Jurnalism cetatenesc

Rovinieta, la limita legii

Ziarul de Vrancea
18 iul 2012 2614 vizualizări
Semnătura electronică poate duce la nulitatea absolută a procesului verbal

De ce sunt obligat să plătesc Rovinieta? De ce trebuie să plătesc această taxă de drum din moment ce aceste sume care se strâng la Bugetul de Stat nu se regăsesc deloc în starea infrastructurii din România? Dincolo de aceste întrebări aparent fără răspuns se află certitudinea consacrată de legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, prin care suntem obligaţi să achiziţionăm această rovinietă pentru fiecare situaţie în care circulăm pe drumurile din afara localităţilor. În caz contrar, se constată săvârşirea unei contravenţii şi vom fi sancţionaţi prin intermediul unui proces-verbal de contravenţie trimis, de obicei, după o perioadă de timp la domiciliu. Însă mai nou, a apărut o nouă practică în instanţele din România, şi anume, anularea amenzilor pentru neplata rovinietei pentru motivul că procesele-verbale trimise prin poştă nu sunt semnate. Cum funcţionează de fapt sistemul şi de ce totuşi aceste procese-verbale sunt supuse anulării?
Prin intermediul camerelor video, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR ) identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta. Amenzile sunt generate automat, printate şi trimise prin poştă având semnătură electronică. Dar, în conformitate cu art.17 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, „Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, (…), sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal”, fiind vorba bineanţeles despre semnătura olografă aplicată pe un document pe hârtie aşa cum sunt toate procesele-verbale de contravenţie eliberate în baza prevederilor O.G. 2/2001. Printr-o analiză a textului procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, trimis de CNADNR, se poate constata cu uşurinţă faptul că semnătura agentului constatator ce atrage anularea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute. De asemenea, faptul că documentul este semnat electronic (aşa cum se susţine de către CNADNR în întâmpinările depuse în dosarele de instanţă) nu are relevanţă din punctul de vedere al întocmirii în mod corect a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, din moment ce, la art. 22 coroborat cu Anexa 7 din H.G. 1259/2001 privind aprobarea Normelor tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, se prevede clar faptul că recepţionarea documentului semnat electronic se realizează doar electronic, printr-un sistem explicit şi în mod clar nu prin intermediul recomandatelor poştale. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate. Pe acest considerent, diferite instanţe din ţară au considerat că aceste procese-verbale sunt perfect anulabile şi au admis astfel plângerile contravenţionale ale contestatorilor.
Trebuie, de asemenea, subliniat şi faptul că nici în această materie practica judecătorească nu este unitară, astfel că în caz de amendă pentru neplata rovinietei nu este o certitudine că aceasta va fi anulată în instanţă.

În concluzie, luând în considerare faptul că în majoritatea statelor Uniunii Europene există acest concept de „vinietă’’ şi nu este unul inventat de autorităţile din România, pentru a se evita un litigiu având ca obiect o plângere contravenţională care s-ar putea întinde pe multe termene de judecată (ţinând cont de numărul imens de dosare cu obiect similar – Judecătoria Buzău – aprox. 10.000 de dosare numai din 2012); este de preferat să se achite această taxă.

Sebastian ANDREI, consilier juridic


În cazul în care aveţi diferite probleme pe chestiuni juridice, ne puteţi semnala chestiunile pe adresa de mail redactia@ziaruldevrancea.ro, iar colaboratorul nostru vă poate oferi consultanţă de specialitate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cristi, acum 4323 zile, 8 ore, 21 minute, 4 secunde
Ar trebui să mai treceţi pe la şcoală, deoarece "bineânţeles " este un cuvânt compus şi se scrie cu î din i şi nu cu â din a - bineînţeles.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.