Jurnalism cetatenesc

Poştalionul cu probleme

Ziarul de Vrancea
10 aug 2012 970 vizualizări
Înapoi la anii ’50

„Cand eram copii, prin anii ’50, ne aşezam pe burtă şi beam apă din raul Putna. Asta a durat pană pe la sfarşitul anilor ’60 cand în satele Purceleşti, rebotezat Putna, şi Ivănceşti s-a introdus reţea de apă din coloana ce venea prin cădere libera de la km26. Trăiam şi noi aproape de civilizaţie. Au venit însă vremurile "bune" şi ne-am pricopsit cu primarul roşu, cel care la revoluţie a ascuns-o pe prima secretară si care l-a improprietărit pe Portofel cu terenul pentru căsuţa modestă de la km. 25. I-a venit lui "geniala" idee să ne debranşeze de la reţeaua veche, să foreze şi să schimbe ţevile, pe fonduri europene, ca să-i mai  iasă şi lui ceva bani. De atunci ne-am întors la anii ’50. La preţ mai mare decat în Focşani, apa curge 2-3 ore pe zi cu intermitenţe şi cu presiune scăzută, un fel de ţaraială. Nu poţi folosi o maşină de spălat, un boiler sau să adapi animalele din curte.Tuciuriul de primar găseşte scuze ba că se arde un motor, ba că-i secetă ori că n-are timp pentru că-i la televiziune să clameze succesele sale şi doctrina  USL. Speranţa noastră-i în luna septembrie cand are el nevoie de apă ca să falsifice vinuri şi atunci vom reveni la civilizaţie. Pană atunci însă ne întoarcem la salvarea noastră: PE BURTĂ, LA PUTNA !

Steluta Becali


„Nu avem ce să facem. Dacă în luna aprilie se livrau 260 de vagoane de apă, acum s-a ajuns la aproape 1000 de vagoane şi tot nu ajunge. Este imposibil să-i lămurim pe oameni, că nu vor să înţeleagă, fiecare are o brazdă, o floare de udat. Unii au început să irige chiar şi lucerna şi porumbul cu apa de băut. Cand s-a proiectat sistemul de apă s-au luat în considerare populaţia, păsările, animalele, un spor al populaţiei cu un procent de 15%. Acum a scăzut populaţia şi animalele şi tot degeaba. Mai luăm apă şi din conducta Odobeştiului, va fi o problemă cand se va întrerupe. Ne-am luat însă măsuri de precauţie şi vom mai fora două puţuri. E tragedie pentru cei de pe deal, pentru că apa nu are presiune să ajungă la ei, pentru că irigă cei din vale. Apă este destulă, dar nu pentru irigat, asta nu înţeleg oamenii. Sunt luni în care nu ne scoatem banii nici pe curentul consumat, pentru că nu se consumă apă. Eu am vie nouă, în anul trei, şi am luat apă din Putna ca s-o irig. De data asta nu depinde de noi, autorităţile locale, dacă oamenii nu vor să înţeleagă. Le-am spus că dacă, Doamne fereşte, nu plouă doi ani de zile, ce facem, crăpăm cu toţii?”

Răspuns oferit de Ştefan Sîchin, primar Boloteşti

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.