Jurnalism cetatenesc

„Situaţiile acestea scot la suprafaţă neimplicarea aleşilor noştri şi omenia unora dintre romani”

Ziarul de Vrancea
20 feb 2012 531 vizualizări
Focşăneanul Adrian Cherciu, plecat în Marea Britanie, strînge bani pentru sinistraţii din judeţ. „Sîntem solidari”! Acesta este numele campaniei caritabile iniţiată de organizaţia „ROMANi ONLiNE” din Marea Britanie, fondată de focşăneanul acesta. Plecaţi printre străini, romanii, dar şi englezii s-au unit în cadrul acestei campanii pentru a-i ajuta pe sinistraţii din Vrancea, pe cei ce au avut de suferit în urma zăpezii şi viscolului. Comunitatea romanească, dar şi englezii au donat 12.000 lire sterline. Cum privesc cititorii şi interlocutorii noştri aceste acţiuni caritabile puteţi afla din sondajul următor.

Marioara Văsîi, pensionară, Focşani


„Foarte bine, să îi ajute! Dacă nu ne ajutăm noi între noi, nu ne ajută nimeni! Numai să ajungă banii ăştia la cei care au nevoie... Acum depinde şi de cine îi împarte. Ştiţi cum se spune: „cine împarte, parte îşi face”. Cum să îi ajute!? Cu ce au nevoie! Cu mîncare, cu lemne... eu ştiu!?”

Ilie, agronom, Focşani

„Cred că nu ne avantajează prea mult toată povestea asta... iarăşi noi în rol de victime, de sinistraţi, de năpăstuiţi... A nins puternic în multe zone din lume, şi în zone unde nu au avut zăpadă sau nu au mai avut de ani buni... parcă nicăieri nu e ca la noi... Situaţiile de genul acesta scot la suprafaţă neputinţa sau neimplicarea aleşilor noştri şi, ca în acest caz, omenia unora dintre romani.”

Ioana Rusu, pensionară, Focşani

„Tot ei săracii... tot cei care au plecat din ţară, ei se gîndesc la noi. Au oamenii mare nevoie de ajutor! Nu aţi văzut la televizor ce nenorociri!? Bieţii oameni s-au trezit acoperiţi de zăpadă, fără mîncare, fără apă... Foarte bine că îi ajută, că se gîndeşte cineva la ei!”

Vasile Olaru, Focşani

„Admirabil gestul romanilor de peste hotare, dar cred că, totuşi, ceva nu e în regulă. Nu aşa sînt concepute ajutoarele, nu acesta este rolul lor. Pentru marea majoritate ar trebui să fie o jignire povestea asta cu ajutoarele la sacoşă. Ar trebui să fie date în mod organizat şi pe necesităţi. În acest caz, fiind vorba de zăpadă, să se aducă utilaje, motorină... Oamenii trăiesc la ţară de 2000 de ani şi fiecare an are şi iarnă, chiar dacă aceasta este specială. Iernile erau de trei-patru luni de zile. Niciodată nu s-au lăsat pe iarnă în baza ajutoarele. Bineînţeles, excepţie făcînd neputincioşii, aceştia intrînd la cazuri sociale de care trebuie să ştie şi să se ocupe primarul. Dacă au rămas fără mîncare şi lemne într-o săptămînă asta denotă altceva... Nu înseamnă că dacă nu pot merge o săptămînă la magazinul sătesc mor de foame în casă. De făină, drojfie şi mălai putea să îşi facă stoc oricine. Altele sînt nevoile oamenilor aceia.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu
www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

@cherciu

Dom'le, io nu vă înţeleg "implicarea" – dacă se poate numi aşa... Ce naiba, doar a nins, e drept că la proporţii epice, dar asta nu a săracit romanul, nu i-a golit cămara de mîncare, nu i-a luat hainele de pe el, nu s-a stricat mîncarea întrucît a fost frig, nu a fost atît de frig încît să-şi fi ars toate lemnele în astea 2 săptămîni de viforniţă şi aş putea continua... Singura problema este cantitatea mare de zăpadă ce a întîrziat pentru cîteva zile (în majoritatea cazurilor) eliberarea drumurilor, fapt care face posibilă aprovizionarea cu cele necesare. In rest, dacă a ramas în picioare casa, e nevoie de lopată şi muncă. Dacă erau inundaţii sau cutremur era altă poveste însă!
Romanii ar trebui să lase hei-rup-ismul ăsta cu fundaţii, ajutoare (au fost necesare în cîteva situaţii în primele zile, cînd căile de acces erau blocate), văicăreala şi mîna intinsa!

Măicăneşti
Nu înţeleg de ce se spune peste tot că sîntem sinistraţi. Magazinele sînt alimentate, medicii de familie au fost şi sînt in permanenţă în comună, farmaciile deschise, pe drumuri se poate circula, pe majoritatea cu maşina, în Stupina sînt foarte multe tractoare şi dacă vor pot si puteau să facă un efort pentru a se deszăpezi, fiind sat de agricultori, şi totuşi continuă să vină ajutoare. Singurii sinistraţi sînt cei de la primărie, în frunte cu primarul, vin alegerile!!! Strigă el că satul este sinistrat, se aduc ajutoare, el le împarte celor ce vor vota la vară, să vadă cetăţeanul ce primar gospodar este el. Dacă scotea toată ţigănia şi toţi iubitorii de pahar la dat zăpada, (ei sînt beneficiarii ajutoarelor, 90% din ele merg la ei) deszăpezea toată comuna la lopată, pe urma putea să-i plătească cu ajutoare că tot bani sînt.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pt comentariul maicanesti, acum 4471 zile, 22 ore, 9 secunde
De ce va mirati ca striga multi primari ca sunt sinistrati si vor ajutoare? Pentru marea majoritate a oamenilor cantitatea mare de zapada a fost si este o problema,pentru "alesii"nostri a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.