Orașul Panciu

Stema Panciului, kitsch si manipulare

Ziarul de Vrancea
22 oct 2007 2075 vizualizări
Din dorinta de a schimba imaginea orasului, pancenii s-au trezit ca autoritatile locale le-au facut cadou o noua stema, in care gustul indoielnic si inclinatia catre kitch fac bun menaj

Este exemplul tipic de manipulare a istoriei, asa cum se facea pe timpul comunismului

Daca acum un secol pe stema Panciului erau reprezentati doar trei struguri, asa cum putem vedea in imaginea de mai sus, deoarece Panciu era si mai este una din marile podgorii romanesti, astazi veti descoperi pe stema localitatii o minunatie. Nu mai putin de trei registre vor sa ofere panceanului modern o imagine cu adevarat falsa despre orasul lor. Pentru ca primarul Ion Petre ne-a trimis la plimbare la ultima convorbire telefonica, am luat informatia despre stema tocmai de pe site-ul primariei Panciu. "Scut tripartit cu un sef rosu, timbrat cu o coroana murala de argint. In primul cartier, pe verde, o carte deschisa de argint cu inscriptia «FIAT LUX». In cartierul secund, pe azur, o biserica de argint. In cartierul al treilea, pe rosu, un butoi de argint cu cep inconjurat de o coroana de vita si struguri. Pe butoi bustul natural al unui personaj incoronat. In sef, o inscriptie de azur cu deviza Panciu. Semnificatie : Scutul face aluzie la traditia invatamintului pancean de 150 de ani, la traditia monahala a zonei reprezentata de Schiturile Brazi si Sf. Ioan, si la bogatia viticola a zonei reprezentata de vestitele hrube din vremea lui Stefan cel Mare", scrie pe site-ul Prmariei (www.primariapanciu.ro/stema.htm). In fata unei asemenea manipulari a istoriei Panciului le amintim autoritatilor de la poalele Neicului ca numai pe timpul comunismului istoria a fost schimbata doar pentru a face din Scornicesti, capitala ideologica a Romaniei. Daca pancenii de la sfirsitul secolului al XIX-lea nu au pus pe stema orasului, nici biserici, nici vreo carte deschisa, ci un buchet de struguri, este pentru ca Panciu nu a fost niciodata o localitate cu traditii bisericesti laice sau monahale. La apogeul sau Panciu avea doar doua biserici, fata de Focsani care avea aproape treizeci de locasuri de cult si nu are o biserica pe stema, iar schiturile din jurul orasului, in trecut nu apartineau de localitatea Panciu. Cit despre cartea deschisa cu inscriptia «FIAT LUX» de pe stema, aceasta este o mostra de plagiat intelectual, despre care, oricum, Ion Petre habar nu are ce inseamna. La fel ca si ceilalti alesi locali care le-au bagat pancenilor citate furate din latina, ca si cind Panciu este Blajul Romaniei. (Valentin MUSCA)


Imnul orasului, un deziderat nevotat


O initiativa unica in peisajul administratiei locale de pe la noi a fost lansata de primarul Ion Petre cu citeva zile inaintea Sarbatorilor orasului Panciu. La sedinta de Consiliu Local de acum citeva saptamini, cel dintii gospodar al pancenilor a propus spre aprobare imnul orasului. Propunerea a fost primita cu circumspectie de majoritatea consilierilor, care au votat impotriva acestei initiative pitoresti. "In 2002 - 2003 am votat stema orasului, ne mai ramine ca in 2010 sa votam drapelul si sintem stat in stat. Picam in derizoriu, in ridicol", a spus la momentul dezbaterii Octavian Sandulache, consilier PNL. "Ce ne trebuie noua imn? Sa il fredoneze cine?", s-a mai intrebat retoric consilierul liberal. Cintecul orasului Panciu, motiv de mindrie pentru edilul Petre, chiar daca nu a trecut de votul consilierilor, a fost intonat in deschiderea sarbatorilor orasului, dupa spusele primarului. "Cintecul este compus, urmeaza sa fie cintat la deschiderea manifestarilor, chiar daca nu a fost votat ca imn in cadrul sedintei de Consiliu Local", a afirmat Ion Petre inaintea debutului Zilelor orasului Panciu. Cit priveste autorul orchestratiei si al versurilor, cit si costul efectiv al realizarii imnului pancean, edilul nu a vrut sa dezvaluie secretul. (Mihaela BESLEAGA)


