Jurnalism cetatenesc

Noul Cod Civil pe înţelesul tuturor

Ziarul de Vrancea
18 oct 2011 2338 vizualizări
TESTAMENTUL(II)

Revocarea testamentului
- Cu titlu de noutate, se prevede necesitatea ca revocarea expresă a testamentului făcută prin act autentic, cît şi retractarea unei dispoziţii revocatorii să fie înscrisă de către notar în Registrul naţional notarial, ţinut în format electronic.
Legatul - este dispoziţia testamentară care conferă uneia sau mai multor persoane vocaţie la întreaga moştenire (legatul universal) sau la o fracţiune a moştenirii (legatul cu titlu universal); orice legat care nu este universal sau cu titlu universal este un legat cu titlu particular (priveşte un bun sau mai multe bunuri din moştenire).
Efectele legatului
- legatarul are dreptul la fructele bunurilor moştenirii care i se cuvin din ziua deschiderii moştenirii sau din ziua în care legatul produce efecte în privinţa sa, cu excepţia cazului în care cel care a posedat bunurile ce constituie obiectul legatului a fost de bună-credinţă;
- legatarul cu titlu particular al unui bun individual determinat dobîndeşte proprietatea acestuia de la data deschiderii moştenirii.
- legatarul cu titlu particular al unor bunuri de gen este titularul unei creanţe asupra moştenirii.
- dacă legatarul nu poate îndeplini sarcina cu care este grevat legatul său fără a depăşi valoarea bunurilor primite în temeiul acestuia, se va putea libera predînd beneficiarului sarcinii bunurile ce i-au fost lăsate prin legat sau valoarea lor.
- valoarea bunurilor lăsate prin legat şi a sarcinilor va fi aceea de la data deschiderii moştenirii.
- bunul care constituie obiectul unui legat cu titlu particular se predă cu accesoriile sale, în starea în care se găseşte la data deschiderii moştenirii.
- legatul cuprinde şi dreptul la acţiunea în despăgubire pentru prejudiciul adus bunului de către un terţ după întocmirea testamentului.
- legatul unui bun care, după întocmirea testamentului, a cunoscut creşteri cantitative, calitative sau valorice prin alipire, lucrări autonome, lucrări adăugate sau achiziţionarea altor bunuri în cadrul unei universalităţi se prezumă, pînă la proba contrară, a viza întreg bunul ori universalitatea rezultată.
- dacă legatele cu titlu particular depăşesc activul net al moştenirii, ele vor fi reduse în măsura depăşirii; în ipoteza în care un legat a fost executat fără a se cunoaşte anumite datorii ori sarcini ale moştenirii, moştenitorul, creditorii sau orice persoană interesată poate solicita restituirea de la legatarul plătit, în măsura în care legatul urmează a fi redus.

Efectele unor tipuri de legate
1. Legatul rentei viagere sau al unei creanţe de întreţinere – cînd obiectul legatului cuprinde o rentă viageră sau o creanţă de întreţinere, executarea acestuia este datorată din ziua deschiderii moştenirii.
2. Legatul alternativ - în cazul în care legatarului cu titlu particular i-a fost lăsat fie un bun, fie altul, dreptul de alegere revine celui ţinut să execute legatul, dacă testatorul nu a conferit acest drept legatarului sau unui terţ.
3. Legatul bunului altuia – cînd bunul individual determinat care a făcut obiectul unui legat cu titlu particular aparţine unei alte persoane decît testatorul şi nu este cuprins în patrimoniul acestuia la data deschiderii moştenirii, se produc următoarele efecte:
- dacă, la data întocmirii testamentului, testatorul nu a ştiut că bunul nu este al său, legatul este anulabil.
- dacă testatorul a ştiut că bunul nu este al său, cel însărcinat cu executarea legatului este obligat, la alegerea sa, să dea fie bunul în natură, fie valoarea acestuia de la data deschiderii moştenirii.
4. Legatul conjunctiv - legatul cu titlu particular este prezumat a fi conjunctiv atunci cînd testatorul a lăsat, prin acelaşi testament, un bun determinat individual sau generic mai multor legatari cu titlu particular, fără a preciza partea fiecăruia.
- dacă unul dintre legatari nu vrea sau nu poate să primească legatul, partea lui va profita celorlalţi legatari, prevederile fiind aplicabile şi atunci cînd obiectul legatului conjunctiv îl constituie un dezmembrămînt al dreptului de proprietate.

Revocarea legatului
Revocarea poate fi voluntară sau judecătorească.
Revocarea judecătorească poate fi cerută în situaţia neîndeplinirii, fără justificare, a sarcinii instituite de testator sau pentru ingratitudine.
Revocarea judecătorească pentru ingratitudine poate fi cerută în următoarele cazuri:
- dacă legatarul a atentat la viaţa testatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
- dacă legatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de testator ori de injurii grave la adresa memoriei testatorului.
Caducitatea legatului
Legatul devine caduc (lipsit de efecte) în următoarele situaţii:
- legatarul nu mai este în viaţă la data deschiderii moştenirii;
- legatarul este incapabil de a primi legatul la data deschiderii moştenirii;
- legatarul este nedemn;
- legatarul renunţă la legat;
- legatarul decedează înaintea împlinirii condiţiei suspensive ce afectează legatul, dacă aceasta avea un caracter pur personal;
- bunul ce formează obiectul legatului cu titlu particular a pierit în totalitate din motive care nu ţin de voinţa testatorului, în timpul vieţii testatorului sau înaintea împlinirii condiţiei suspensive ce afectează legatul.

Conţinutul acestui material nu constituie o interpretare oficială a Noului Cod civil şi nu epuizează toate aspectele privitoare la acest subiect


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.