentionata (n.r.- Instaproiect SRL Focsani) a intocmit si predat Primariei orasului Panciu studiul de fezabilitate, si caietele de sarcini ale acestui obiectiv. Detaliile de executie nu au fost elaborate si predate nici pina in prezent, datorita neachitarii integrale a contravalorii pentru fazele predate, prevazute in contract", se precizeaza in informarea Primariei Panciu. Anul urmator, respectiv in 1998, Primaria Panciu incheia un prim contract de executie de lucrari cu societatea SC Ciprom SA Ploiesti, cu termen de finalizare pentrul anul 2000, la o valoare totala de 12,5 miliarde lei. La mai putin de 2 luni dupa incheierea acestui contract, Ciprom cedeaza lucrarea societatii care urma sa joace rolul principal in toata afacerea, respectiv SC Aispa Star 95 Focsani. Intre cele doua se incheie un contract de subantrepriza de lucrari, cu o valoare de 1,8 miliarde lei. In luna octombrie 1998, conform informarii semnate de Zamfir Stoica, Aispa a achizitionat de la SC Pan Prod SRL Panciu un contract de prestari servicii in valoare de 800 milioane lei. La cinci zile de la incheierea contractului, societatea panceana emite o factura de 200 milioane lei, contravaloarea a 200 metri cubi cherestea de brad. "Aceste materiale achizitionate nu erau necesare pentru derularea investitiei si nici nu au fost furnizate efectiv, neexistind nici un proces verbal de custodie sau nota de intrare receptie", se mentioneaza in informare. Tot in derularea contractului de subantrepriza "Primaria Panciu achita celei din urma (n.r.- Aispa Stars \'95) suma de 90 milioane lei reprezentind contravaloarea a 10 tone de otel beton, si pentru aceasta neexistind nici un proces verbal de custodie sau nota de intrare receptie". Primarul Petre l-a acuzat in mai multe rinduri pentru lipsa acestor materiale pe fostul primar din perioada 1996-2000, actualul consilier democrat Fanica Panciu. "Aceste afaceri s-au facut pe mandatul domnului Fanica Panciu. De ce nu-l intrebati pe el ce a facut cu acele materiale?" a raspuns actualul primar pancean la o interpelare venita din partea Ziarului de Vrancea. Primarul Petre a promis ca va aduce dovezi in sprijinul afirmatiilor sale.


Contractele au fost schimbate la cheremul PSD-ului

Chiar daca contractul de executie fusese semnat in urma cu mai bine de un an, Ciprom Ploiesti a cumparat abia in aprilie 1998 un km de teava de inalta presiune, pe care a facturat-o cu suma de 313 milioane lei. Din lipsa de bani, Primaria Panciu nu a reusit sa achite valoarea facturii. Datoria a fost achitata pina la urma de catre Administratia Finantelor Publice Ploiesti, in compensare cu datoriile societatii Ciprom catre bugetul de stat. In ianuarie 2001 lucrarea a fost reevaluata , pe baza unui studiu tehnico-economic, la suma de 43,224 miliarde de lei. Tot in anul 2001, Consiliul Local Panciu, constituit majoritar din consilieri PSD, a aprobat incheierea contractului de asociere in participatiune intre Primaria Panciu si SC Aispa Stars \'95 Focsani. Din informatii furnizate de consilieri rezulta ca, imediat dupa ce investitia a fost reevaluata, Primaria Panciu a justificat prin lipsa de fonduri incetarea relatiei cu societatea prahoveana Ciprom. "S-a considerat ca, din cauza lipsei de fonduri, Primaria Panciu nu poate achita sumele aferente lucrarilor pentru alimentarea cu gaz", a declarat consilierul Sorin Robu. Contractul de asociere in participatiune semnat intre Primaria Panciu si Aispa Stars \'95 a fost insotit de un protocol care prevedea metinerea constructorului de specialitate, respectiv societatea Ciprom SA Ploiesti. In baza celor doua acte, Aispa si Ciprom au continuat efectuarea de achizitii, respectiv 2000 metri de teava de inalta presiune. Pentru ca forma de asociere contractuala nu a fost accceptata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), contractul de asociere in participatiune a fost reziliat, urmind ca pentru aceasta investitie sa fie organizata o licitatei. "Licitatia publica a fost o mascarada, ca lucrarea sa fie incredintata tot catre Aispa, asa cum a fost comandat de catre Oprisan", declara consilierul Octavian Sandulache la una din sedintele de Consiliu Local Panciu. In acest fel, consilierii au fost chemati sa voteze o alta forma de asociere cu societatea lui Prunache, respectiv un contract de concesiune aprobat in luna decembrie 2001.


Contractul de concesiune- mina de bani pentru Aispa

Conform prevederilor din contractul de concesiune, realizarea investitiei a fost stabilita la 24 luni. In acest fel, obiectivul urma sa fie finalizat la sfirsitul anului 2003. In acelasi timp, in continutul contractului se specifica si faptul ca prevederile contractuale pot fi modificate in mod unilateral de catre concedent (n.r.- calitate detinuta de Primaria Panciu) cu notificarea prealabila a concesionarului, dar numai prin act aditional incheiat intre parti. De asemenea, se specifica si constituirea unei garantii de plata a redeventei. Retragerea dreptului de concesiune este conditionata, printre altele, de retragerea licentei de catre ANRGN sau de nerespectarea oricarei alte obligatii contractuale de catre concesionar. In acelasi timp, pentru a putea obtine si continua in mod legal concesiunea, Aispa Stars \'95 trebuia sa obtina licenta de executie din partea ANRGN. Se pare ca singurul aviz din partea acestei institutii a fost doar unul provizoriu, pentru ca Prunache sa poata pune mina pe lucrarea de la Panciu.


Primaria Panciu, in chinurile rezilierii concesiunii cu Aispa

"In prezent, contractul de concesiune a fost reziliat datorita nerespectarii termenului de executie prevazut in contract si in actul aditional si a retragerii licentei de executie firmei Aispa Stars \'95 Focsani", se arata in informarea adresata consilierilor. Cu toate acestea, chiar in sedinta in care a fost prezentata informarea, primarul Petre a fost mandatat pentru declansarea actiunii judecatoresti de reziliere a contractului de concesiune incheiat cu firma lui Corneliu Prunache. Indiferent daca acest contract este sau nu reziliat, singura pagubita ramine Primaria Panciu, care ar avea de recuperat sumele care le-a platit catre Aispa Stars \'95. Din calculul facut de unii consilieri, prejudiciul total s-ar ridica la peste 7 miliarde lei. Primarul Ion Petre este in schimb foarte sigur ca aceste sume, pe care le considera ca fiind mult mai mici nu sint pierdute, ci se regasesc in lucrarea din teren. "Cine va prelua aceasta lucrare va plati obiectivul in faza de realizare", a a afirmat in mai multe rinduri primarul pancean. Pina una alta, potrivit ultimei evaluari, reteaua de alimentare cu gaze de are nevoie de peste 115 miliarde de lei pentru a fi realizata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.