Orașul Odobești

Conflictul cumetrilor se lasă cu plângeri penale. Amenințări cu falimentul și „cicatrici” în infrastructura Odobeștiului

Ziarul de Vrancea
16 mar 2021 30071 vizualizări
Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș, administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri.
Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș, administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri.

Deși în diverse ocazii, politicieni din diverse formațiuni politice se arătau deosebit de îngrijorați de soarta antreprenorilor autohtoni, Ziarul de Vrancea vă prezintă astăzi cazul cel puțin curios al relației tensionate între SC Izoterm Construct SRL Odobești și Primăria Orașului Odobești.

Firma SC Izoterm Construct SRL Odobești, unul dintre cei mari mari contribuabili la bugetul UAT Odobești, are de încasat 3,23 milioane RON de la Primăria orașului. Administratorul firmei acuză faptul că Primăria îi pune piedici în derularea investițiilor contractate legal pe raza orașului, prin refuzul/ tergiversarea înregistrării documentelor și prin neachitarea facturilor la lucrările executate. Mai mult, firma a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, primarul Daniel Nicolaș și 3 funcționari fiind acuzați de abuz în serviciu. Sesizări au mai fost transmise Corpului de Control al Prim-Ministrului și Camerei de Conturi Vrancea.  

Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș, administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri. Adevăratele cauze ale neînțelegerilor recent izbucnite între cei doi nu vor fi ușor de probat, dar Bontaș susține c-ar fi primit inclusiv amenințări cu falimentarea firmei. Prezentăm în continuare pozițiile celor doi. 

Marian Bontaș, administrator SC Izoterm Construct SRL Odobești: „În urma apariției în presă a problemelor ce privesc relațiile contractuale dintre compania noastră, SC Izoterm Construct SRL, și Primăria Orașului Odobești, considerăm necesar să venim cu o serie de precizări, pentru corecta informare a cetățenilor orașului Odobești. 

Mai întâi, prezentăm situația investițiilor în derulare, pentru care compania noastră are de încasat sume consistente de bani:

- Drum de legătură DN 2D - DN 2M și modernizare rețea stradală locuințe ANL și strămutare Cartier Sturza. Proiectul este realizat în proporție de 98%, dar Primăria refuză să achite ultima situație de plată pentru lucrările executate în septembrie 2020 și neîncasate nici până astăzi, în valoare de 2,4 milioane RON. La această investiție, la fiecare situație de plată s-au prelevat probe din asfalt și trimise la laborator și ne întrebăm dacă acest lucru s-a realizat și la Strada Gării din Cartierul Unirea, care, din punctul de vedere al aparatului de specialitate din UAT Odobești, este realizată perfect și un model de urmat.

- Înființare zonă spații verzi și parc de recreere în orașul Odobești, Strada Libertății, punct Sf. Ilie. Lucrarea este oprită deoarece, la fiecare situație de lucrări, dirigintele de șantier, care nu cunoaște situația din teren, invocă varii motive pentru a întârzia facturarea și, implicit, plata. De exemplu, dirigintele de șantier solicită, printre altele: buletin de analiză pentru apa utilizată la prepararea betonului, beton achiziționat de la stație de betoane autorizată și care a emis certificat de conformitate; ”trasabilitate la beton”, adică traseul pe unde a circulat autobetoniera de la stația de betoane până la șantier. Rest de plată - aproximativ 377.000 RON.

- Drumuri de acces parcări, din care face parte și Strada Ștefan cel Mare. Lucrările sunt blocate deoarece Primăria nu vrea să recunoască termenul de execuție rămas și, ca atare, nu putem face o asigurare de bună execuție pentru a continua lucrările. Valoarea lucrărilor executate și neplătite: 223.669 RON.

- Modernizare infrastructură stradală oraș Odobești - lucrare avizată de dirigintele de șantier, Inspectoratul Județean în Construcții, fapt pentru care banii au fost virați de Ministerul Dezvoltării, și refuzată de aparatul de specialitate din UAT Odobești. Suma de plată, în valoare de 243.000 RON, a fost returnată de Primăria Odobești Ministerului Dezvoltării.

Astfel, doar adunând aceste sume restante, rezultă un debit de încasat de la UAT Odobești în valoare totală de 3,23 milioane RON. Mai mult, firma noastră va solicita în instanță plata penalităților, conform contractelor încheiate pentru executarea lucrărilor. Aceste penalități vor fi suportate din bugetul local, adică din banii cetățenilor orașului Odobești.

Menționăm că dispunem de toate resursele tehnice și materiale, precum și de personal calificat, pentru a realiza proiectele contractate în cel mai scurt timp, dacă aparatul de specialitate al Primăriei Odobești dorește acest lucru. Până acum, noi am demonstrat că facem lucrări de calitate, în termenele contractuale, atât în orașul Odobești cât și în alte localități din județ. Ca atare, noi, în maximum două luni, putem finaliza Strada Ștefan cel Mare, astfel încât toți cetățenii orașului Odobești și nu numai să poată circula în condiții de confort și siguranță. Se pare că finalizarea acestei investiții și disconfortul oamenilor care locuiesc în zonă și care circulă pe acest drum nu reprezintă o prioritate pentru domnul primar Daniel Nicolaș, deoarece acesta locuiește de ani buni în Focșani.

Menționăm că firma noastră este unul dintre cei mari mari contribuabili la bugetul UAT Odobești, cu toate plățile la zi. Compania noastră are aproximativ 50 de angajați, care depind de acest loc de muncă (împreună cu familiile lor). 

