Jurnalism cetatenesc

„Dacă ar oferi locuri de muncă şi salarii mai bune, toată lumea ar rămîne în ţară”

Dana Chiorescu
3 nov 2011 1447 vizualizări
Parlamentarii vor protecţie socială pentru copiii abandonaţi de romanii care pleacă la muncă peste hotare. “Numărul copiilor afectaţi de fenomenul migraţiei a depăşit ordinul sutelor de mii”, spune Răzvan Mustea, unul dintre iniţiatorii legii. În Vrancea sînt aproape 4.000 de copii abandonaţi de părinţii plecaţi prin Italia, Spania sau Grecia. Părinţii care nu asigură un cămin pentru minori ar putea fi amendaţi, la fel şi instituţiile de protecţie socială care nu iau măsuri. Cum apreciază interlocutorii noştri această iniţiativă legislativă puteţi afla din sondajul următor.

Darie Ştefan, şomer, Focşani


 

„Şi eu am fost în situaţia aceasta… Şi lor le-a fost greu aici şi mie acolo… Parlamentarii de ce nu dau lege să muncească ei un an de zile cu salariu minim pe economie? Cred că nici un părinte, dacă ar avea unde să muncească şi să primească un salariu care să îi acopere cheltuielile, nu s-ar duce să muncească în altă ţară, să fie departe de familie. Eu stau lîngă copii dar să îmi dea salariu. De ce nu este salariul minim pe economie cît are un director de bancă? Ei simulează grija pentru cetăţean. De ce nu îşi diminuează ei salariile decît să le diminueze pe ale noastre?”
 

Simona Sandu, profesor, Focşani

 

„Este o situaţie dificilă, atît pentru copii cît şi pentru părinţi, cel puţin pentru unii dintre ei. Uneori nu au alternativă... alteori este cel mai uşor lucru pe care îl pot face. Este lăudabilă  grija pe care le-o poartă copiilor, să vedem cum se concretizează. Cred că de cele mai multe ori, cel puţin cei de la ţară, nu au o soluţie concretă. Să lucreze în grădină... nu dă rezultate… şi pleacă pentru a cîştiga un ban, mai mult sau mai puţin uşor, pentru cei rămaşi acasă. Mai bine ar da o lege care să creeze nişte locuri de muncă pentru cei care au copii mici, copii de 2-3 ani… este un segment foarte critic.”

Cătălina Pardos, Focşani


„Sînt diverse situaţii…. Depinde şi cu cine rămîn… Din punctul meu de vedere, copilul are de suferit indiferent cu cine rămîne. Cel mai bine ar fi să îi ia cu ei, dacă nu, ar trebui lăsaţi cu persoane de încredere. De obicei sînt lăsaţi cu bunicii, dar sînt bunici care sînt în stare să îşi crească nepoţii, să le dea o educaţie foarte bună şi sînt bunici care doar par că sînt în stare. Zici că i-ai lăsat cu cine trebuie şi te trezeşti că nu este aşa. Părinţii nu pleacă de bine din ţară, ci pleacă pentru a le oferi copiilor ceva mai bun. Ar trebui mai întîi să se gîndească la acest aspect. Dacă ar oferi locuri de muncă şi salarii mai bune cred că toată lumea ar rămîne în ţară. Nimeni nu şi-ar dori să îşi împartă familia, dacă totul ar fi bine. Şi eu sînt părinte, de multe ori m-am gîndit să plec, dar nu pot să plec de lîngă ei…”

Anonim
„Nu trebuie să vină o lege să mă pună să stau lîngă copii sau să am grijă de copiii mei. Grija lor trebui să se îndrepte către a ne oferi locuri de muncă, nu să se facă doar că le pasă de noi! Nu îi doare nicăieri de noi! Se prefac interesaţi pentru că se apropie alegerile…”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

cristina
Este adevărat că este necesară o lege în acest sens, dar... am o mare nedumerire: de ce parlamentarii nu încearcă să dea o lege care să înlăture şi cauzele care au generat această migraţie? De ce, oameni buni, nu vă preocupă aşa de mult şi crearea unor locuri de muncă, relaxarea fiscală, şanse egale pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru elite, iar dacă omul vă avea cu ce îşi întreţine familia, sînt sigură că mare parte din aceşti părinţi ar fi mai bucuroşi în aceste condiţii să stea acasă lîngă copiii lor ! Merită să vă gîndiţi şi la asta !




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.