Jurnalism cetatenesc

„Chiar dacă sîntem criticaţi, avem şi motive de mîndrie”

Dana Chiorescu
30 nov 2011 2393 vizualizări
În 1990, 1 decembrie a fost proclamată ziua naţională. Această zi reprezintă aniversarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1918, cînd s-a votat unirea Transilvaniei cu România, moment care marchează unirea tuturor românilor într-un singur stat şi realizarea unităţii statului român. Marea Unire din 1918 a fost şi rămîne o pagină importantă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvîrşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii naţiuni române. Ca o tradiţie a ultimilor ani, Ziarul de Vrancea vă invită ca, măcar o dată pe an, de Ziua Naţională, să vă amintiţi şi motivele pentru care sîntem mîndri că sîntem romani.

Ghiţă Turcan, şomer, Focşani

“E ziua Romaniei şi ne bucurăm!!! Sîntem mîndri că sîntem romani! Sîntem buni, sîntem harnici, sîntem recunoscuţi în toate ţările. Sîntem un popor foarte muncitor, şi în ţară şi în străinătate… unde e nevoie de noi!”

Bogdan Gurgu, elev - Colegiul Economic, Focşani

„Sînt mîndru datorită unor sportivi care au făcut performanţă pentru Romania, sportivi ca Nadia, Hagi sau Năstase. Acestea sînt cele mai importante motive de mîndrie… or mai fi şi altele dar probabil se pierd printre motivele de nemulţumire. Am fost în străinătate… nu mi-a fost ruşine că sînt roman, nu am de ce, dar nici nu am fost deosebit de mîndru.”

Mirela, agent turism, Focşani

„Am avea ceva motive de bucurie. Avem un trecut glorios, mulţi au luptat pentru independenţa noastră. Încă ne mai putem mîndri cu tinerii  noştri, avem valori care s-au afirmat şi în ţară şi în „afară”. Chiar dacă sîntem criticaţi şi avem problemele noastre, ca orice naţiune, avem şi motive de mîndrie. Sînt şi romani care fac cinste. Dar dacă sistemul de învăţămînt nu se aşează pe baze solide, nu vom mai avea multă vreme cu ce ne mîndri.”

Cătălin Dănuţ Tarbă, elev cls I, Jariştea

„Ştiu că e ziua Romaniei! Am desenat steagul Romaniei la şcoală. Eu sînt mîndru că sînt roman! Romanii sînt buni, sînt deştepţi, harnici… Cînd voi fi mare voi locui tot în Romania! Nu vreau să plec nicăieri.”


Dumitra Radu, pensionară, Focşani

„Bineînţeles că sîntem mîndri că sîntem romani ! Avem suflet bun, credinţă, îl iubim pe cel de lîngă noi, chiar dacă ar trebui să fim mai toleranţi… Trebuie să ne străduim să fim la fel de buni cum au fost bunicii şi străbunicii noştri. La ţară oamenii sînt încă mai uniţi, se ajută... la oraş e altă viaţă... fiecare aleargă pentru el... În străinătate nu e aşa, vecinii nu sînt aşa de apropiaţi…. sînt mai reci.”

Anonim, Focşani

„Sigur că avem motive de a ne mîndri! Ar trebui să preţuim ce ne-a oferit natura, Dumnezeu sau cine vreţi dvs. Avem o ţară minunată! Noi, ca oameni, avem o mulţime de calităţi. Din păcate ştim să ieşim în evidenţă numai cu ce e rău.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
FLOREA RAMONA, acum 4540 zile, 9 ore, 30 minute, 52 secunde
Istoric, pot sa spun ca sunt mandra ca sunt romanca, dar nu imi place absolut deloc Romania de dincolo de istorie, cea din ziua de astazi. Politicieni corupti, un standard de viata foarte scazut, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.