Jurnalism cetatenesc

„Recreerea nu este un lux, este o necesitate”

Dana Chiorescu
21 oct 2011 1822 vizualizări
„Timpul liber” a ajuns o noţiune desuetă. Într-o agitaţie permanentă, prinşi între două „joburi”, alergînd să rezolvăm tot felul de „task”-uri, să atingem tot felul de „targeturi”, nu mai avem timp pentru noi. „Timp liber???” - m-au întrebat miraţi interlocutorii mei. „Ce e acela timp liber? Nu avem timp liber!” Şi totuşi... ce mai fac romanii în timpul liber? Răspunsurile interlocutorilor mei la această întrebare le puteţi afla din sondajul următor.

Diana Ioniţă, mămică, Mărtineşti

„În timpul liber stau cu copilul. Acesta este timpul liber. Cînd apar copiii dispare noţiunea de timp liber. Cînd prind totuşi o „fereastră” citesc o revistă sau mă uit la film... că nici filme nu mai apuc pentru că mă uit numai la desene în ultima vreme. Stăm la casă şi ieşim la aer tot timpul cînd este vremea bună. Cărţi am citit anul acesta trei... ba nu, patru. La talk-show-uri nu mă uit, în nici un caz! Realitatea, cînd o auzi... te doare... Şi nu are rost să te uiţi pentru că ştii de fapt cum e viaţa. Prefer să mă uit la desene cu copilul.”

Maria Iancu, pensionară, Focşani

„Stau cu nepoata, nu am timp liber. Nu prea am timp nici de plimbare, nici de nimic... La televizor mă uit noaptea, la telenovele. De citit nu pot citi pentru că nu văd fără ochelari.”

Dragostina Negoiţă, casier valutar, Focşani

„Timpul liber îl petrec cu copilul. În perioada asta nu am timp liber: termin serviciu, îl iau de la grădiniţă, ajung acasă trec la spălat, mîncare... Cînd prind un moment prefer să mă plimb, intru prin magazine, chiar dacă nu am nimic de cumpărat... încerc să mă relaxez. Cînd sîntem toţi liberi, încercăm o ieşire, să fugim din oraş, ori la ţară, la bunici, ori în alte părţi, pe unde se poate, în natură. De lectură mai avem puţin timp, dar încă mai avem. Copiii ocupă foarte mult timp şi sînt mari consumatori de energie.”

Mircea Cîrjan, şomer, Focşani

„Mai ies în parc, mă uit la televizor doar pe Discovery şi Animal Planet, în rest nu mă mai interesează nimic, nu ai ce să vezi practic.
Am terminat şomajul şi îmi caut de muncă, dar nu prea găsesc. Plec cu gînduri bune de dimineaţă, depun CV-uri dar... E şi vîrsta, domeniul în care sînt eu e supraglomerat, e şi perioada asta de criză, foarte mulţi oameni disponibilizaţi... le convine mult mai mult să angajeze un cadru militar pensionat, care are deja o pensie... De la o anumită vîrstă te simţi cam dat la o parte şi... parcă nu am merita...”

Matilda şi Petre, pensionari, Focşani

„Nu avem timp liber, ne facem timp liber. De asta a lăsat Dumnezeu duminica, pentru a ne opri din muncă. Dacă nu ne şi odihnim, la un moment dat clacăm. Nu este un lux, este o necesitate. Acum noi sîntem la pensie, nu ne mai zoreşte nimeni dar treabă se găseşte oricînd. Ne place să ne plimbăm, prin oraş, prin parc, stăm la aer pe băncuţă... citim... mergem în staţiuni... Cînd eram tineri mergeam în concedii, dar în mod curent, la sfîrşit de zi, după ce ne terminam treburile, petreceam cu o carte în mînă fiecare, cu o muzică pusă la magnetofon sau la pick-up... erau foarte plăcute serile. Televizorul este minunat ca invenţie, mai ales cele actuale care au o fidelitate a imaginii extraordinară, dar trebuie să selectăm ceea ce aducem în sufletul nostru cu ajutorul lui.”

Anonim

„Nu am timp nici să stau de vorbă...”

Anonim

„Nu am aşa ceva! Cine mai are timp liber???”

Anonim

„Nu fac nimic! Vin de la serviciu, mănînc şi mă mai uit la televizor la nesimţiţii ăştia care ne conduc. Mă umplu de nervi şi mă culc, asta fac în timpul liber!”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.