Jurnalism cetatenesc

Mari aniversări culturale

Ziarul de Vrancea
8 aug 2012 2683 vizualizări
Caragiale - contemporanul nostru

Caragiale zici? L-am întalnit ieri la conacul lui Vlahuţă de la Dragosloveni. Un moftangiu. S-a făcut că nu mă vede de cand am scris că personajele lui sunt cam neîmplinite faţă de cele reale de astăzi. De, viaţa întrece de multe ori ficţiunea.
Cu el mai era Farfuridi şi Caţavencu de la Cameră. Se spune cat îl ţinea gura – „mare lucru-n lume e şi-nvăţătura; ţine loc de multe, chiar şi de talent – printr-o şcoală bună, rafinezi natura, din viţel poţi scoate un bou eminent”. Dacă nu se apuca de teatru, ajungea poate poet, că le are cu boii ăştia. Republican cum e, de la Ploieşti, mai făcea o revoluţie, mai căpăta un certificat de băgător de seamă şi nu mai plătea impozite. Ce, ăştia de la ANAF plătesc? Şi nici măcar nu i-au lustruit ghetele marinarului, cand trăgea din trabuc la Anvers.
Dar aşa, ce-a caştigat? S-a ales cu „o noapte furtunoasă” la „hanul lui Manjoală”, că la Golden Blitz n-avea loc de marinar.  De-atunci ne-arată tirania buzunarelor goaleConstituţiei, „care ceea ce vezi că se petrece, nu poţi pentru că... D-ale carnavalului”, mă-nţelegi?
Altfel, e omul „momentului”. Nu-i scapă nimeni: cum îl prinde, cum îl arde. Îl taxează adică, de-i merg fulgii: „funeriada pedagogului de şcoală nouă”, ce mai...
„Şi dă-i şi luptă” cu Casa Mihăileanu, SNCFR, „diplomaţie”, „lanţul slăbiciunilor”, „La Peleş„, etc. Gata-gata să concureze starea (ce)vilă a lui Videanu, Luca, Blejnar, Popoviciu. A dormit el vreo zi în Parlament? A făcut vreo noapte albă la Strasbourg? A făcut el un Caritas, un Gerald, un FNI? În afară de debitul ăla de tutun din gară a privatizat el vreun Sidex, Alro sau vreun amărat de IAS? A făcut el din Romania o Dacia Felix?
„Curat-murdar, coane Fănică”, „o societate fără morală şi fără prinţipuri” în care „după lupte seculare care au durat douăzeci de ani, industria romană e admirabilă, dar lipseşte cu desăvarşire”. Cine mai umblă azi la „docomente”, cand „entereul general” este „pupat Piaţa Endpendenţii”. E un ratat al tranziţiei, mă crezi?
Un scriitor depăşit, dar de unde să ne trimită uniunile astea, „de la centru”, un „Agamiţă Dandanache mai lichea decat Farfuridi şi mai canalie decat... (persoană insemnată, nu v-o spui).

Valeriu Anghel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.