Jurnalism cetatenesc

„Permisele să le dea cu răspundere, nu pe bani sau pe pile”

Ziarul de Vrancea
22 feb 2012 2530 vizualizări
Poliţia Rutieră şi Guvernul Romanei anunţă schimbări importante privind Codul Rutier. Şoferii nu vor mai intra atît de uşor în posesia permisului de conducere. Aceştia nu vor mai putea conduce dacă nu au 10 clase. De asemenea, cei care vor călca acceleraţia vor avea probleme mult mai mari. Vitezomanii vor avea amenzi mai mari şi perioade mai lungi de stat pe dreapta. Specialiştii evaluează, de asemenea, posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, în intervale orare speciale şi doar pe unele drumuri publice, fără permis de conducere. Cum comentează interlocutorii şi cititorii noştri aceste schimbări ale Codului Rutier puteţi afla din sondajul următor.

Constantin Anghelache, şofer, Focşani

„Sînt şofer de 44 de ani…. Dar dacă tata a fost cioban din tată în fiu şi acum vrea şi el maşină, un tractor, un utilaj ceva, să nu poată? Eu nu sînt de acord. Îi dau maşina mea lui fecior-miu, lui cumnate-miu sau ştiu eu cui doar dacă are carnetul, documentele, toate taxele plătite la zi, altfel nu! Cei care depăşesc viteza frecvent sînt un pericol social! Circulaţia la ora actuală este de groază! Tineretul te omoară cu zile! Fie că e pe trecere de pietoni, fie că nu. Trecerea de pietoni, spunea o lege pe vremea lui „răposatu’”, începe cu 50 m înainte de zebră şi se termină la 50 de m după, pentru că trebuie să treacă şi bătrîna aia care abia merge. De aia avem instanţe dar… nu îşi fac datoria pentru că dacă vine băiatul nu ştiu cui, plăteşte avocatul, plăteşte procurorul… şi iese curat.”

Teodora Apărece, pensionară, Focşani


„Amendă, puncte luate, permisul de conducere… sînt tot felul de pedepse ce se pot da. Dacă se repetă... să le ia carnetul pentru mai multă vreme. Este foarte grav să tot încalce limitele de viteză. Poate în momentul acela trece un bătrîn pe stradă, un copil… iar la o sută şi ceva la oră nu poate să îşi controleze maşina.  De multe ori trecem pe zebră şi ei te iau în rîs sau te lovesc la picior şi nu opresc… Chiar ieri am văzut o doamnă care a păţit asta. Trebuie dată o lege mai aspră. Şi permisele să le dea cu bun simţ, cu răspundere, nu pe bani sau pe pile pentru că sînt un pericol în trafic cei care îşi iau carnetul aşa. Şi foarte bine că trebuie să aibă zece clase cei care vor permis. Dacă nu ştii să scrii, să citeşti, nu cunoşti semnele de circulaţie… ce să cauţi în trafic? Şi cu motocicletele şi cu scuterele… toate trebuie reglementate. Legile sînt sfinte! Şi să le şi aplice, că altfel degeaba le dau…”

Anonim, Focşani

„Am înţeles că se poate conduce şi fără permis dar… nu am o părere prea bună. Nu cred că aş accepta să fiu cel din dreapta celui care conduce fără permis. Cele zece clase sînt absolut necesare pentru obţinerea permisului de conducere! Cred că ar trebui să fie mai radicali vis a vis de cei care încalcă în mod repetat regulile de circulaţie. Eu le-aş ridica permisul pentru totdeauna.”

Mirel, Focşani

„Sînt foarte mulţi care nu sînt tocmai zdraveni şi au carnet… Eu le-aş lua carnetul şi nu le-aş mai da niciodată... Nu mă încălzeşte cu nimic că i l-a suspendat 3 luni dacă după ce îl ia înapoi iar bea sau iar conduce ca nebunul.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu
www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Cristi
Şi ce facem cu ''şoferii'' din Cornetul care nici nu ştiu să scrie??? Poate se sesizează cineva vreodată cum au luat permisul!!!!

Marius
Pt comment-ul de mai sus,"o adevărată inconştienţă este să promovezi examenul auto, cu bani sau prin alte mijloace", aşa că vezi modelul european, unde conducătorii sînt mai civilizaţi şi nu produc accidente în lanţ...

Conducător profesionist
O adevărată inconştienţă de a conduce fără permis, chiar şi cu însoţitor. Nu au mai fost demult accidente...



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ADILU, acum 4469 zile, 5 ore, 17 minute, 34 secunde
Sa recunoastem: in mai toate tarile civilizate,exista variante diferite de obtinere a permisului de conducere. Ca luam exemplul Canadei-tara care ne-a adoptat de curand. La 16 ani o persoana poate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.