Orașul Odobești

Sfintul Proroc Ilie Tesviteanul

Ziarul de Vrancea
20 iul 2009 2714 vizualizări
Hram la biserica Sfîntul Ilie din Odobesti

Lacasul a fost pina in 2007 filiala a bisericii "Adormirea Maicii Domnului"

Credinciosii din Odobesti sint astazi in sarbatoare. Cea mai tinara parohie, "Sfintul Ilie" din cartierul Unirea, praznuieste sfintul protector, pe prorocul Ilie Tesviteanul. Construita inainte de 1800, biserica situata la frontiera dintre fostele comune de razesi Vinesesti si Patesti, a functionat pina in 2007 ca filiala a bisericii "Adormirea Maicii Domnului". Nu stim cum a aratat biserica in secolul al XIX-lea, dar in secolul XX lacasul a primit aceasta forma, pe care o vedem si astazi. Reparata din nou dupa Primul Razboi Mondial, in 1920 a fost realizata o frumoasa catapeteazma din lemn, care impodobeste lacasul si astazi. Dupa al II-lea Razboi Mondial, biserica a fost din nou reparata, ultimile retusuri fiind facute dupa cutremurele din 1977 si 1989. întrucit biserica a fost din totdeauna o filiala a bisericii "Adormirea Maicii Domnului", informatiile despre evenimente importante din viata acestui catun si a bisericii lipsesc. însa, o cruce pastrata pe Sfinta Masa poarta data de 1845 si numele slujitorului, pr. Alexandru Codrescu. De asemenea, in patrimoniul parohiei se afla si o icoana cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", care poarta data de 1794, ceea ce ne face sa presupunem ca inaintea ridicarii constructiei de caramida si zid, pe acelasi loc a existat deja o biserica, cel mai probabil din lemn sau paianta. "Ii invitam pe toti crestinii din oras si din podgorie sa participe la cel mai important eveniment de peste an din viata parohiei. Este vorba despre hramul bisericii noastre, care este momentul cind facem bilantul asupra intregii activitati. Ca si in anii trecuti am invitat si oficialitatile orasului, care ne-au sprijinit sa finalizam constructia clopotnitei si amenajarea spatiului din curtea sfintei noastre biserici. Multumesc si pe aceasta cale celor care ne-au ajutat si sint alaturi de noi", ne-a spus preotul paroh Teodor Paraschiv. (Andrei MILCOVEANU)


u peste 120.000 de romani isi serbeaza astazi ziua onomastica

In fiecare an, la 20 iulie, Biserica Ortodoxa il serbeaza pe Sfintul Proroc Ilie Tezviteanul. Sfintul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad, situata dincolo de Iordan. Sfintul Proroc Ilie s-a nascut cu 900 de ani inainte de Iisus Hristos, intr-o perioada grea a istoriei poporului ales, cind cultul idolilor otravea oamenii. A fost trimis de Dumnezeu la Ahab sa-i vesteasca acestuia marea seceta. Regele, in loc sa se pocaiasca, a incercat sa-l ucida. Ascuns de Dumnezeu intr-o pestera, linga un piriu, si hranit de un corb, Sfintul Ilie a ajuns dupa un timp la o vaduva din Sarepta Sidonului - in sudul Libanului de astazi, unde a inceput sa faca diverse minuni "" l-a inviat pe fiul acesteia si i-a inmultit faina si uleiul. Spre sfirsitul anilor de seceta, Dumnezeu l-a trimis pe Sfintul Ilie la regele Ahab ca sa-i descopere acestuia ca suferintele si tulburarea din popor sint cauzate de inchinarea la idoli. Pentru cunoasterea adevaratului Dumnezeu, Sfintul Ilie i-a propus imparatului sa ridice un jertfelnic si sa se roage mai intii prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Regele, fara stirea Izabelei, a adunat pe munte tot poporul, sfetnicii si prorocii cu slujitorii idolilor. Acestia s-au rugat, dar Dumnezeul lor "a ramas surd", pentru ca nu exista. Spre seara s-a rugat si Sfintul Ilie si Dumnezeu a trimis foc din cer si a ars totul, uscind si apa din santurile dimprejur. Multimile suferinde au cazut cu fata la pamint, s-au cait de pacatele facute, si i-au ucis pe prorocii si slujitorii zeilor. Biblia relateaza ca Sfintul Ilie a fost rasplatit de Dumnezeu pentru viata lui lipsita de orice pacat, ridicindu-l la cer cu trupul, fara moarte fizica, insa Scriptura spune ca, la sfirsitul lumii, profetul se va intoarce pe pamint, va fi martirizat si astfel vor primi si el moartea fizica, fireasca pentru orice om. Sfintul este ocrotitorul aviatorilor si patronul ploilor. Traditia spune ca de va tuna de Sfintul Ilie, vor fi merele si alunele viermanoase; daca ploua, va ploua 20 de zile. Peste 120.000 de romani cu numele Ilie, Iliuta, Ilinca sau Ilia isi serbeaza astazi ziua onomastica. Tuturor celor care isi serbeaza onomastica la sarbatoarea Sfintului Ilie le dorim fericire, sanatate si impliniri alaturi de cei dragi! (E. P.)

784


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 15 ore, 11 minute, 35 secunde
Doamne ajuta!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.