Aceasta este situația reală, una neplăcută pentru noi și, mai ales, pentru cetățenii orașului Odobești, care au cel mai mult de suferit. Remedierea acestor lucruri stă doar în voința conducerii Primăriei Odobești.”

Răspunsul primarului Daniel Nicolaș al orașului Odobești 

În calitate de edil șef al orașului Odobești, îmi doresc lucrări de calitate, o infrastructură modernă, care să dureze în timp și să nu necesite reparații frecvente, îmi doresc ca toate proiectele derulate în orașul nostru să fie finalizate și implementate corespunzător. Sunt sigur că același lucruri îsi dorește fiecare odobeștean.

Orice persoană, societate comercială sau administrator al unei societăți care se simte sau se consideră nedreptațită sau dezavantajată în raport cu instituțiile statului, poate apela la instituțiile abilitate pentru a-și găsi dreptatea și a face lumină în problemele sale. Noi, Primăria Orașului Odobești, tratăm în mod egal toate societațile comerciale cu care colaboram și mai mult decât atât am invitat SC Izoterm Construct SRL la mediere punctuală pentru fiecare contract în parte, dar din păcate eforturile noastre de a găsi o soluție la problemele iscate din vina exclusivă a constructorului au rămas fără rezultat.

Punctual vorbind situația este foarte simplă și se prezintă astfel:

  • Proiectul drum de legătură-DN 2D- DN 2 M-constructorul a executat lucrări care nu au fost avizate de către dirigintele de șantier fiind sub standardul de calitate, iar Primăria Odobești nu decontează astfel de lucrări.

Până la acest moment Primăria a decontat toate lucrările care au fost executate conform standardelor sau care au fost remediate și aduse la standardul de calitate. În momentul în care ne sunt aduse spre decontare situații de lucrări conforme cu realitatea și cu standardele în vigoare, acestea vor fi trimise spre decontare la Minister în cel mai scurt timp posibil.

  • Modernizare infrastructură stradală oraș Odobești- pentru acest obiectiv i s-a solicitat constructorului prezentarea unei asigurări de bună execuție a lucrărilor deoarece polița anterioară a expirat și nu a fost reînnoită, iar banii solicitați în ultima situație de lucrări au fost returnați către Minister deoarece constructorul a refuzat să prezinte un instrument pentru garanția de bună execuție în termen de valabilitate, în ciuda notificărilor primite de la Primărie în acest sens.
  • Înființare zonă spații verzi și parc de recreere în orașul Odobești, Strada Libertății, punct Sf. Ilie-situația prezentată dirigintelui de șantier conținea lucrări neexecutate, lipsă dotari (45 stâlpi de iluminat alei) și nu avea atașamente și documnete de conformitate, în atare condiții,situația de lucrări nu poate fi ordonanțată la plată. 
  • Modernizare Drumuri de acces parcări-lucrările pentru acest proiect trebuiau finalizate în termen de 6 luni de la ordinul de începere al lucrărilor, dar datorită faptului că a intervenit o situație neprevăzută la strada Ștefan cel Mare, aceste lucrări au fost sistate și reluate după o întrerupere de 2 luni și 14 zile, termenul de execuție prelungindu-se cu această perioadă conform contractului. Obligația constructorului este să prezinte un instrument de garantare care să acopere atât perioada de execuție a lucrărilior cât și perioada de garanție a acestora. Conform graficului de execuție prezentat la semnarea contractului, constructorul se află în întârziere,dar are posibilitatea să termine lucrările așa cum declară “Ca atare, noi, în maximum două luni, putem finaliza Strada Ștefan cel Mare”sau să solicite prelungirea termenului de execuție pe motive bine întemeiate.

Una dintre prioritățile administrației publice locale este cheltuirea judicioasă a banului public pe lucrări de calitate, normele și regulile impuse firmelor care au contracte de reabilitare a infrastructurii rutiere fiind foarte clar, prevăzute prin contract. Nu am făcut rabat de la calitate, pentru că îi respectăm pe cetățenii orașului Odobești, de aceea Primăria a refuzat plătirea lucrărilor care nu respectă normele de calitate. Nu puteam plăti un lucru prost făcut sau care nu întrunește condițiile legale pentru a fi decontat!

În punctul de vedere făcut public chiar de firma Izoterm, administratorul acestei societăți acuză aparatul Primăriei Odobești ca a respectat legea și a solicitat probe de calitate a lucrărilor efectuate (probe din asflat, probe de calitate a betonului), deci recunoaște că Primăria a cerut calitate în executarea lucrărilor!

Încercarea de victimizare a administratorului SC Izoterm nu reprezintă o soluție de ieșire din criza provocată ci doar o încercare derizorie a acestuia de a induce cetațenilor orașului Odobești, o imagine deformată a situației care să-l pună într-un avantaj ireal. Singura soluție de ieșire din această situație este ca societatea să înceapă săl ucreze la standardele de calitate asumate prin contract și prevăzute prin lege, s  respecte termenele contractuale și să prezinte documentele ce îi sunt solicitate conform stadiului fiecarui proiect, interesul nostru fiind finalizarea cu succes a acestora.

Faptul că administratorul acestei firme se erijează în apărătorul odobeștenilor este jenant și denotă ipocrizie, în condițiile în care odobeștenii au de suferit tocmai din cauza lucrărilor făcute de mântuială de acest constructor.

Fac apel la rațiune și bun simț și, nu în ultimul rând, la respectarea legii!”

P.S Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri. Adevăratele cauze ale neînțelegerilor recent izbucnite între cei doi probabil nu vor fi ușor de probat, dar Bontaș susține c-ar fi primit inclusiv amenințări cu falimentarea firmei. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.