Jurnalism cetatenesc

Cum poţi convinge pe cineva să meargă la psiholog?

Dana Chiorescu
17 nov 2011 7629 vizualizări
Trecutul nu poate fi schimbat, dar felul în care abordăm viitorul, da!

„Vă rog să mă ajutaţi şi pe mine cu un răspuns de la un psiholog.  Am probleme cu cineva din familie şi nu reuşesc să-l conving să meargă la un specialist. Cum poţi  convinge pe cineva să meargă la psiholog? Practic, cum decurge prima întîlnire cu un psiholog? Este ceva înspăimîntător? Iţi spune un psiholog că eşti rău sau bun, normal sau nebun?” – Simona, Focşani

Poate cel mai important aspect, atunci cînd vrem să convingem pe cineva să meargă la psiholog, este acela de a ne asigura că face diferenţa între psiholog  şi psihiatru.  În timp ce medicul psihiatru se adresează cazurilor patologice, adică boală în adevăratul sens al cuvîntului, serviciile psihologice sînt pentru oameni normali, sănătoşi dar care traversează perioade dificile din existenţa lor. Este firesc să ne întîlnim de-a lungul acestui parcurs sinuos numit viaţă cu situaţii în care avem nevoie de un însoţitor de drum calificat. Iată numai cîteva dintre acestea:
cînd suferim pierderi semnificative (divorţ, doliu, concediere, pensionare), cînd avem tulburări de alimentaţie (anorexie/bulimie/obezitate), tulburări depresiv-anxioase(insomnii, atacuri de panică),  probleme de cuplu, tulburări ale libidoului, sterilitate, atunci cînd vrem să renunţăm la fumat sau la alte obiceiuri  nedorite, enurezis, cînd ne pregătim pentru venirea pe lume a unui copil sau cînd scăpăm de sub control stresul sau agresivitatea. Şi lista poate continua.
Nu puţine persoane consideră că se descurcă singure sau că o discuţie cu vecina, mătuşa sau prietena va rezolva situaţia. Sfaturile acestora sînt doar proiecţii ale propriilor experienţe de viaţă, ceea ce nu înseamnă că sînt valabile şi pentru experienţa dvs sau situaţia în care vă aflaţi. Nu avem aceleaşi resurse, acelaşi bagaj genetic, nu ne confruntăm cu aceleaşi probleme, nu parcurgem acelaşi drum. Nu puţine sînt cazurile în care individul acţionează sub presiunea comunităţii („lasă-l”, „nu ştiu cum suporţi aşa ceva”, „nu te du acolo, te faci de rîs!” etc) după care regretă. Vocea lăuntrică este cea care ne dă cel mai bun sfat. Sîntem singurii care ştim ce e mai bine şi ce nu pentru noi! Psihologul este cel care vă însoţeşte în această căutare de sine, în vindecare rănilor. Psihoterapia este cea care coboară în sufletul dumneavoastră pentru a vă ajuta să faceţi schimbări.
Unele evenimente de viaţă au fost atît de traumatizante încît au fost scoase din sfera conştientă . Evenimentele trecute nu mai pot fi schimbate, dar le putem resemnifica, le putem vedea din altă perspectivă, mai puţin dureroasă. Ca să folosesc o metaforă sugestivă, des întîlnită: e ca la doctor cînd dă la o parte pansamentul pus peste rana infectată, curăţă şi pune un pansament curat sub care locul se va vindeca. Da, este dureros în prima fază, dar vindecarea este recompensa!

În psihoterapie sînt diverse curente, fiecare abordînd în modul propriu simptomul cu care vine clientului. Unele sînt terapii de scurtă durată şi tratează doar simptomul, altele de lungă durată – cele care caută originea problemei, terapii de durată medie, dinamice care tratează procesul în sine, plecînd de la simptom către cauze, sau terapii care abordează cuplul cu toate provocările sale. Fiecare îşi poate alege stilul pe care îl consideră potrivit personalităţii sau problemei sale. Nu este nimic anormal în a renunţa, dacă simţi că nu rezonezi cu specialistul din faţa ta. Pentru a ajunge la subtilităţile sufletului trebuie să vorbiţi aceeaşi limbă, în caz contrar...
Prima etapă a procesului terapeutic este aceea de a crea puntea de legătură. Fără o relaţie armonioasă nu există proces. Cea mai bună prietenă nu a primit titulatura aceasta imediat ce aţi întîlnit-o.  Firesc, în prima şedinţă clientul şi terapeutul se prezintă, creează culoarul de comunicare şi se stabileşte cadrul terapeutic: durată, aşteptări, costuri... De asemenea, confidenţialitatea este un aspect foarte important, garantat de actul terapeutic. Este principala normă deontologică a acestei profesii.  Odată încălcată această regulă, specialistului i se retrage dreptul de liberă practică.
Psihoterapiile umaniste nu folosesc termenul de pacient, ci pe cel de client. Cei care vin în terapie sînt oameni deştepţi, motivaţi, introspectivi, care îşi cunosc problema cu care se confruntă şi, teoretic, ştiu uneori şi ce au de făcut. Relaţia de terapie este responsabilizantă şi pentru terapeut dar şi pentru client. Adevărata provocare pentru psihoterapeut este aceea de a învinge rezistenţele ego-ului. Acesta are tendinţa de a conserva o stare cu care este obişnuit, chiar dacă îi aduce neplăceri. Iar forţa ego-ului este extraordinară! Din acest motiv, chiar cei de specialitate au, sau ar trebui să aibă, propriul terapeut.

Rolul psihoterapeutului este acela de a vă însoţi pe acest drum al cunoaşterii de sine, al descoperirii resurselor proprii, de atingere a potenţialului maxim.  Trecutul nu poate fi schimbat, dar felul în care abordăm viitorul, da!

Psihoterapeut Dana CHIORESCU

 

Doctor de suflete

În viaţa fiecăruia există momente în care ne simţim dezorientaţi, dezarmaţi în faţa problemelor, neînţeleşi. Dacă simţiţi că relaţia cu partenerul nu mai este aşa cum o doriţi, nu mai găsiţi culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu vă mai mulţumeşte sau nu vă mai regăsiţi, adresaţi-vă psihologului nostru.

Permiteţi-i doctorului de suflete să vă însoţească pe drumul către găsirea unor soluţii care să readucă echilibrul.
Împărtăşiţi-ne problemele dumneavoastră şi veţi primi răspuns în paginile „Ghidului pentru Sănătate” al Ziarului de Vrancea.
Casuţa poştală a redacţiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toţi cei care simt că au nevoie de sfatul unui psiholog. Şi, ca la orice doctor, şi la doctorul de suflete confidenţialitatea este garantată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.