Turul Panciului


Iluminat stradal si retea de gaze


Primaria Panciu a demarat proiectul investitional privind alimentarea cu gaze naturale a orasului. Valoarea investitiei este de un milion de euro si consta in introducerea aductiunii de gaze naturale pe toate strazile din oras. Lucrarile de alimentare cu gaze naturale a orasului Panciu au fost deja demarate, fiind introduse conducte pe strazile Mihai Viteazu, Libertatii, Cuza Voda si in zona cuprinsa intre Casa de Cultura si Statia Peco si pe aleile viticole din aceasta zona. In ultimile luni, la Panciu au fost demarate investitii de peste 10 milioane de lei, din care cea mai importanta este alimentarea cu gaze. Tot la Panciu se lucreaza de aproximativ trei luni la modernizarea iluminatului public stradal. Lucrarile vor fi finalizate pina la data de 1 decembrie. (D. G.)


Proiecte pentru situatii de urgenta


Primaria Panciu a depus cinci proiecte spre a obtine finantare nerambursabila pentru rezolvarea unor probleme de tip comunitar.

Proiectele sint depuse pentru Programul Phare 2005/2006, capitolul "Fondul de modernizare pentru dezvoltarea administratiei la nivel local". Prin cele cinci proiecte vor fi rezolvate probleme cu care se confrunta serviciul de voluntariat pentru situatii de urgenta, serviciul de gospodarire comunala si gestionarea deseurilor provenite din constructii si demolari. Cel de-al cincilea proiect denumit Info-Panciu vizeaza introducerea de info chioscuri prin care cetatenii din Panciu sa afle toate activitatile administratiei locale. (D. G.)


Asocieri pentru colectarea deseurilor


Consiliile locale din orasul Panciu si din comunele Movilita, Straoane si Tifesti s-au asociat, in vederea realizarii unui sistem comun de colectare a deseurilor, denumit generic "ECO-Panciu: Sistem eficient de gestionare a deseurilor". Conform primarului orasului Panciu, gestionarea deseurilor reprezinta o problema cu un impact deosebit asupra conservarii mediului, iar autoritatile locale nu au, in momentul de fata, capacitatea de a face un management de calitate in acest sector. In opinia primarului Ion Petre investitia este de aproape 70.000 de euro. (D. G.)



Premiu in administratie pentru Primaria Panciu


Joi seara a avut loc la Brasov Gala Premiilor de Excelenta Administratie.ro, la care au participat reprezentanti si de la trei primarii din Vrancea, Focsani, Adjud si Panciu. La manifestare au participat 120 de persoane din conducerea prefecturilor, consiliilor judetene si primariilor din intreaga tara. Prezent la decernarea diplomelor, primarul Ion Petre s-a intors acasa cu unul dintre cele mai importante premii. Primaria Panciu a primit premiu special de excelenta pentru cel mai bun proiect de accesare de fonduri europene, pentru programul "Panciu ecologic". "Am luat premiu pentru Proiectul «Panciu ecologic», derulat pe fonduri europene. Programul cuprinde si un proiect de alimentare cu gaze, in valoare de peste un milion de euro. Proiectul «Panciu ecologic» este structurat pe doua etape de finantare, in prima etapa fiind inclusa plata studiului de fezabilitate si in cea de-a doua finantarea pentru statia de epurare, in valoare de 2,5 milioane de euro", ne-a declarat primarul pancean Ion Petre. (I. CRETU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.