Jurnalism cetatenesc

„Dacă ştii o meserie, nu mori de foame”

Dana Chiorescu
17 nov 2011 3343 vizualizări
Cele mai mari licee de profil din Vrancea nu au unde să îşi pregătească elevii, lipsind bazele didactice şi cele de practică. Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” are tractoare vechi, dar nu are unde să le arate elevilor cum se face agricultură. Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia” are în loc de ateliere moderne, “bălării” de un milion de euro. Pe lîngă aceste lipsuri, în unele colegii tehnice nu este căldură şi apă curentă. Ca să înveţe o meserie, liceenii se roagă de firmele mari din Vrancea să le arate cum se sapă, cum se leagă via sau cum se repară un motor. Reprezentanţii IŞJ susţin că liceele tehnice nu au căutare. În schimb, listele cu locuri de muncă vacante sînt pline de joburi pentru meseriaşi. Cum văd situaţia interlocutorii noştri puteţi afla din sondajul următor.

Marius Matei, mecanic auto, Focşani

„Trebuiau să mai existe aceste ateliere unde să înveţe meserie practic. Spre exemplu, după ce termină liceul agricol, să primească permis de condus tractor… sau ştiu eu ce alte aspecte ale meseriei să le cunoască. Acum… învaţă după ureche… fură de la alţii… Problema e atunci cînd avem nevoie de un meseriaş să ne facă ceva prin casă...”

Dumitru Radu, construcţii metalice, Gologanu


„Din cauza conducerii s-a ajuns aici! Avem o conducere foarte proastă! Tinerii nu ştiu nimic, nu numai meserie! În ziua de azi, nu mai ştiu nimic! Ţigările, băutura şi drogurile, atît! Cine să mai înveţe meserie? Să schimbe guvernul, să dea locuri de muncă. Unde să muncească tinerii? Au distrus toate întreprinderile, în agricultură au dat pămîntul ţăranilor şi acum stă pîrloage… Înainte se făceau toate meseriile, acum agricultura e la pămînt, totul e la pămînt! Meseria mea mai are căutare pentru că sînt la ţară şi au nevoie oamenii. Lucrez fierărie, potcovesc caii… lucrez în atelierul meu… mă descurc. Bătrînii mai au cai, tineretul „a tăiat-o”, au plecat toţi din ţară.”

Lenuţa Pavel, pensionară, Focşani

„Eu nu mai am copii în şcoală, dar văd şi eu ce se întîmplă. Tinerii nu mai învaţă meserie, dar nici nu vor să înveţe! Nu vor pentru că au acasă tot ce le trebuie, poate părinţii nu prea se interesează de ei, poate nu au timp… poate nu vor… oricum nu sînt de acord cu neimplicarea lor. Faptul că nu au unde să se angajeze nu este un motiv să nu înveţe pentru că nu ştii ce îţi oferă ziua de mîine. Cartea este în continuare o garanţie a zilei de mîine!”

Mioara, lucrător comercial, Focşani

„Tinerii nu mai învaţă o meserie pentru că nu sînt condiţii. Este o consecinţă a mai multor cauze, şi economice şi de altă factură... Categoric va fi afectat viitorul ţării de această situaţie. Nici nu mai sînt motivaţi, stimulaţi să înveţe o meserie, şi-a pierdut valoarea. Nu mai găsim instalatori, nu mai găsim electricieni… Au învăţat şi ei pe unde au putut, ce au învăţat aia ne oferă.. şi noi suportăm consecinţele.”

Nicolae, inginer pensionar, Focşani


„Tinerii nu mai învaţă o meserie şi asta este foarte grav. Pe vremea lui Ceauşescu se folosea foarte des proverbul „meseria e brăţară de aur”. Să ştiţi că aşa este! Dacă ştii să faci ceva, nu mori de foame! Pe cînd acum, tinerii au facultăţi peste facultăţi şi sînt… vai mama lor, abia ştiu să se încheie la şireturi.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.