Jurnalism cetatenesc

Gînduri de la suflet la suflet

Ziarul de Vrancea
22 nov 2011 1321 vizualizări
Omul care sfinţeşte locul

Pe scările, pe holul dispensarului medical al Comunei Tănăsoaia, judeţul Vrancea, zilnic se aud paşi apăsaţi, apar priviri abrupte sau gesturi repezite ale pacienţilor care permanent vorbesc despre faptul că - în confruntarea cu boala - timpul capătă puteri speciale asupra lor.
Respiraţia, reacţiile, deciziile, inimile îşi schimbă ritmul atunci cînd apare medicul – Dr. Gheorghe Marian, medicul de familie al Comunei Tănăsoaia.
Emoţiile – bune sau rele, de uşurare sau spaimă, de speranţă sau de îngrijorare – fac parte din viaţa de zi cu zi a dispensarului medical Tănăsoaia. Sînt chiar valurile care îl răscolesc neîncetat.
Însă Dr. Gheorghe Marian stăpîneşte cu mult calm orice val, orice furtună, prin zîmbetul său, prin profesionalismul său, aducînd acelaşi calm şi echilibru în sine în primul rînd dar şi în jurul său făcînd ca lucrurile să pară simple, ordonate, controlabile şi fără îndoială rezolvabile în timp şi cu costuri mici.
Tratamentul îl face cu acelaşi calm suveran, cu sentimentul liniştitor că, sub puterea sa, sub profesionalismul său de medic, lucrurile se aranjează singure şi sigure în ordinea cea mai bună.
Structura sa psihologică este că Dr. Gheorghe Marian îşi iubeşte mult meseria, iubeşte calmul, armonia, ordinea, liniştea, caracteristici definitorii şi absolut necesare care înlesnesc concentrarea asupra pacientului, asupra bolii de care suferă.
Aceeaşi atmosferă o imprimă personalului medical cu care lucrează, elemente definitorii în meseria medicală.
Medicul, Dr. Marian Gheorghe, zilnic desfăşoară o muncă susţinută, fiind cuprins de o autodisciplină, de o perfecţionare continuă, de corectitudine, rezistenţă fizică şi psihică (făcînd zilnic kilometri) omenie, iubire de semeni, precizie, capacitatea de a decide rapid, abilitatea în meserie, moralitate şi nu în ultimul rînd talent şi multă dragoste pentru meseria de medic.
Cînd discuţi cu Dr. Gheorghe Marian, prin zîmbetul său se simte o bucurie faţă de bolnavii săi, o mulţumire şi o uşurare că a învins boala, că i-a scăpat de durerile chinuitoare, că a trecut cu bine peste încercarea mai grea sau mai uşoară, permanent este cuprins de acel senin al satisfacţiei că pacientul este mulţumit, o satisfacţie a profesiunii lui.
Consider că jurămîntul lui Hipocrate este actual ca în antichitate şi în permanenţă respectat de Dr. Gheorghe Marian pentru că el, pe lîngă profesionalism, este cuprins de optimism, de dorinţa de reuşită, de a vedea pacientul că în final poate zîmbi cu el.

Am enumerat o parte din calităţile Dr. Gheorghe Marian, în rolul meu de pacient în trecere, dar şi din ideile, părerile unor pacienţi care au trecut pragul dispensarului Tănăsoaia, oameni cu care am stat de vorbă, oameni care vorbesc cu multă uşurare, cu multă mulţumire că au învins boala, că au trecut cu bine peste acele dureri chinuitoare în timp scurt şi costuri mici (mă refer la medicamente ieftine) elemente care îl caracterizează pe medicul de familie din comuna Tănăsoaia, Dr. Gheorghe Marian, considerat de subsemnatul şi nu numai un performer în specialitatea medicală pentru cei nevoiaşi, săraci.
Dumnezeu să-i aibă în pază, să-l ocrotească!!

Ion C. Gheorghe – pensionar
Iaşi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.